Menü Bezárás

Hammer Strong Premium – a lengyel magyar barátság jegyében

Hammer Strong Premium - a lengyel magyar barátság jegyében

Lengyel erős sör német gyökerekkel.


Szabad fordításban a gyár címe nagyjából azt jelenti, hogy “Az 1. lengyel hadsereg katonái”. Így már azért érthető, hogy miért került be (még) egy 7.2-es sör a szortimentbe.Hammer Strong Premium - a lengyel magyar barátság jegyében
A sörfőzés hagyománya, erős ital erős -és bátor – emberek számára. Legalábbis ezt hirdeti, kicsi kiegészítéssel, a dobozon található lengyel szöveg.

(Helyzetjelentés Varsóból: Schäfer góljával vezetünk!)

Ez a sör már-már olyan közel készül Csehországhoz, hogy az ember joggal bízik benne, hogy nem valami igazi alsópolcos “ótvar” keveredik a poharába. Pedig olykor-olykor tényleg mindent megpróbálunk, és őszintén szólva most is az volt a cél, hogy a köz érdekében szenvedjünk egy kicsit. (K. admin nem tudott semmiről, én vittem bele a rosszba. Megint. Újra.)

Ide most írhatnánk, hogy lengyel-magyar két jóbarát, de az olcsó poén kvótát már ellőttük, helyette inkább jöjjön a szokásos történelem óra és a gyártó bemutatása.

(Újabb helyzetjelentés: sajnos már 1-1 Swiderski góljával.)

Az eredeti gyárat 1856-ban alapította Wilhelm Haude a Lengyelország déli részén található Glubczyce nevű településen. 1861-ben megörökölte tőle August Weberbauer akitől 1885-ben, a vejéhez, Viktor Czerwonski-hoz került a főzde tulajdonjoga. Az 1898-as átépítés után, 1908-ban a főzdét átkeresztelték Brauerei A. Weberbauer GmbH névre.

Hammer Strong Premium - a lengyel magyar barátság jegyében

A német megszállás alatt a főzde csatlakozott a Brauwirtschaftsverband Ostdeutschland-hoz.

A II. vh. alatt megsemmisülő gyár 1951-ben nyitotta újra kapuit, de már a lengyel állam tulajdonában, immáron Głubczyckie Zakłady Piwowarsko-Słodniczych néven.

(Hoppá! Már 2-1! Mondhatni gól Gazdag (Dániel) mérkőzés.)

1992-ben már a Zakłady Piwowarskie Głubczyce SA nevet viselte a gyár, a privatizációra és az újabb névváltoztatásra 1996. júliusában került sor.

A Browar Głubczyce SA jelenleg egy történelmi sörfőzdét és egy működő történelmi maláta készítő üzemet foglal magában.

A háború előtti időszakban több mint 30 malátagyár és sörfőzde működött a régióban. A sajátos éghajlati viszonyoknak köszönhetően a maláta előállításához használt nagyon jó minőségű malátaárpa és a sörgyártáshoz használt kiváló minőségű komló nagy terméshozama érhető el ezen a környéken. A főzde jelenleg 18 különféle sört készít.

Hammer Strong Premium - a lengyel magyar barátság jegyében

Amúgy a gyártó nem aprózza el a dolgokat. Két féle kiszerelés kapható a Hammer Strong-ból. Fél és ötven liter. Ki-ki döntse el vérmérséklete szerint, hogy melyiket preferálja.

Némi félelemmel vegyes kíváncsiságtól fűtve láttunk hozzá a teszteléshez, de megint nem sikerült elég mélyre ereszkednünk a rossz sörök tengerében.

Jellemzően gyümölcs illata mellett az erős alkoholtartalomból eredő kellemetlen szag nem különösebben jellemzője. Az íze kicsit édes, nagyon testes, persze nem úgy, mint egy tisztességes belga quadrupelé, de igazából nem kellemetlen.

A hasonló sávban mozgó olcsó erős sörök közül inkább felfelé lóg ki. Nem egy über érdekes termék, de egynek bőven elmegy.

A kinézete nagyon sokat dob a minőség érzeten, ha hozzávesszük azt is, hogy a kellemetlen mellék ízek nagyjából elkerülik, akkor érdemes egy próbát tenni vele.

Végezetül, ha valaki nem tudná: nyertünk Varsóban! De kár Albániáért…

(Felhasznált források: http://glubczyce.com.pl/o-firmie/, http://glubczyce.com.pl/nasze-marki/ és https://pl.wikipedia.org/wiki/Browar_G%C5%82ubczyce )

  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkohol: 7.2%
  • Fő összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komló, komlókivonat
  • Fajta: “lengyel erős sör”
  • Lelőhely: Auchan
  • Ár: 279 Ft
  • Pontszám: 7/10

Ajánlott cikkek