Menü Bezárás

Egy magyar alapsör – Pécsi Szalon Limited Edition

Egy magyar alapsör - Pécsi Szalon Limited Edition

Az úriemberek itala (is lehetne akár). A parázsló szivarvégek között feltűnő korsó Szalon, akár a 20. század eleji pécsi kultúrélet általános szereplője is lehetett (volna). Szivarszalon helyett maradt azonban jórészt a lelátó a Szalonnak. Egy újjáéledő sörfőzde ikonikus márkájának bemutatása.
A Pécsi Sörfőzde története 1848-ig nyúlik vissza. Hirschfeld Sámuel ekkor alapította meg a Pécsi Sörfőzde elődjét, amely később Pannónia Sörgyár néven működött.

A rendszerváltás környékén osztrák befolyás alá került a gyár, aminek köszönhetően több külföldi sört is főztek itt licence alapján, mint például a Gold Fassl-t is.

A gyár életében 2017-ben következett be a legjobb dolog, ami csak történhetett velük. Egy nagy volumenű tulajdonos váltás után átálltak a saját receptúrás minőségi sörök készítésére.

Olyan tiszta, mint az íze.

Sokszor szoktam emlegetni sörkedvelő barátaimnak, hogy az újkori magyar “sörboom” egyik mérföldköve a Pécsi Sörfőzde újra pozicionálása.

A zászlóshajó, vagy inkább flotta a Pécsi Sör néven futó négyes lett ugyan, de a Szalon mint márkanév, már már annyira hozzáragadt a városhoz, mint Dárdai Pál, vagy Gera Zoli neve.

Sörfogyasztó ismerőseim között a Szalon vagy kívül esik a horizonton, vagy -az idősebb korosztály körében- valami furcsa nosztalgia lesz rajtuk úrrá. Aki ismeri a márkát, az általában a barna Szalon sört kezdi el emlegetni, mint a rendszerváltás előtti időszak és a ’90-es évek csodasörét.

A Szalon sör általában jól elbújik a nagy hiperek polcain olyan ipari remekek mellett, mint az Aranyszarvas, vagy az Arany Ászok, így szégyen szemre eddig nálam kimaradt a szórásból. Mentségemre szóljon, hogy a szép emlékű Mythos is a környékén szokott lenni, ezért általában gyorsan arrébb tolom onnan a bringát.

Hogy miért Limited Edition azt nem sikerült még kiderítenem, minden esetre a márkanév számomra garancia volt arra, hogy az olcsóság ellenére nem valami rettenet fog a dobozban várni rám.

Mindent a maga kategóriájában kell értékelni. Ennek ellenére sikerült elkövetnem azt a hibát, hogy elsőre egy kifejezetten testes sör után fogtam neki egy Szalonnak. Nagy csalódásnak tűnt akkor, de aztán eszembe jutott, hogy a hiba vélhetően az én pofalemezemben van.

Tiszta lappal indulva a Szalon már más arcát mutatta. Jó nem tépte le a fejemet a helyéről, de egyáltalán nem volt olyan rossz, mint elsőre. Sőt, aki nem nézi a címkéket az nagyon meg fog lepődni az osztályzásnál.

Lager sört készíteni állítólag épp azért nehéz, mert az ízének annyira egyszerűnek kell lennie, amennyire csak lehet, épp ezért egy-egy “ízhiba”, vagy túlzott karakteresség, már a jelleg rovására mehet.

Ilyen tekintetben a Szalon jól teljesít, mert igazából a maláta íze mellett nagyon mást nem lehet érezni. Oké, egy picit a komlót igen, de tényleg csak kicsit. Utóízről vagy mellékízről nem érdemes beszélni, mert az nincs.

A Szalont leginkább a zöld címkés Pécsi Premium Lager kisöccseként tudnám jellemezni.

200 Ft körüli árával az alsópolcok környékére raknám, de csak árban. Minőségben messze kilóg a hasonló árú, sőt még a “drágább” 250 Ft körüli Arany Ászok és társai féle sörök közül is.

A tanulság az, hogy nem minden az árcímke. Vagyis az olcsó nem mindig rossz.

Meccsnézésre, vagy hosszabb éjszakai mulatozásra erősen ajánlott, költséghatékony ívósör.

  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkohol: 4.6%
  • Fő összetevők: árpamaláta, komló
  • Fajta: lager
  • Lelőhelyek: Auchan és nagyobb boltok
  • Ár: 199 Ft
  • Pontszám: 9/10 (A Limited Edition megnevezést picit túlzásnak érzem.)

Ajánlott cikkek