Menü Bezárás

Nikka Whisky From The Barell – japán kaland

Nikka Whisky From The Barell - japán kaland

Kalandozás a Japán whisky-k birodalmában egy igazán különleges, robosztus készítmény segítségével.


Ha elmélkedünk a whiskykről, akkor az unalomig ismert standard márkák hegyei felett eltekintve, túl a skót és az ír whisk(e)y-k garmadáján, valahol a távoli keleten a szaké felhőket szétlegyezve felsejlik lelki szemeink előtt egy pici, de annál izgalmasabb tartalommal rendelkező üveg.A Nikka történelminek mondható japán márka, ami saját kategóriájában olyan, mint az óragyártásban mondjuk a Seiko.

Út Skóciába

1918-ban Masataka Taketsuru úgy döntött, hogy itt az ideje egy saját whisky-t készíteni. Masataka úr meg sem állt egészen Skóciáig, ahol behatóan tanulmányozta a skót mesterek munkáját. Skóciai látogatása során előbb a University of Glasgow-n tanult kémiát, majd három főzdében mélyült el jobban a whisky készítés rejtelmeiben.

Az ekkor keletkezett két jegyzetfüzetnyi irat számít a japán whisky készítés egyik legelső írásos emlékének.

Masataka úr a recepteken túl feleséget is talált magának Skóciában, Jessie Roberta személyében.

Nikka Whisky From The Barell - japán kaland
Nikka Whisky From The Barell – japán kaland

Újra tervezés

Az I. világháborút követő recesszió keresztül húzta az ifjú japán mester terveit. A tanulmányait finanszírozó japán vállalat elállt a whisky gyártás ötletétől. 1923-ban a Kotobukiya Limited (Suntory) felvette soraiba az ifjú japán mestert, aki hazájában egyedülálló tudással rendelkezett a whisky készítéssel kapcsolatban. Első feladatai közé tartozott a Yamazaki főzde felépítésének felügyelése 1923-ban.

A Nikka születése

Közel 10 év együttműködés után Masataka úr elhatározta, hogy önállósodik és felépít egy saját főzdét. 1934-ben Japán északi részén Yoichi városában előbb almakészítmények előállításával, majd 1940-től már saját whisky készítésével foglalkozott.

A Nikka név a “Nippon Kaju” névből származik, amely szabadfordításban japán (gyümölcs) fát jelent.

Nikka Whisky From The Barell - japán kaland
Nikka Whisky From The Barell – japán kaland

Egyenesen a hordóból

From The Barell. Tipikusan az a termék, ami nem kérdez, hanem válaszol. Méghozzá azonnal. A whisky-s poharat tisztes távolból vizslatva is azonnal érződik a tömény gyümölcsösség és persze az alkohol erőssége is. Az átlag whisky-k 40%-os alkolholtartalmához képest az 51.4% bizony jelentős differencia.

Már maga az üveg is egy erőteljes utalás arra a brutális erősségre és a maga egyszerűségében tökéletes minőségre amit ez az ital jelent.

A komplex receptúra több mint 100 különböző maláta- és gabona whisky keverésével jön létre. A keverés után a whiskyt használt hordókba töltik, és további néhány hónapig érlelik. Ez a “házasítási” folyamat harmonizálja a formula minden összetevőjét, ami lágy ízt eredményez. A palackozást 51.4% ABV-nél ellenőrzik, ami majdnem 90 brit egységnek felel meg, amit többszöri kísérletezéssel határoztak meg az ideális ízprofil elérése érdekében.

Ezeken a sorokon általában ennél jóval visszafogottabb termékek szoktak szerepelni, de pusztán a kíváncsiság jegyében érdemes néha más vizekre is elkalandozni.

A Nikka From The Barell minden tekintetben kuriózum. Jellege miatt fokozottan érvényes, hogy “fogyaszd felelőséggel”.

Kiszerelés: üveges/0.5l
Alkohol: 51.4%
Fő összetevők: víz, gabonapárlat
Fajta: alsóerjesztésű zwickl
Lelőhely: WhiskyNET
Ár: 15.690 Ft
Pontszám: 10/10

Felhasznált források:

https://www.nikka.com/eng/story/founder/

https://www.nikka.com/eng/brands/fromthebarrel/

Ajánlott cikkek