Menü Bezárás

Grimbergen Rouge

Belga sör, belga sör tulajdonságok nélkül - Grimbergen Rouge

Ugye van az a mondás, hogy minden jó, ha jó a vége? Nos mi van abban az esetben, ha van egy belga sör, belga sör tulajdonságok nélkül?


Az eredeti származási helye Brüsszeltől északra található, nevében azonos város. Érdekesség, hogy ez a város -illetve maga az apátság-, ahonnan a Grimbergen sört eredeztetik, a Flamand régióban található. Ennek ellenére a tesztalanyunkat a Carlsberg Hungary Franciaországból importálta.

Általában véve egy belga sörrel szemben nem alaptalan elvárás a nagyon magas minőség. Az ember nyugodtan veszi meg bármelyiket abban a tudatban, hogy ezekkel a sörökkel nehéz mellényúlni. De nem lehetetlen!

Belga apátsági ale típusú vörössör. “Mi baj lehet?” – gondoltam magamban. Így önmagában a típus alapján valami édeskés, kekszes, gyümölcsös ízvilágra számítottam.

Nagy mókamesterek vannak a Grimbergennél, mert még a kitöltés után is elhiszi az ember, hogy jól választott.

Gyönyörű vörös, kissé opálos kinézet és erősen gyümölcsös illat fogadja a gyanútlan fogyasztót. Számomra az első gyanús pont a kissé rózsaszín hab volt. Kétszer is megnéztem, hogy nem valami “gyümissört” vettem-e véletlenül, de nem. “Ajjajj. Mi lesz itt?”

Nem volt más hátra, a feladat az feladat.

Alapból minden sörben a pozitívumokat szoktuk keresni. Most is ez volt a cél, de egy olyan belga típusú -mint inkább származású- sörről, ami a legkisebb mértékben sem hordozza magán azokat a jegyeket amitől ezek a sörök jók, hát nehéz pozitívan nyilatkozni.

Állítólag háromféle maláta (illetve búza- és árpamaláta, valamint árpamaláta-kivonat) és komló is található ebben a főzetben.

Greg Hughes Házi Sörfőzde c. könyvét sűrűn szoktam forgatni, de akárhogy néztem a sárgarépa-koncentrátum egyik apátsági receptnél sem szerepelt. Jó-jó, ez nagyüzem, itt spórolni kell, hogy lehessen jó sok litert gyártani.

Végigolvasva az összetevőket világossá válik, hogy a cél egy cukros, szirupos tömegtermék előállítása volt, amit inkább a neve és a származása ad el, mintsem a minősége.

Itt most a kinek ajánlom résznek kéne jönnie, de ezt most inkább kihagynám.

  • Kiszerelés: üveges/0.33l
  • Alkohol: 6%
  • Főösszetevők: árpamaláta, búzamaláta, árpamaláta-kivonat, komló és sárgarépa-koncentrátum
  • Fajta: belga apátsági ale típusú vörössör
  • Lelőhely: Aldi
  • Ár: 400,- Ft
  • Pontszám: 4/10

Ajánlott cikkek