Menü Bezárás

Primátor – Antonín

Primátor – Antonín

Érdekes kettősség dobozba zárva a Náchod-i főzde egyik zászlós hajója.
A közepesen bátor kalandoroknak a cseh sörök kimerítő kutatása közben, továbblépve a klasszikus PU, Staro, Budweiser, Kozel négyesen, a következő szint a Bernard, Primátor duó.

Nem csak árban, de minőségben is. Az Antonín olyan tétel a cseh kraft szcénában, mint az alaptábor a Mount Everest alatt. Érdemes itt elidőzni, mielőtt magasabb (keserűbb, erősebb, tömörebb) csúcsokra törnénk.

Márkaeredet: az első sört a Náchod-ban található főzdében 1873. december 6-án főzték (bár maga az alapítás már 1872-ben megtörtént), a főzde neve pedig Náchod-i helyi Sörfőzde lett(szabad fordításban). A Náchodský Primátor márkanév először 1935-ben jelent meg a cseh sör piacon. A két világháború komoly sebeket ejtett a főzdén, amely ugyan ebben az időszakban – a kevésbé jó alapanyagok miatt – nem tudott kiemelkedő minőségben termelni, de legalább működőképes maradt. Az 1948-as újjáépítés után 1961-től sikerült megint minőségi termékeket előállítani az észak-csehországi gyárban, amely 1993-ban magánkézbe került.

A cseh sör keserű kezdetű mantrára, próbáltak a Náchod-i sörfőzőmesterek rácáfolni, de a végeredmény ismeretében azért nem sikerült teljesen meghazudtolniuk önmagukat.

Pontosan emiatt van némi kettős érzésünk az Antonín-nal kapcsolatban. Egyfelől az alacsony alkoholtartalom miatt gondolhatnánk, hogy ez egy kicsit könnyedebb termék. Másfelől viszont a keserédes, bár inkább keserű íz, hamar eltelíti a fogyasztót.

Sládek komló: 1996-ban jegyezték be és neve annyit tesz csehül, hogy sörfőző. A Sládek magas béta sav tartalommal rendelkezik és kellemes gyümölcsös aromái vannak, mint a barack, grépfrút és passion fruit.

Žatecki “félkorai” vörös komló: Karel Osvald mérnök tenyésztette ki . Magasabb béta sav tartalma miatt jelentősen aromás, főként pilsner típusú sörökben használják. A fajta nehezen termeszthető, magas ára miatt a sörfőzdék keveset használják, többnyire csak végső komlózásra.

A verdikt mindenesetre az, hogy aki nem riad vissza a komló picit erőteljesebb jelenlététől, de mégis valami könnyebbet fogyasztana, annak ez egy remek választás lehet. Persze csak ésszel, hiszen ez is alkoholos ital.

  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkohol: 4%
  • Főösszetevő: ivóvíz, žatecki “félkorai” vörös- és Sládek komló, pilzeni- és karamell maláta
  • Fajta: light lager
  • Lelőhely: Auchan
  • Ár: 389 Ft
  • Pontszám: 8/10

Források:

Sládek

cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDateck%C3%BD_poloran%C3%BD_%C4%8Derve%C5%88%C3%A1k

Ajánlott cikkek