Menü Bezárás

Ambar IPA – ¡hola! komló?

Ambar IPA - ¡hola! komló?

Ritka és prémium kategóriás spanyol márka debütálása. Gyümölcsös frissesség, vagy csak illúzió? Vamos!


Az ambar szó jelentése magyarul borostyán. A néveredet nem teljesen tiszta, valószínűleg a borostyán színe és különleges értéke miatt próbáltak ezzel a névvel párhuzamot vonni a sör és a névadó kvázi ásvány közé. (Amúgy a borostyán igazából nem ásvány, csak a köznyelvben terjedt el ez a szóhasználat.)Mióta elkezdtünk nyitni a mediterrán sörgyárak felé, egyre több meglepetés ér minket. Nem is feltétlen egy-egy konkrét darab minőségén lepődtünk meg, hanem azon, hogy amúgy mennyiféle saját sörük van a nagyobb prémium kategóriás spanyol gyáraknak. Az Ambar például jelenleg 27 féle sört forgalmaz.

Márkaeredet.

Az Ambar sörgyárat 1900-ban alapították La Zaragozana néven Zaragoza San José nevű városrészében. Jelenleg a legrégebb óta működő sörfőzde Spanyolországban. 1902-ben Londonból, Párizsból és Madridból is éremmel tért haza a sörfőzde. A gyárban 1922-től használnak koronazáras palackokat, továbbá 1930 óta helyben készül a maláta is. 1968-ban előbb a fahordóktól szabadultak meg a spanyol sörfőzőmesterek, majd később az alumínium hordókat rozsdamentes acél hordók váltották. 1976-ban jelent meg az Ambar Sin, amely (elvileg) az első alkoholmentes sör volt Spanyolországban. 1980-ban jelent meg az Ambar Export, amely egy gazdagon malátázott, testesebb és erősebb sör a maga 7%-os alkoholtartalmával. 1981-ben újra megjelent a kínálatban a Marlen nevű sör, mely egy régebbi dortmundi stílusú recept alapján készült. (Jellegét tekintve ez egy erősebb lager sör.) 1996-ban megjelent az első felsőerjesztésű sör Spanyolországban az Ambar 1900.

Ambar 1900
Ambar 1900-ba

2020-as spanyolországi kalandozásaink során mi is belefutottunk az Ambar 1900-ba. Az akkori felhozatalból erősen kiemelkedett.

2011-ben megjelent az Ambar Green, ami egy gluténmentes sör. (Na igen ebből is látszik, hogy próbálja a gyár lefedni a teljes palettát a termékeivel.)

Most hogy már kellően elmélyültünk a zaragozai sörgyártásban kezdjünk el foglalkozni a lényeggel, az Ambar IPA-val, ami nem feltétlen az aminek látszik sőt, igazából van egy másik sör a palettában amire talán jobban illik ez a megnevezés (Ambar Doble IPA).

Barackos illata mellett, nagyon visszafogott komlósság tapasztalható. A kesernyésség helyett inkább gyümölcsös jegyek, a kellemes állagú hab és – az 5.7-es alkoholtartalom ellenére – a könnyed fogyaszthatóság jellemzi.

Ambar IPA - ¡hola! komló?
45-ös IBU értéket tüntettek fel a csomagoláson, de mint egy csinos 40-es hölgynél, itt is simán egy 10-est letagadhatna.

Ami sokat ront az élvezeti értékén az az, hogy a csomagolása alapján egészen másra számít az ember.

Nem feltétlen rossz a minősége, de egy olyan termék, ami a komlósságával hirdeti magát, az igen is legyen komlós. Persze aki nem feltétlen rajong a keserű sörökért, annak megérhet egy próbát. Már persze, ha nem tántorítja el a 650 Ft körüli vételár. Őszintén szólva láttunk már ennyi pénzért jobb vételt is.

Elöljáróban a spanyol sörökről
További tesztek a témában.
  • Kiszerelés: üveges/0.33l
  • Alkohol: 5.7%
  • Fő összetevők: árpamaláta, komló és aromák
  • Fajta: IPA
  • Lelőhely: Reál ABC
  • Ár: 649 Ft
  • Pontszám: 6/10

Ajánlott cikkek