Menü Bezárás

First American Pale Ale

Apa kezdődik! - First American Pale Ale

Hab és hab, de még milyen nagy hab! Habfétisesek előnyben!


A First már 2010 óta jelen van a hazai piacon. Az “újhullámos” magyar sörfőzés egyik legelső főzdéje. Az elsők között kerültek be a nagy boltok polcaira és szintén az elsők között csináltak saját bárt és bemutató főzdét, taproom-ot, ahogy sokan hívják. (Ugye a név kötelez.)Mivel viszonylag sűrűn szembe jön velünk valamilyen First termék a nagyobb üzletekben, így egy ideje furdalt már a kíváncsiság, hogy vajon a látványos fejlesztések és marketing munka mögött milyen minőség bújik meg.

Ha már a teszt alany is egy APA (American Plae Ale), akkor megemlíteném, hogy maga az egész dizájn, meg általában véve a First, mint brand nekem az “újhullámos” amerikai főzdéket juttatja eszembe. Illetve talán az egy jobb megfogalmazás, hogy összességében nézve van az egésznek egy USA “feelingje”.

Viszonylag nagy palettával rendelkezik a gyártó, amiket akár a saját webshopjukból is meg lehet rendelni. A 8 állandó és 7 féle szezonális sörük két féle dobozos (0.33l és 0.5l), valamint üveges kiszerelésben is rendelhető.

First American Pale Ale
Hab, hab, hab!

Bevett szokásom rögtön a kinyitás után szaglászni a sört, mert az illat mindig árulkodik az összetételről, illetve kinyitás után a legintenzívebb az illat élmény. Már ha van. Jó hír itt van. Méghozzá a komlónak és a komlókivonatnak köszönhetően.

Annak idején egy ismerősömtől tanultam meg, hogy a belgák miért isszák nagy kehelyszerű poharakból a sört. Mert így adódik hozzá a legtöbb illat- az ízélményhez.

Az íze picit kesernyés a komlózás miatt, de alapból édeskés jellegű (az IBU értéke amúgy 27). A szárazanyagtartalmát bár nem tüntették fel a csomagoláson, de a felhasznált Citra és Warrior komlónak, valamint a Caraaroma, CaraPils, Pale Ale és Vienna malátáknak köszönhetően meglehetősen magas.

A külalakja nem meglepő módon kicsit “opálos” sötét arany színű. Ez nem véletlen, hiszen ennyi összetevő nem bújik csak úgy el.

A 0.5l-es dobozos csak egy árnyaltnyival drágább (átlagban 100 Ft a differencia), így én inkább azt ajánlanám. Már persze azoknak, akik nem vonakodnak a dobozos söröktől.

  • Kiszerelés: üveges/0.33l
  • Alkohol: 4.8%
  • Fő összetevők: árpamaláta, komló, komlókivonat, élesztő
  • Fajta: american pale ale
  • Lelőhely: Auchan, https://shop.firstcraftbeer.com/
  • Ár: 599 Ft
  • Pontszám: 8/10

Ajánlott cikkek