Menü Bezárás

Guinness Draught Stout – be kell vallanunk valamit…

Guinness Draught Stout - be kell vallanunk valamit...

Új teszt, és ismét egy új ország a blogon. Írország és Dublin büszkesége, porondon a Guinness Draught Stout.


Nem így terveztük ezt a tesztet. Igazából most a Kilkenny-ről kéne ezeknek a soroknak szólniuk, de elszámoltuk magunkat és 3 nagy boltot végig látogatva sem találtunk. Pánikba azért nem estünk és a gyártó zászlóshajóját a Guinness-t vettük célkeresztbe.Márka eredet: ha Írországra gondolunk, akkor zömmel valami egészen régi, ősi dolog jut az ember eszébe. Ez alól a Guinness sem kivétel. A főzde 1759 óta működik Dublinban, bár Arthur Guinness a Kildare megyei Leixlip-ben kezdett el először sört főzni. Érdekesség, hogy az alapító eredetileg 9000 évre bérelte a főzde területét, amit azóta a társaság már megvett. Kereken 10 évvel az indulás után már a másik sör nagyhatalom Nagy-Britannia felé is exportált a gyár, ami később Írország szimbólumává vált. Jelenleg 12 féle Guinness sört lehet kapni, hazánkban a stouton kívül a Hop House Lager-t látni nagyobb boltokban is. 2005-ig Londonban is működött amúgy egy főzdéjük, de jelenleg csak Dublinban a St. James’s Gate Brewery-ben gyártják a stoutot. Egy kifejezetten Guinness főzde azonban így is maradt Írországon kívül, még pedig az USA-ban. 2018 óta a maryland-i Baltimore-ban készül a Guinness Blonde American Lager. A márka 1997 óta a Diageo vállalthoz tartozik, amely a Grand Metropolitan és a Guinness egyesülésével jött létre.

Eddig ha erre járt egy stout, akkor mindig volt bennük valami plusz boogie a pörkölt malátás, kávés/csokis ízvilágon túl. Egy picike kis gyümölcsösség nagyjából mindegyiket jellemezte.

Na ez az amit ettől a sörtől nem vártunk, és ha így nézzük akkor nem kellett csalódnunk.

GWDF - Weboldalkészítés
GWDF – Weboldalkészítés

Ivó stout… Ha létezik ilyen kategória, akkor a Guinness mindenképp ide sorolandó. 4.2%-os alkoholtartalmával épp, hogy alulról súrolja az átlagot. Már ha a hazánkban kapható minőségibb söröket vesszük alapul.

A Guinness egy prémium termék, ami a megpillantástól az ízlelésig nem hagy kétséget minőségi mivoltáról.

Nem egy kifejezetten édeskés sör, pedig alapból a maláta dominál az összetevőknél. Sőt az utóíze kifejezetten száraz, kesernyés. Az illata abszolút ellentétes az ízével, ami sokat dob az összképen.

A habja rendkívül tartós, de krémes, vékony, ami nekünk kifejezetten tetszik.

A színe harmonizál az egész dizájnnal, fekete mint az éjszaka.

Kívül-belül fekete.Apropó dizájn. Manapság két-három féle irányzat van, ha nagyon kisarkítjuk ezt a témát. Vagy valami rendkívül egyszerű, sematikus kinézettel találkozunk, vagy valami egészen tömény, már már festményszerűvel. Ami a Guinness-nek egy nagyon nagy pozitívuma, hogy az egyszerűsége mellet rendkívül elegáns, már már arisztokratikus. (Ha már nagy szavakat akarunk használni.)

Nehéz osztályozni, mert alapvetően ez egy nagyon jó sör, de! Az árával nehéz kibékülni. Ha megnézzük azt, hogy egy Paulaner, ami kategóriájában legalább olyan szintet képvisel, mint a Guinness, átlag 500 Ft/0.5l körül mozog akkor a 689 Ft kissé túlzás.

  • Kiszerelés: üveges/0.33l
  • Alkoholtartalom: 4.2%
  • Fő összetevők: maláta, árpa, pörkölt árpa, komló és nitrogén
  • Fajta: ír fekete sör
  • Lelőhelyek: Auchan és nagyobb áruházak
  • Ár: 689 Ft
  • Pontszám: 8/10

Ajánlott cikkek