Menü Bezárás

Dreher 24 Vörös sör – a zéró tolerancia nevében

Dreher 24 Vörös sör - a zéró tolerancia nevében

Léteznek azok az életszituációk, amikor jól esne egy rendes sör, de még volán mögé kéne huppanni, de még dolgozni kéne és így tovább. A Dreher 24 termékcsaládot ilyen és hasonló esetekre találták ki.


Azért meg még nem tértünk, de a felelős fogyasztás mindig is fontos szempont volt. Családos olvasóink is bizonyára sokszor találkoztak azzal a helyzettel, hogy elmegyünk valahova a családdal ahol még akár sörözni is lehetne, de valahogy haza kéne jutni.DEALKOHOLIZÁLÁS: A dealkoholizálással hagyományos módon alkoholos sört főznek. Az alkoholt ezután olyan módszerrel távolítják el, mint a gőzpárlat, a vízgőz- vagy gázstrippelés, vagy a fordított ozmózis.

Szóval ülünk a strandon a 35 fokban és azon gondolkozunk mit kéne tenni. Ránézünk a hűtőládára bamba tekintettel, a hűtőláda némán vár a következő lépésre. Beletúrunk félkézzel a rideg mélységbe, félrelökdösve a gyerek pálcikás fagylaltjait rátapintunk valami hideg, hengeres tárgyra. Kapás!

VÍZGŐZ-DESZTILLÁCIÓ: Az alkohol forráspontja alacsonyabb, mint a vízé. Ez azt jelenti, hogy a sörből melegítéssel lehet alkoholt eltávolítani. Ezzel az a probléma, hogy az alkohollal együtt sok íz is eltávolításra kerül. A melegítés a sört is “megfőzheti”, ami hatással van a visszamaradó ízekre. A gyártók csökkenthetik ezt az ízekre gyakorolt hatást olyan berendezések használatával, amelyek alacsony nyomáson melegítik a sört, így az alkohol és a víz alacsonyabb hőmérsékleten párolog el. Ezt gyakran vákuumdesztillációnak nevezik. A gyártók olyan csúcstechnológiás berendezéseket is használhatnak, mint például egy forgó kúposzlopos rendszer, amely elválasztja az ízvegyületeket a lepárolt alkoholtól, majd visszaadja azokat az alkoholmentesített sörhöz.

Lelkesen kibányásszuk a leletet, nézzük boldogan a kék dobozt, letörölgetjük a párát a szemünkből, meg a dobozról és tádám! Sör! De várjunk csak? Alkoholmentes… Ránézünk anyára, anya meg mutatja a slusszkulcsot, hogy ma bizony apa vezet haza.

Dreher 24 Vörös sör - a zéró tolerancia nevében

VÍZGŐZ ÉS GÁZ SZTRIPPELÉS: A sör alkoholmentesítésének ezen technikája során a sört hi-tech berendezésekkel vákuum alatt kíméletesen felmelegítik, majd vízgőzt vagy gázt, például nitrogént vezetnek át rajta. A körülményeket úgy állítják be, hogy a vízgőz vagy a gáz elvigye az alkoholt a sörből. A vízgőzdesztillációhoz hasonlóan az alkohollal együtt néhány aroma is eltávolításra kerül. A gyártók ezeket elválaszthatják az alkoholtól, majd visszaadják az alkoholmentesített sörhöz.

Nincs mit tenni, bontunk és kortyolunk. Majd meglepődünk, hogy hoppá ennek egészen sör íze van! Kicsit diós mellékízzel, de egész jópofa, már ha az alkoholmentesek között értékeljük.

Kerítünk egy poharat, hoppá még a színe is van neki, de még milyen! Óvatosan beleszimatolunk, majd még egyszer, hát ha. Nincs hát ha. Íz van, külalak van, alkohol nincs. Illat? Na az se sok sajnos. Kicsit édeskés, kicsit malátás, de leginkább erőtlen, ha lehet így fogalmazni.

FORDÍTOTT OZMÓZIS: A fordított ozmózis még több csúcstechnológiás berendezést igényel, ezúttal nagy nyomást alkalmaznak, hogy a sört egy membránon keresztül préseljék. A membrán felfogja a nagyobb molekulákat – beleértve azokat is, amelyek a sör ízét tartalmazzák -, de átengedi a kisebb molekulákat, köztük a vizet és az alkoholt. Így a sör koncentrált változata marad. A vizet és az alkoholt ezután szétválasztják, például vízgőz-desztillációval, és az eltávolított vizet visszaadják a koncentrált sörhöz.

A citromos, marakujás, licsis, mindefélés “gyümilevek” között üdítő kivétel a Dreher 24 és a Dreher 24 Vörös sör.

Dreher 24 Vörös sör - a zéró tolerancia nevében

Hölgyek és urak, fogadjuk el, hogy nem minden a sörözés. Ha még is szeretnénk egyet kortyolni, de ésszel élünk, akkor bizony jó alternatíva a Dreher 24 Vörös sör és a sima Dreher 24 is.

Fogyassz felelősséggel!

https://alkohol.info.hu/esszel-iszom/

(Az alkoholmentes sör készítéséről innen tájékozódtunk: https://steadydrinker.com/articles/how-non-alcoholic-beer-is-made/)

  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkohol: 0.0%
  • Fő összetevők: árpamaláta, komló és komlókivonat
  • Fajta: alkohol mentes vörös sör
  • Lelőhely: Auchan
  • Ár: 259 Ft
  • Pontszám: 8/10

Ajánlott cikkek