Menü Bezárás

Budweiser Budvar Original – a cseh lager

Budweiser Budvar Original - a cseh lager

Az Original ez esetben nem túlzás. Terítéken az igazi Budweiser egyenesen České Budějovice jeges hideg pincéiből.


České Budějovice (németül Budweis) Csehország déli részén fekvő város. A Moldva folyó egyik völgyének a központjában van, ahol a Moldva találkozik a Malše folyóval. A várost II. Ottokár cseh király egyik lovagja, Hirzo alapította 1265-ben. A város iparosítása alatt a cseh az etnikai többség lett, a német nyelvűek hátrányba kerültek. Az 1945-ös kitelepítés után a városnak a jelentős német kisebbsége megmaradt.A Budvar sörgyár České Budějovicéban (Forrás: Jitka Erbenová)
A Budvar sörgyár České Budějovicéban (Forrás: Jitka Erbenová)

Ezt a kis keretes bevezetést azért szerettem volna mindenképp az elején itt hagyni, hogy picit megértsük a márka eredetét. Mondhatjuk, hogy kicsit ezt a márkát is a német ajkú polgároknak, egész pontosan az akkori osztrák fennhatóságnak köszönhetjük.

“Amikor egy amerikai söripari vállalat, az Anheuser-Busch „Budweiser” néven védjegyet jegyeztetett be az Amerikai Egyesült Államokban, a két sörgyár, amely ténylegesen Budweis városában működött, tiltakozásba kezdett. Ekkor 1907-et írtunk, és a Cseh Söripari Közös Vállalat már öt éve exportált Budweiser sört az Államokba. Végül 1911-ben aláírtak egy szerződést, és a Cseh Söripari Közös Vállalat – kompenzáció ellenében – elismerte az amerikai bejegyzés érvényességét. Azonban nem adtuk fel azt a jogot, hogy sörünket a „Budweiser” vagy az „Original” szavakkal címkézzük fel szerte a világon.”

1895-ben a helyi cseh származású sörfőző mesterek, a saját identitásuk kifejezéseként megalapították České Budějovice városában a Söripari Közös Vállalatot. 1967-ben a Budweiser Budvar nemzeti vállalattá vált. Az eredeti Cseh Söripari Közös Vállalat és a České Budějovice-i Polgári Sörfőzde jogutódjaként.

Budweiser Budvar Original - a cseh lager

Tulajdonképpen négy igazán pozitív tulajdonsága van a terméknek, illetve inkább 3+1.

1.) Kellően komlós. Talán nem annyira kesernyés, mint a szegmens – egyik – királya a PU, vagyis a Pilsner Urquell, de van benne legalább egy határozott karakteresség.

Budweiser Budvar Original - a cseh lager

2.) Elképesztően látványos habja van. De tényleg. Mondhatni etalon a kategóriájában. Nagyon sokat ad a minőség érzethez.

Budweiser Budvar Original - a cseh lager

3.) Szín. Legyen színe még egy lagernek is. Legyünk őszinték, amelyik lagernek a színe halovány, annak a beltartalma is az (általában).

Budweiser Budvar Original - a cseh lager

+1 Származás és alapanyagok: talán egy picit utópisztikus elképzelés, és ellenpéldát is látni bőven (lásd: Leffe), de az hogy nem licenszelt termék, talán garancia arra, hogy nem szúrják ki a vásárló szemét például kukoricagrízzel és hasonló rettenetekkel.

“A sörfőzőkörökben Žatecként vagy Saazként ismert, ősi, vörös szárú komló a „nemes komlók” közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy ez az egyik leghagyományosabb európai változat, amely eredetét és minőségét tekintve olyan komlókkal vetekszik, mint a Tettnanger, a Spalt és a Hallertauer Mittelfrüh. És ami fontos, hogy a Saaz a keserűség és aroma olyan ritka egyensúlyával bír, amely tökéletesen illik a bohémiai sörökhöz.”

Az egyetlen “negatívum” – bár ez eléggé szubjektív – lehetne egy picit karakteresebb az illata.

De igazából ezt leszámítva, ha valaki 300-400 Ft között keres egy valódi cseh sört, annak igazán nincs más alternatíva, kivéve talán a PU.

  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkohol: 5.0%
  • Fő összetevők: ivóvíz, Saaz-komló, morvai sörárpa, hagyományos lagerélesztő
  • Fajta: cseh lager
  • Lelőhely: Spar (webshop)
  • Ár: 309 Ft
  • Pontszám: 9/10

Felhasznált források:

budweiserbudvar.com/hu/blog/story/ingredients/

budweiserbudvar.com/hu/brewery/

hu.wikipedia.org/wiki/České_Budějovice

Ajánlott cikkek