Menü Bezárás

Elöljáróban a spanyol sörökről

Elöljáróban a spanyol sörökről

Dél-Spanyolországban van élet a borokon és a sonkákon túl is. Beszámoló Costa Del Sol-ról.


Kis utazásunk előtt nem sokat tudtam a Spanyol sörökről. Igazából ismertem a San Miguel-t, meg az Estrella-t.

A Magyarországon kapható San Miguel egyáltalán nem rossz, de általában véve szerintem drága (450-600 Ft között szoktam találni nagyobb boltokban is).Nem fűztem sok reményt a spanyol sörökhöz, már csak azért sem, mert maga az ország is inkább borokban erős. Az sem segített az előítéletemen, hogy egyik sörbarát ismerősömtől sem hallottam még soha, hogy a spanyol sörök milyen jók.

Idehaza nincsenek szem előtt a spanyol márkák és igazából – nem lelőve a poént – azt azért hozzátenném, hogy a magyar márkák gond nélkül megállnák a helyüket odakint.

Ahol mi voltunk – ezúton is köszönet Gábor barátoméknak a lehetőségért, pacsi srácok – , ott rengeteg a brit turista és nyugdíjas, ezért rengeteg import sört kapni. A nagy boltokban, mint például az Alcampo – a helyi Auchan – főleg holland, belga, német és – javarészt – brit sörök voltak import vonalon.

És itt volt az első meglepetés, hogy rengeteg a helyi márka, de valószínűleg az igen erős konkurencia miatt nem igazán látni ezeket az EU-n belül máshol.

A legtöbb helyi márka “especial” megjelölésű, azaz jó minőségű söre inkább a märtzen-es malátás jelleget képviseli. Pale ale jellegű spanyol sörből 4 félét találtunk, ezek közül háromról is lesz teszt.Az átlag sörökben egytől egyig ott a kukorica és/vagy a rizs, mint pótlék, ez zömmel sajnos erősen érezhető az ízükön.

Voltak nagy meglepetések pozitív és negatív irányban is, de nem akarok “spoilerezni”, inkább olvassátok az első pácienst:

Ajánlott cikkek