Menü Bezárás

Amstel Oro Tostada – Egy régi ismerős új köntösben

Amstel Oro Tostada - Egy régi ismerős új köntösben

Holland márka spanyol söre, ami végeredményben egy belga sörökkel vetekedő nagyüzemi csoda a nap sütötte Costa Del Sol-ról. Kérjük vissza az Amstelt a magyar boltokba!
Ha nem csal az emlékezetem 2013 környékén szűnt meg hivatalosan az Amstel sörök értékesítése Magyarországon.

A tengerparton ücsörögve, kezünkben ezzel a három deci (meg egy kicsi) csodával elgondolkodik az ember, hogy mennyire igazságtalan az élet.

A szorgalmas (poén volt), de amúgy végtelenül kedves (ez viszont nem) spanyol honpolgároknak ott a folyton sütő nap, két tenger (oké az egyik az Atlanti-óceán), és akkor még ezt a ragyogó sört is megkapják, kvázi belpiacos termékként.

“Oro Tostado”, azaz “Pirított Arany”, a név kötelez.
(Kép forrása: https://www.picuki.com/media/2229164564016496598 )Kinyitás után gyümölcsös, mazsolás illat csapja meg az orrunkat. Döbbenetes, hogy egy klasszikus nagyüzemi gyártó ilyet is tud.

Én igazán nem szeretek a számokon pörögni, mert az íz a lényeg, de a 13.8B° több, mint beszédes az összetételt illetően.

Az előállításáról annyit lehet tudni, hogy alapvetően malátát használtak, némi komló kivonattal a főzés során, ami után 0C°-on történt a szűrés és az érlelés.

Az összképe alapján nem lövök mellé valószínűleg azzal, ha tippre az egyik főösszetevő a kristálymaláta.

Kifejezetten édes, testes sör (26.0-ás IBU értékű), magas 6,2%-os alkoholtartalommal. Ami érdekes, hogy sok más sörrel ellentétben itt nem rontja el az alap ízélményt a magas alkoholtartalom.

(Ha létezik olyan kifejezés, hogy desszertbor, akkor ezennel megalkotom a desszertsör kifejezést is.)

Na jó, ha már így megemlítettem pár hivatalos adatot, akkor azt is érdemes megjegyezni, hogy az EBC skála szerint a színe 23-as értékű, azaz közepes borostyán árnyalatú.

Természetes élőhelyén. Na jó, csak majdnem.Az Amstel Oro Tostado-t a HEINEKEN España Sevillaban gyártja és tudtommal csak Spanyolországban kapható. (Ez azért annyira nem meglepő, hiszen a Cruzcampo söröket is itt gyártják.)

A bevezetőben már említettem, hogy ez a sör simán megüti a belga top sörök szintjét, így talán nem tekintitek túlzásnak a maximális pontszámot. (Itt jegyezném meg, hogy a Grimbergen Rouge gyártói igazán vehetnék a fáradtságot, és megkóstolhatnák ezt a sört. Talán akkor ők is képesek lennének valódi apátsági sört csinálni.)

Akik kifejezetten szeretik az IPA jellegű, keserűbb söröket, azok nem feltétlen fogják szeretni. Mindenki másnak viszont erősen ajánlott “kötelező olvasmány”.

  • Kiszerelés: dobozos/0,33l
  • Alkoholtartalom: 6,2%
  • Fő összetevők: árpamaláta, komlókivonat
  • Fajta: félbarna sör
  • Lelőhelyek: Alcampo és kb. az összes nagyobb spanyol bolt
  • Ár: 0,53€
  • Pontszám: 10/10

Ajánlott cikkek