Menü Bezárás

200 év után újra főznek a szerzetesek Grimbergen sört!

200 év után újra főznek a szerzetesek Grimbergen sört!

Visszatér a Grimbergen oda, ahová igazából való! Újra felfűtik az üstöket az apátságban.


Korábbi tesztjeinknél már megemlítettük, hogy a Grimbergen sörök igazából úgy apátsági sörök, mint ahogy a … sörök (ide mindenki képzeljen valami egyszerűbb márkát, ki-ki vérmérséklete szerint).

Na jó ez talán kicsit erős hasonlat, de nehéz volt ezeket a söröket igazi belga sörként értékelni, pláne úgy hogy Franciaországban készülnek. Mondjuk úgy, hogy erősen hunyorogva, elhitte az egyszeri fogyasztó.És akkor álljon itt a jó hír: újra élesztik a sörfőzést a Carslberg és a Grimbergen-i apátság közreműködésében az apátság területén egy mikro sörfőzde formájában.

Az apátsági sörfőzde innovációs központként fog működni, ahol az apátság könyvtárának ősi könyveiből merített sörfőzési hagyományokat új és innovatív technikákkal kombinálják. A cél az, hogy különleges, egyedi és korlátozott példányszámú prémium söröket készítsenek.

A Grimbergen három izgalmas új főzetet dobott piacra: Grimbergen Magnum Opus Brut Beer, Grimbergen Ignis Quadruple és Grimbergen Astrum Pale Ale.

Karel Stautemas atya, nagy szerepet játszott az új létesítmény megépítésében, és apátsági sörfőzőként csatlakozott a sörfőző csapathoz.

“Az új mikro sörfőzde egy olyan hely, ahol a múltbeli hagyományok újraélednek, akárcsak szimbólumunknak, a Főnix madárnak, mindig van erőnk újra felemelkedni, de friss gondolkodással kiegészülve.”

“A közel kilenc évszázados tapasztalatainkat szeretnénk ötvözni az innovációval, hogy a legfinomabb és legegyedibb új főzetekre törekedjünk. Úgy gondolom, hogy a mikro sörfőzde ezt lehetővé teszi számunkra, hogy igazán izgalmas módon fedezzük fel és kísérletezzünk a stílusokkal és az összetevőkkel.”

Karel atya a mindennapi szerzetesi életét az apátsági sörfőzde működtetésével ötvözi, és támogatja Marc-Antoine Sochon sörfőzőmestert, aki szintén nagyban részt vett az új sörfőzde életre hívásában.

Marc-Antoine, a 28 éves francia sörfőző csodagyerek, aki szülei garázsában kezdte a sörfőzést, és azóta mind a borászatot, mind a sörfőzést tanulmányozta, hozzátette: “Több mint 200 év után először főzünk újra sört az apátságban, ami nagy ünnep az atyák, a Grimbergen közösség és mindazok számára, akik szeretik a Grimbergen sört.

200 év után újra főznek a szerzetesek Grimbergen sört!

“Jelzést adunk a belga söröknek világszerte. Az új sörfőzde lehetővé teszi számunkra, hogy új és régi sörfőzési technikák által inspirált, ízletes sörökből álló tételeket készítsünk, hogy vadonatúj élményeket teremtsünk.”

“Ezek az új főzetek lehetőséget nyújtanak a Grimbergen és mások rajongóinak, hogy olyan csodálatos új ízeket és zamatokat fedezzenek fel, amelyek csak a Grimbergen Apátság egyedülálló környezetében fogalmazódhattak meg.”

A Grimbergen Apátsági Sörfőzde egy bárral és egy étteremmel is rendelkezik, amely lehetőséget ad a látogatóknak, hogy megkóstolják a söröket, és a Fenikshof étterem ételeit.

Arról még nincs hír, hogy Magyarországra jut-e a különleges sörökből. Erre szakosodott importőröknél esetleg érdemes lesz később érdeklődni, nagy boltokba valószínűleg nem fognak ezek a sörök eljutni.

(Forrás: https://www.brewersjournal.info/brewing-returns-to-grimbergen-abbey-for-the-first-time-in-more-than-200-years/, képek: www.pexels.com)

(Belga sör tesztek: https://sortesztelo.hu/category/sortesztek/belga_sorok/)

Ajánlott cikkek