Menü Bezárás

Most akkor jó a kukorica vagy sem?

Most akkor jó a kukorica vagy sem?

Egy kis elmélkedés a kukorica használatáról. Szentségtörés, vagy ez így van rendben, lehet tovább menni, nincs itt semmi látnivaló?


A Leffe teszthez egy kis elmélkedés. A tudat, hogy egy ilyen termékben is van kukorica, felébresztette a gondolatot, hogy most akkor mennyire is számít eretnekségnek a kukorica használata.

Azt azért előre leszögeznénk, hogy mi csak lelkes amatőrök vagyunk, sörfőző mester végzettségünk nincs. Próbálunk objektívek maradni, utána olvasni dolgoknak amikben nem vagyunk biztosak, esetenként még viszonylag komolyabb szakkönyvek is megfordulnak a kezünkben.

Szóval sör és kukorica, illetve kukoricagríz. Nem feltétlen a kiegészítő használatával van baj. Nálunk is jártak már kifejezetten kukoricás sörök. Fogalmazzunk úgy, hogy ezeknél nem éri váratlanul a fogyasztót. De egész egyszerűen vannak olyan típusok, ahol váratlan a kukorica használata.Magánvélemény, de a kukorica (és a rizs!) igazából a modern ipari sörgyártás velejárója, a nagy mennyiségben gyártás következménye. Legalábbis, ahol használják, mert vannak még (vagy inkább már) olyan gyártók, akik más utat választanak a nagy mennyiség gyors eléréséhez. Sőt erre kifejezetten büszkék is! Olyanról még nem hallottunk, hogy valaki a kukoricagrízzel reklámozná az amúgy nem deklaráltan kukorica sörét.

Vannak azért, akik nálunk szakavatottabbak a témában, ezért amolyan érdekességként itt van két cikk, ami pro és kontra foglalkozik a témával:

https://hvg.hu/gazdasag/20160615_sor_ipari_enzimek_fejfajas_

https://hvg.hu/gazdasag/20160617_Sorszovetseg_enzimek_fejfajas_sorfozes

Megint csak szubjektív vélemény, de kezeljünk mindent a helyén. Ha kukoricás sört akarunk, akkor vegyünk olyat, ha ez valakinek nem tetszik, akkor van más alternatíva. Szerencsére óriási a felhozatal már elég régóta. Mindenki megtalálja a magának valót.

Ajánlott cikkek