Menü Bezárás

1993 Szent András Sörfőzde – bajorsör testes, magyar köntösben

1993 Szent András Sörfőzde - bajorsör testes, magyar köntösben

Terítéken a minta példája, annak, hogy hogy lehet egy amúgy átlagos típust is feldobni.


A Szent András sörfőzde az egyik legöregebb hazai kisüzemi szereplő. Személy szerint a Monarchista nevű sörük volt az első amivel találkoztam, de az Ogre és az Óarany sem maradhatott ki a sorból. Ebből a hármas fogatból számomra az Óarany emelkedett ki, amely ízben egész hasonló a Monarchistához, de az ár/érték aránya lényegesen jobb.

1993 Szent András Sörfőzde - bajorsör testes, magyar köntösben
Minden igényt kielégítő, informatív csomagolás

Bár szépen lassan elérjük a 100. tesztet is, eddig még nem került napirendre ez az egészen kiváló sörfőzde. Ebből kifolyólag talán a legjobb választás a 25. évforduló tiszteletére bevezetett 1993 nevű sörük.Márkaeredet: a főzdét Simkó József (aki eredetileg mélyépítő mérnöknek tanult) és Pekár Mihály alapította (kezdetben ő volt a sörfőző mester is). Az első sörük bemutatására 1993. április 16-án került sor a helyi Rózsa presszóban. (Forrás: Kézműves Sör Kalauz, 17-18. oldal) A kezdeti helyi jelleg, már a múlté. Már abban az értelemben, hogy most már minden jelentősebb üzletlánc polcán megtalálhatóak a termékeik.

Illatra egy vakteszten simán elhinném, hogy ez egy normál Paulaner. Ízre szerintem lényegesen erőteljesebb, sőt a kinézete is picit világosabbnak tűnik. Ami a lényegi különbséget okozhatja, az az hogy ez egy szűretlen sör.

A Tettnag (vagy Tettnanger) komló miatt van egy egészen pici fűszeres illata, de összességében inkább a maláta íze dominál. Na persze nem véletlenül, mert ezekből kettő is jutott a sörbe – pilseni és karamell.

A szűretlensége, és az hogy ezáltal az ízében is sokkal inkább jelen van az élesztő, kiemeli a normál bajor típusú világos sörök közül. Egy kicsit talán emiatt testesebbnek is érezhetjük a vártnál, de alapvetően a szűretlen sörök kicsit zömökebbek a többieknél.

Az alkoholtartalma egész kellemes 4.9%, de a kívánt hatásfokot így is el lehet érni vele. (Ettől függetlenül, azért csak óvatosan mert nem a mennyiség a lényeg.)

A könnyed ivósör jellegtől talán egy kicsit messzebb áll, de ez inkább ízléskérdése, azon meg nem vitatkozunk senkivel.

Az biztos, hogy egy jelentős múlttal rendelkező, magyar főzde ikonikus terméke, amit egyszer minden bajorsör kedvelőnek érdemes kipróbálnia.

Plusz ezen az áron, amin legutóbb sikerült beszerezni, igazán jó vétel. Már-már verhetetlen.

  • Kiszerelés: üveges/0.5l
  • Alkohol: 5.6%
  • Fő összetevők: pilseni és karamell maláta, Tettnang komló, sörélesztő
  • Fajta: bajor lager (münchener helles)
  • Lelőhelyek: CBA, stb.
  • Ár: 474 Ft
  • Pontszám: 9/10

Ajánlott cikkek