Menü Bezárás

Bemutatták a VEB 2023 EKF hivatalos sörét

Bemutatták a VEB 2023 EKF hivatalos sörét

A 2023 nevet a közönség bevonásával találta meg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program.


A kifejezetten a programsorozat italaként készített 2023 elnevezésű termék egy felsőerjesztésű, citrusos-bodzás ízvilágú világos sör.
A belga eredetű sörélesztő a zirci apátság sörmanufaktúrájában kelti életre a programsorozat hivatalos sörét.

Bemutatták a VEB 2023 EKF hivatalos sörét
Fotó: Toroczkai Csaba, VEB2023 EKF

Bérczi László Bernát, Zirci Ciszterci Apát az apátság történelmi kulturális hátterét bemutatva elmondta: ”A sörkészítésnek nagy hagyománya van a ciszterci rendeknél, Zircen ez 1735-ig vezethető vissza. Hosszú leállás után 2015-ben indult újra a kézműves sörgyártás Zircen felélesztve az apátság régi hagyományait. A manufakturális, kézműves, szerzetesi sörben érződik a szív, a lélek és a rászánt idő, valamint a gazdag minőségi alapanyagok. Minden sörünk legalább 30 napot tölt a hordóban, de van, amelyik 8 hónapig készül.”- tette hozzá a ciszterci közösség vezetője.

Bemutatták a VEB 2023 EKF hivatalos sörét
Fotó: Toroczkai Csaba, VEB2023 EKF

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa hivatalos söre öt százalékos szűrt, világos belga élesztővel erjesztett felsőerjesztésű ital. A Pilseni malátán kívül Müncheni, Caraamber és Carapils malátát is adtak hozzá. Kétféle komló került bele, a Cascade, ami a sör citrusos ízvilágát adja, illetve a Citra, ami a citrusos, gyümölcsös aromák mellett némi bodzás ízvilágot is kölcsönöz a sörnek.

Tungli Péter a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztronómiai programjaiért felelős vezető elmondta, hogy a gasztronómiai programok és termékek harmonikusan egészítik ki a már idén is gazdag kulturális kínálatot. A kulturális fővárosnak van már saját fehér- és vörösbora, pezsgője, valamint szeptember végén megrendezik a Balaton Wine&Gourmet-t, a négy napos, minőségi ételeknek és italoknak szentelt gasztroünnepet.

A 2023 csapolva napról-napra több helyen kapható Veszprém és a régió kiemelt vendéglátóipari egységeiben – így például a veszprémi Pekedliben, Fricskában, és a Gizella Hotelben, az alsóörsi Fogas bisztróban, vagy a káptalanfüredi Süss fel Nap strandbisztróban. Hamarosan üveges változatban is megjeleink a Zirci söröket forgalmazó üzletekben és egy, vagy több országos üzlethálózatban is.

A sör nevére érkezett pályázat nyertese Takács András, aki egy ajándékcsomaggal és természetesen egy karton 2023 sörrel gazdagodott.

Kapcsolódó írások: https://sortesztelo.hu/tag/zirci-apatsagi/
(Fotók és borító: Toroczkai Csaba, VEB2023 EKF)

Ajánlott cikkek