Menü Bezárás

Elixbeer Szimpla Red – közel tökéletes választás

Elixbeer Szimpla Red - közel tökéletes választás

Nem Manchesterből, sőt nem is Belgiumból érkezik és énekelni is max. a fogyasztója fog.


Valahol a keleti végeken állunk a rokon kertjében, nézzük a roskadozó meggyfákat.

-Nem kéne leszedni? – Érkezik a 40 fokban kissé lassan az első kérdés.

-Hát mit csináljak én ennyi meggyből? – Vágja rá rövid gondolkozás után a fák és a gyümölcsök jogos tulajdonosa.

-Cefrét! – Érkezik a ‘pesti rokon válasza.

Na igen. Bizonyos kultúrkörökben a meggynek kétféle megengedett felhasználása van, illetve pici jóindulattal 2+1. Pálinka és sör, de ha nagyon muszáj akkor lekvár.

Márkaeredet

“A Körös-Maros Biofarm Kft. 20 éve folytat nagyüzemi ökológiai gazdálkodást. A cég a 2000-es évek elején úttörő szerepet vállalt a magyarországi nagyüzemi biotej előállításának és a magyar biotej-termékek országos szintű elérhetőségének megteremtésében.”

“A cég életét és fejlődését 2005 óta meghatározza a kutatási programokban való részvétele. Az MTA Martonvásári Kutatóintézetével együttműködésben kezdett a Biofarm az ősi alakor- és tönkebúzával foglalkozni. A nemesítési programot követően a Nemzeti Technológiai Program „ALKOBEER” projektje keretében 2008-ban kezdődtek meg a söripari kutatások. A receptúra kidolgozása, és kis- majd nagyüzemi feltételekre történő adaptálása a Budapest Corvinus Egyetem (ma Szent István Egyetem)* Sör- és Szeszipari Tanszéke kutatói munkájának eredménye.”

Részlet a főzde bemutatkozásából. (Forrás: http://www.elixbeer.hu/elixbeer.html)

* ma már Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem.

De nincsen teszt, illetve debütálás történelem óra nélkül, nézzük helyileg hol készül az Elixbeer.

A sörfőzde, illetve a sörház hosszas vándorlás után 2018-ban a Gyulavári Almásy-Wenckheim kastély egykori gazdasági szárnyában lelt otthonra.

Lőwenburg János Jakab 1716-ban létesített egy majort a kastély jelenlegi területén. A kastély illetve annak területe, többször is gazdát cserélt az évek folyamán.1741-ben az Andrássy családhoz került a birtok, majd 1794-ben került (egyik) jelenlegi névadójához Gróf Almásy Ignác tulajdonába.

A gyulai tűzvész után a Wenckheim család tulajdonába került a birtok, vélhetően ők építették a kastélyt is.

1842-ben felépült egy szeszgyár a birtok területén, majd 1869-től 1948-ig Gróf Almásy Ignác utódai birtokolták a kastélyt és a birtokot.

A második világháborút követően az épületeket teljesen kifosztották. Az 1948-as évtől a kastélyt a helyi TSz. raktárnak használta.

A jelentősen megrongálódott ingatlant bár a Tsz. helyreállította, de a szövetkezet megszűnése miatt az 1990-es évektől megint romlásnak indult a kastély állaga.

A Körös-Maros Vidékfejlesztési és Ökogazdálkodási Alapítvány, részben saját és részben pályázati forrásokból a 2000-es évek közepén jelentős felújításokat végzett el az ingatlanon. (A tervezett keret meghaladta a félmilliárd forintot.)

(Forrás: http://www.gyulavarikastely.hu/)

És akkor a lényeg!

Elixbeer Szimpla Red - közel tökéletes választás

Gyönyörű szép krémes habja, gyümölcsös, meggyes, de talán egy kissé hamar elillanó illata szubjektív véleményünk alapján rögtön előrevetíti, hogy itt egy remek sörrel lesz dolgunk.

Az íze egy kicsit édesebb, mint a belga nagy ágyúk hasonló termékei, de nagyon szép, tiszta meggy íze van! Nincs az a jellegzetes nagyipari meggyaromás (szegfűszeges?) mellékíze. Ha hagyjuk picit megmelegedni, akkor az utóízében érezni a komlót is, de alapvetően ez egy édes, amolyan desszert ital szerű sör.

Egy egészen kicsit lehetne keserűbb, de erre is van megoldás. Az Elixbeer kínálatában megtalálható a Tiszta Meggy nevű szűrt bio meggysörük, ami bár még nem járt nálunk, de előlegezzük meg neki a bizalmat, hogy ebben a tekintetben felülmúlja párját.

És végezetül a bevezetőben tett utaláshoz egy kis kiegészítő magyarázat:

  • Kiszerelés: üveges/0.33l
  • Alkohol: 4.6%
  • Fő összetevők: árpamaláta, meggysűrítmény, fruktóz, komló, sörélesztő
  • Fajta: szűrt meggysör
  • Lelőhely: Lidl
  • Ár: 399 Ft
  • Pontszám: 8/10

Ajánlott cikkek