Menü Bezárás

Abbey de Vauclair Biere Ambrée – Bonjour Lidl!

Abbey de Vauclair Biere Ambrée - Bonjour Lidl!

Három ország egy palackba sűrítve. Az eddigi legnagyobb palack a terítéken.


A felületes szemlélő még akár el is hiszi, hogy egy belga apátsági sör van a kezében, a rutinosabb fogyasztó azonban már a méret miatt is gyanakodva fogja kezébe, ha egyáltalán, ezt a pezsgősüveg méretű remeket.Remeket? Hát minden viszonyítás kérdése. Multikulti. Német cég “kvázi” sajátmárkás terméke francia névvel, ami belga eredetű termékre utal.

Márkanév eredete: A Lac de l’Ailette-től keletre egy titokzatos apátság romjai találhatók. Az 1911 óta jegyzett Vauclair apátság a múlt maradványa, amely az egykori Picardia, Champagne és Ile-de-France tartományokat összekötő háromszög közepén található. A Vauclair apátságot 1134-ben alapította Szent Bernát. Az építmények felállításához a szerzeteseknek saját kőbányáik voltak. A néhány száz méterrel délebbre található Hurtebise tanya az apátság melléképülete.
A francia forradalom az apátság bezárását és elhagyását hozta magával, ami az apátság részleges lebontásához vezetett. Az 1791-es nemzeti birtokként való eladás után és a 14-18-as háborúig tanyává alakították át.
Az 1917-es offenzíva során elpusztult a Chemin des Dames, amely a helyszíntől délre található. Az 1970-es évektől Anselme Dimier atya és Courtois atya tevékenységének köszönhetően 200 fiatal diák élesztette újjá az apátságot a hamvaiból. Ma a Vauclair apátság területén nem csak a romok, hanem egy hatalmas gyógynövénykert is található.

Abbey de Vauclair Biere Ambrée
Abbey de Vauclair Biere Ambrée

Adódik a kérdés, hogy ha nem is igazán belga, de nem is igazán német eredetű a termék, akkor még is hol készül?

Az Abbey de Vauclair Biere Ambrée a belga-francia határtól, és a Doveri szorostól nem messze található Saint-Omer település azonos nevű főzdéjében készül

Brasserie de Saint Omer

A sörfőzdét 1866-ban alapították, majd 1950-ben egy sor felvásárlás és fúzió után a Brasserie Artésienne nevet vette fel, és 45 000 hektoliter sört forgalmazott évente.
1985-ig csak a régióban értékesítették a termékeiket, amikor a Saint Arnould Group megvásárolta őket, és ebből az alkalomból átnevezték a céget Brasserie de Saint-Omerre.

A következő két évben csatlakozott a Brasserie de Saint-Omer-hez a Facon sörfőzde Pont de Briques-ben, valamint a Semeuse sörfőzde Lille-ben. Ez a három sörfőzde végül 1995-ben egyesült, és felvette a GSA BRASSERIES nevet. Ebben az időszakban a saját márkás sörök forgalmazása révén a termelés eléri az 1 400 000 hektolitert.

1996-ban: a Heineken felvásárolta a Saint Arnould csoportot a Pecqueur családtól, de André Pecqueur továbbra is a Brasserie de Saint-Omer vezérigazgatója maradt.
2008-ban: a Heineken csoport elhatározta, hogy eladja a Brasserie de Saint-Omer-t.

André Pecqueur meglepetést okoz a sörvilágban azzal, hogy felajánlja a Heinekennek, hogy megvásárolja azt a sörfőzdét, amely 12 évvel korábban az övé volt. A Brasserie de Saint-Omer a tulajdonosváltás után ismét önálló sörfőzde lesz, és 2 000 000 hektoliter sört, azaz 700 millió 25cl-es palackot ad el évente.

Íz: kezdetben alapvetően édes, de furcsán savanykás, végül már inkább vizes, gyenge. Fűszerességnek se híre se hamva.

Illat: erős alkohollal vegyes édes, picit gyümölcsös, mazsolára emlékeztető.

Hab, állag, kinézet: na ez viszont bitang erős. Viszonylag nagy, paplan szerű és egészen tartós habja, van, ami remek kontrasztban van az egészen sötétarany kristálytiszta sörlével.

Abbey de Vauclair Biere Ambrée
Abbey de Vauclair Biere Ambrée – igen a pohár párás, de biz isten szűrt…

Összességében kinézetre tetszetős, de ízében viszonylag unalmas, érdekes kiszerelésű termék. Amikor épp van, és talán még akciós is, akkor nem rossz vétel, de nem “kihagyhatatlan ajánlat”.

  • Kiszerelés: üveges/0.75l
  • Alkohol: 6.1%
  • Fő összetevők: ivóvíz, árpamaláta, cukor, búza, invertcukorszirup, glükózszirup, komló, komlókivonat
  • Fajta: félbarna pasztőrözött sör
  • Lelőhely: Lidl
  • Ár: 499 Ft
  • Pontszám: 6/10

Felhasznált források:

http://www.brasserie-saint-omer.com/

http://www.ailette.org/Abbaye-de-Vauclair

Ajánlott cikkek