Menü Bezárás

Kőbánya X Underground Lager – Egy furcsa házasság szerelem gyermeke

Kőbánya X Underground Lager - Egy furcsa házasság szerelem gyermeke

Azzal, hogy a Dreher és a Mad Scientist összeálltak (egyelőre?) két sör erejéig, mondhatjuk, hogy új sherif érkezett a városba.


Ritkán látni olyan furcsa kollaborációt Magyarországon, mint a Mad Scientist és a Dreher összefogása. Sörös berkekben tudtommal konkrétan ez az első ilyen próbálkozás.A Dreher már korábban is nyitott a kisüzemi ízvilág felé, sőt ha jól emlékszem még talán picivel a Soproni Óvatos Duhaj IPA előtt megjelent a Dreher Hideg Komlós, de igazán ezzel a sörrel sikerült nagyot gurítaniuk.

Az átlag nagyüzemi lagerek legrosszabb tulajdonsága, hogy tulajdonképpen biztosra mennek. Nem olyan ihatatlanul rosszak, de nehéz értük különösebben rajongani. Nehéz igazán jó lagert csinálni, de mint látjuk, nem lehetetlen.

A bejelentéskor arra tippeltem, hogy valami egészen elmebeteg recept lesz a végeredmény, de szerencsére csak kellő mértékben gurult el a gyógyszer az alapanyagok kiválasztásakor.A különlegesebb, minőségibb lagereknek – nagyon leegyszerűsítve – nagyjából három fő irányzata van.

Vannak az ún. märzen jellegű sörök, amik inkább a malátával operálnak. Ezeknek általában kicsit magasabb az alkoholtartalmuk, illetve zömmel édeskés, kekszes ízvilág jellemzi őket. A színük az átlag lagereknél jóval teltebb, sötét arany jellegű.

Aztán vannak az ún. szűretlen világos sörök, amik kinézetre hajaznak a búzasörökre. Az ízük általában malátás jellegű, de könnyedebb, frissebb mint az előző típusúak.

A harmadik irányzat követői pedig inkább a különféle aroma komlókkal variálnak. Ez a sör is ide tartozik.

Kicsit sötétebb, de egyáltalán nem dominál a maláta íze.

A felhasznált spalt és saphir komlók erősen citrusos illatot és erősen száraz ízt kölcsönöznek a Kőbánya X Underground Lagernek.Nehéz eldönteni, vagy megjósolni, hogy mekkora siker lesz ez a sör. A hardcore kisüzemi rajongók zöme szerintem titokban ki fogja próbálni és jó eséllyel a hozzánk hasonló ízlésű sörbarátok is legalább egyszer kipróbálják. Ha sikerül a szintet tartani, akkor egy kiváló alternatíva lesz ez a sör, ha az ember nem tudja, hogy mit vigyen egy hétvégi iszogatásra.

A gyártókapacitással valószínűleg nem lesz gond, mert ha igazak a hírek akkor ezt a típust a Dreher főzi, míg a Catacombs Coffee Stout a Mad Scientist üzemében fog készülni.

Próbálok belekötni, de nehéz (szerencsére) így jár a 10-es osztályzat.

  • Kiszerelés: dobozos/0.33l
  • Alkoholtartalom: 5.0%
  • Fő összetevők: árpamaláta, komlók (saphir és spalt), komlókivonat
  • Fajta: lager
  • Lelőhely: Auchan
  • Ár: 399 Ft
  • Pontszám: 10/10

Ajánlott cikkek