Menü Bezárás

Estrella Damm – mediterrán lager

Estrella Damm - mediterrán lager

Señor August Kuentzmann Damm öröksége bádogdobozva zárva, egyenesen Spanyolor…, bocsánat Katalóniából.


“Cerveza Mediterránea” azaz mediterrán sör, vagy ahogy a saját weboldalukon hivatkoznak erre a sörre, mediterrán lager. Marketingfogás, vagy ez tényleg egy különlegesség?

Őszintén szólva esélyesebb, hogy ez inkább egy jól hangzó marketingfogás. Sőt, ha hiszünk a Brewers Association legfrissebb irányelveinek akkor ilyen típus igazából nincs. Ezt inkább tekinthetjük olyan márkanévnek, mint például az Óvatos Duhajt. (Ha kételkedne valaki: https://www.brewersassociation.org/edu/brewers-association-beer-style-guidelines/)Márkaeredet: az Estrella Damm sört a barcelonai Sociedad Anónima Damm gyártja, melyet 1876-ban alapított az elzászi unokatestvér pár August Kuentzmann Damm és Joseph Damm. (Igaz a weboldaluk, csak Augustot emeli ki, Elzász pedig a mai Franciaországon belül a Nagy Keleti régió része.) Señor August Kuentzmann Damm nem élvezhette sokáig a sörgyár tulajok életét, mindössze egy évvel az alapítás után 34 éves korában elhunyt. Meglepően nagy és izgalmas palettával rendelkezik a gyártó, ami a spanyol sörgyárakra legkevésbé sem jellemző. Csak a Damm márkanév alatt 16 féle sört találhatunk, amiből van imperial stout, chilis sör és három féle alkoholmentes is. Ezeken felül 21 egyéb sörmárkát, 4 féle ásványvizet és 7 féle egyéb terméket (szemes kávé, két féle kakaó, tejital, tonic, zöld tea és sangria) forgalmaznak. Az Estrella-val kapcsolatban leginkább talán arra büszkék a gyártónál, hogy helyi alapanyagokkal dolgoznak, sőt saját élesztőjük is van, amelyből Barcelonaban, Valenciaban és Londonban is van készletük.

Az “Estrella” spanyol női név, jelentése csillag, amely a dizájn fő eleme is a vörös szín mellett. Más értelmezésben egy olyan személy neve, aki olyan helyről származik, ahonnan az utak csillag alakban futnak ki.

Az illata olyan, mint a védőgázas csomagolású csirkemellnek, illetve magának a védőgáznak. Leginkább nem kifejezetten jó. Amikor ez elillan, akkor már érezni a kukorica, rizs, maláta keverékének furcsán édeskés illatát, mondjuk úgy hogy ez így összességében közepes.

Szentségtörés vagy sem, de az ízére nem lehet különösebb panasz. Az átlag olcsó lagerekhez képest van benne némi csavar, ami nagy eséllyel a rizsnek és a kukoricának köszönhető, de igazából nehéz rá haragudni.

Estrella Damm - mediterrán lager
Estrella más megvilágításból.

Érdekesség gyanánt érdemes beruházni rá egy-két alkalommal. Ha másért nem, hát azért, hogy tágítsuk az ismereteink tárházát a sör és a gasztronómia világában. Ettől függetlenül nagy fanatikusnak kell lenni ahhoz, hogy maradandó élményként emlékezzünk rá. Ebben az árban ez egy kicsit kevés.

Elöljáróban a spanyol sörökről
További tesztek a témában.
  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkohol: 4.6%
  • Fő összetevők: árpamaláta (10%), kukorica, rizs (1%), komló, sörélesztő
  • Fajta: spanyol világos sör
  • Lelőhely: Auchan
  • Ár: 529 Ft
  • Pontszám: 6/10

Ajánlott cikkek