Menü Bezárás

Hedon Chessie – NEIPA

Hedon Chessie - NEIPA

A new englandi polip. Vagy inkább balatonvilágosi. Újabb magyar díjnyertes sör, egy NEIPA a tesztpadon.


Sokszor éri az a vád Magyarországot, hogy túlzottan fej nehéz, azaz Budapest központú. Ez még talán sok esetben igaz is, kivételt jelent ez alól a sörgyártás.Nyilván egy közel kétmilliós nagyvárosban, ahol már több, mint 100 éve is főztek sört Dreher Antalék, ott van hagyománya ennek az iparágnak. Az átlag (minőségibb) söröket fogyasztó honpolgár is fel tud sorolni legalább három nagy, de kisüzemi főzdét Budapesten (Pl.: Monyó, Horizont, Rizmajer).

Ha a vidéki sörfőzésről beszélgetünk, akkor általában Miskolcra, Pécsre vagy Sopronra szokás asszociálni, mint vidéki fellegvárak. Ebben azért van igazság, már csak az elmúlt 100 évben történtek miatt is, de hisszük vagy sem, a Balaton partján nem csak bor és pezsgő lakik a hordókban, hanem némi malátalé is.

A Hedon jelenleg 14 féle sört forgalmaz üveges kiszerelésben -csapon 18 féle van-, és ezek között van pár díjnyertes is. Így már talán kicsit érthetőbb a magasabb árkategória is.

Hedon Chessie - NEIPA
Van hab és zab!

Kitöltés után egy masszív habbal rendelkező, a zabpehelynek köszönhetően kissé “homályos” (opálos) küllemű, de friss komlós illatú sört találunk a poharunkban.

A viszonylag magas 80-as IBU érték elsőre ijesztő lehet sokaknak, de nyugalom: a hozzáadott malátának és szőlőcukornak is köszönhetően egyáltalán nem olyan keserű, mint gondolnánk.

Itt nyer értelmet a magasabb árkategória. Nem egysíkú, unalmas ízű sörök ezek, hanem játszanak a teljesen ellentétes jegyekkel rendelkező alapanyagokkal, amik végül egy érdekes íz- és illatélményt produkálnak.

A Chessie nem olcsó, de van olyan esemény, amikor az ember megengedhet magának egy kis “kicsapongást” a prémium szegmensbe.

  • Kiszerelés: üveges/0.33l
  • Alkohol: 6.5%
  • Fő összetevők: árpamaláta, dextróz (szőlőcukor), zabpehely, komló, sörélesztő
  • Fajta: New England IPA
  • Lelőhely: Auchan, Hedon Sörfőzde – Balatonvilágos, Petőfi Sándor utca 40. (Vörösmarty utca felől), 8171 -, Hedon Kézműves Taproom – Budapest, Sas u. 25, 1051
  • Ár: 899 Ft
  • Pontszám: 7/10

Ajánlott cikkek