Menü Bezárás

Gallica Gloria Kriek – belga- magyar koprodukció

Gallica Gloria Kriek - belga- magyar koprodukció

Meggy, búza, belga recept és a magyar szál. Üdv a fedélzeten Gallica!


Gallica Gloria Kriek - belga- magyar koprodukció
Gallica Gloria Kriek – belga- magyar koprodukció

Érdekes márka. A felületes szemlélő (mint például én is) sokáig elsiklik felette, mint sokadik belga márka. Kellett hozzá azért egy szép piros matrica az Aldiban, hogy fennakadjon a szűrőn, de ha már megtörtént, akkor vettem egy mély levegőt és a lehetőségekhez mérten utánajártam (olvastam) a márkának, meg a típusnak is.Mert a szakmaiság (nyugi csak vicc) felülírja a kedves szerző futball hovatartozását. Nem tagadom sokáig kerülgettük, de szép lassan megérkezett hozzánk is a Gallica. Igen-igen tudom ez a saját szegénységi bizonyítványunk, de sajnos legtöbbször mindig az jutott az eszembe amikor szembe jött ez a márka, hogy jé, nem ők az Újpest mezszponzorai? Ja de, akkor tessék tovább lapozni, nincs itt semmi látnivaló. (Azt azért tegyük hozzá, hogy jelenállás szerint az újpesti futball club is belga-magyar koprodukció.)

Gallica Gloria Kriek - belga- magyar koprodukció

Belga-e a belga sör?

Is. Sokáig szenttül hittem, hogy ez egy ízig-vérig belga márka (ugye a felületes szemlélés), de ennél azért illik alaposabbnak lenni, ezért ugrottam egy fejest az elérhető források “sokaságába”, és nagyjából fél óra alatt kiderült, hogy hát (részben) tévedni emberi dolog. Bár a gyártója a Brasserie de Silly, de maga a márka bizony magyar, illetve lényegében csak a hazai piacon létezik. (Leszámítva, hogy van egy-egy szlovén és bolgár értékesítési pont Magyarországon kívül.)

Szóval, ha nagyon szigorúan nézzük, akkor leginkább igen, belga, de azért nem teljesen.

Gallica Gloria Kriek - belga- magyar koprodukció

A főzde

A Brasserie de Silly története egészen az 1800-as évek derekáig nyúlik vissza. Ekkoriban a Hainaut tartomány béli farmokon rengeteg gabonát és komlót termesztettek. Mondhatni minden adott volt a sörfőzéshez, elvégre a tudás és a tapasztalat generációk óta gyűlt a vidéken.

Gallica Gloria Kriek - belga- magyar koprodukció

Az Silly-ben található főzde ősét 1850-ben alapította Cense de la Tour néven egy Marcelin Hypolite Mynbrughen nevű úriember.

Az 1900-as évek elejéig leginkább malátás ízvilágú szezonális söröket készítettek, melyeket a földeken dolgozó munkásoknak szántak.

Gallica Gloria Kriek - belga- magyar koprodukció

Az első világháború idején az alapító unokája ifjabb Adelin egy új sört fejlesztett ki a Sillyben elszállásolt angol katonák segítségével.

Az 1940-es 1950-es évekig csak felsőerjesztésű sörökkel foglalkozott a főzde, míg nem 1950-ben megjelent az első pils típusú sörük, amit a saját kávézóikban forgalmaztak.

Gallica Gloria Kriek - belga- magyar koprodukció

A főzde 1975-ben a Brasserie Tennstedt Decroes tulajdonába került. Ebben az évben jelent meg a Double Enghien, amely egy sötét színű, felsőerjesztésű sör volt.

(Jelenleg három sör fut Enghien néven: Enghien Blonde, Enghien Brune, és a karácsonyi extra kiadás az Enghien Noël.)

A Blanche de Silly és a La Divine 1990-ben jelent meg, majd 2004-ben a Pink Killer, egy gyümölcsös, grapefruitlével készült sör.

A közelmúltban három újdonság jelent meg: Abbaye de Forest, Silly Pils BIO és a Green Killer IPA.

A főzdét hat generáció óta a Van der Haegen família igazgatja. Termelékenységükről sokat elmond, hogy a 2008-as 1millió literhez képest 2018-ban már 2.5 millió liter sört főztek a Brasserie de Silly-ben.

(Forrás: https://silly-beer.com/en/our-brewery/)

Gallica Gloria Kriek - belga- magyar koprodukció

A Kriek egy flamand szó, amely a cseresznyét – konkrétan a Morello meggyet – jelenti. Történelmileg a Kriek-t úgy készítették Belgiumban, hogy egész vagy beáztatott cseresznyét (fontos, hogy a magok épek maradjanak) adtak a lambic sör alapjához, és hagyták, hogy a sör a gyümölcsön erjedjen. Néhány hónapos pihentetés után a sört friss lambic sörrel keverték és palackozták. Ez a stílus a gyümölcsös lambik kategóriájába tartozik, amelybe a Pêche (őszibarack) és a Cassis (fekete ribizli) is beletartozik. (Forrás: https://www.hopculture.com/what-is-a-kriek-lambic/)

Térjünk a lényegre

A kibontás után nagyon intenzív gyümölcs illat jellemzi, mely kicsivel később inkább szegfűszegre emlékeztető, klasszikus édesítőszeres illatba megy át. (Ez leginkább a sűrítmény hozadéka.)

Annak ellenére, hogy az alapját egy búzasör képezi a legkevésbé sem mondható erőteljesnek a sör jellege. A gyümölcs nagyon elnyomja a búza, az árpamaláta, és a komló ízét. Ennek ellenére a meggy savanyú íze mellett alapvetően édes jellege van.

Gallica Gloria Kriek - belga- magyar koprodukció

Ebben az árkategóriában azért sterilebb, tisztább ízt vár a gyakorlott fogyasztó, de vannak azért rosszabb meggyes, vagy meggy sörök a hazai palettán. Ha igazságosak akarunk lenni akkor, egy picivel a jó kategória alá, de a közepes felé helyeznénk minőségben, és legfőképp ár/érték arányban.

Kipróbálni persze érdemes, ha valakit nem zavar a fentebb “kritizált” szegfűszeges, édesítőszeres illat. Már csak azért is mert a rossz, “gagyi” limonádéktól lényegesen messzebb van, de a rutinosabb főzdék hasonló árú termékei azért még “verik” a Gallica Gloria Kriek-et.

  • Kiszerelés: üveges/0.25l
  • Alkohol: 5%
  • Fő összetevők: árpamaláta, búza, meggy és meggykoncentrátum, komló, sörélesztő
  • Fajta: belga meggyes búzasör
  • Lelőhely: Aldi
  • Ár: 479 Ft
  • Pontszám: 6/10

Kapcsolódó írások:

Ajánlott cikkek