Menü Bezárás

La Trappe Trappist Tripel

BENE és lux(us) - La Trappe Trapist Tripel

Egy belga trappista sör egyenesen Hollandiából.


A belga apátsági sörökről általában a következő dolgok jutnak az egyszeri fogyasztó eszébe:

  • vélhetően durván jó minőség
  • ehhez mérten magas ár
  • és legalább 8, de olykor-olykor akár 10%-os alkoholtartalom

Ezek közül hellyel-közzel mindent hoz a mai tesztalanyunk.Nyilván az árban benne van az apátsági sörökre jellemző exkluzivitás is. A magas minőség mellett azt is meg kell ezeknél a söröknél fizetni, hogy bár Európa-szerte mindenhol kaphatóak, de nem azok a klasszikus tömegtermékek. Ezeket a söröket sokszor csak egy adott helyen, nagyon szigorú követelményeknek megfelelően gyártják.

Már a neve is, a Tripel is utal az alkohol tartalomra. Általában a 8% alkohol tartalmú apátsági söröket szokás így nevezni.

Az illata gyümölcsös, egészen friss jellegű, de emellett érezni benne, hogy ez nem egy laza iszogatós sör. Ez bizony ütni fog.

Visszatérő megjegyzés kevésbé sörös ismerőseimtől, hogy a belga sörök, baromi drágák, de mégis milyen kicsi a kiszerelésük. Picit gondolkozzunk el ezen.

Oké a 0.33l nem olyan sok. Egy normál méretű pohár mondjuk. Vagy mondhatnánk akár úgy is, hogy egy közepes borospohár méret. És igazából ez itt a lényeg.

Egy erősebb belga sör 10%, vagy a fölötti alkohol tartalommal rendelkezik. Ez már közelíti a borok alkoholtartalmát is. Kicsit leegyszerűsítve, egy üveg kraftosabb belga sör olyat üt, mint fél üveg félszáraz -vagy ez esetben inkább félédes- fehér bor.

De hogy még egy hasonlóságot említsek, van is valami kicsit desszert boros íze ezeknek a söröknek.

Megemlíteném még az igen erőteljes szénsav tartalmat is. Nekem konkrétan majdnem kárba veszett az egész, pedig napok óta a hűtőmben pihent ez a sör. Ezt a tulajdonságot mindenesetre betudom annak, hogy az apátsági sörök általában az üvegben is erjednek/érnek egy kicsit.

Külalak. Maga az üveg jópofa, kevésbé csicsás, prémium érzetet ad. A lényeg, azaz a sör megjelenése, egy nagyon kicsit csalódás. Vagy mondhatnám azt is, hogy kötekedés a magyar megfogalmazással. A termék hátoldalán található cédula angolul Strang ale-ként definiálja, ezt a sört, míg magyarul már Trappista félbarna sört olvashatunk.

Picit lehetne “félbarnább” is…

Kinézetre egyáltalán nem mondanám félbarnának. Inkább egy szűretlen, de erősen malátázott pale ale-hez hasonló a megjelenése. Valószínűleg az erős malátázás miatt kapta ezt a megnevezést, de színre szerintem nagyon messze van attól, ami igazán félbarna.

Árban és kategóriájában én a Pauwel Kwak félbarnát tekintem etalonnak, ahhoz képest ez a sör nekem nem jelent akkora élményt. Ízben és külalakban nekem az egy picit közelebb áll a szívemhez.

Kevésbé gyakorlott fogyasztóknak csak óvatosan, mert ez a sör nem a nagy italozós estékre való. Mértékkel és felelősséggel fogyasszuk, mint minden mást is.

  • Kiszerelés: üveges/0.33l
  • Alkohol: 8%
  • Fő összetevők: árpamaláta, komló, sörélesztő, glükózszirup
  • Fajta: trappista félbarna sör
  • Lelőhely: Auchan
  • Ár: 799 Ft
  • Pontszám: 7/10

Ajánlott cikkek