Menü Bezárás

Rizmajer Christmas Ale – Csepeli Mikulás

Rizmajer Christmas Ale - csepeli Mikulás

Van zsákjában minden jó… Na jó ez túl olcsó poén, térjünk a lényegre. Terítéken az egyik legnagyobb magyarországi kraft főzde szezonális különlegessége.


2020-ra elértünk oda, hogy már kishazánkban is nehéz olyan ízesítést kreálni, ami ne lenne már a palettán. Talán ennek is betudható, hogy egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett szezonális sörök.

Minden évszaknak megvannak a maga szezonális sörei. Tavasszal és nyáron hasítanak a session IPA-k, ősszel jönnek a festbierek, és akkor elérkezünk évvégéhez, amikor a gyártók bedurrantják a színesebb, testesebb söreiket.Még mielőtt jönne a teszt, kicsit nézzünk szét a kategória egy másik szegmensében is, hogy átfogóbb képet kapjunk a karácsonyi jellegű sörökről. Összetettebb kategória ez, mint azt elsőre gondolnánk.

Sokszor kerülnek előtérbe a boltokban a belga sörpakkok, már november elejétől is akár, de maradjunk annyiban, hogy a Stella Artois-val, és Leffe-el feltöltött “Belgium büszkeségei” csomag – minden tiszteletünk ellenére is – inkább a belépő szint mint sem akár a közepe.

A valódi belga karácsonyi sörök, inkább a Corsendonk Christmas Ale (8.1% ABV) vagy, ha az nem elég erős akkor ott a Bush de Noël (12% ABV).

Karácsonyi hatosfogat.

Ezeknek a söröknek a közös jellemzője a magas ABV mellett, a gyümölcsös ízvilág és a gyakorlatilag kávé sötétségű szín.

Egy másik irányzat a könnyedebb, – szigorúan a belga versenyzőkhöz hasonlítva – kevésbé testes, alacsony ABV-vel rendelkező, inkább fűszeres, mint sem gyümölcsös aromájú christmas ale típusú sörök.Jellegét tekintve ide tartozik a Rizmajer Christams Ale is.

Szakirodalmi kitérő
Ha valakit érdekel, akkor Greg Hughes Házi Sörfőzde című könyvében a 151. oldalon található egy recept, bár az egy fokkal testesebbnek tűnik, mint a tesztalanyunk.

Angol ale-ekre jellemző könnyedebb ízvilága köszönhető annak, hogy a karamell maláta, és a melanoid maláta mellett – melyek a kekszes ízért és a sötétebb színvilágért felelnek – pilseni malátát is felhasználtak, ami ellensúlyozza az előbbi kettő jellegzetességeit.

Az ízhez extra mézeskalács szerű fűszerezést adnak a felhasznált ízesítők (fahéj, szegfűszeg és méz), de ezek hatása igazán az illatában jelentkezik.

Habja kevés van, igaz ez a kategóriára jellemző, illetve az is befolyásolhatta, hogy eléggé le volt hűtve. Annak ellenére, hogy ezt a sört igazából szobahőmérsékleten ajánlott fogyasztani.

Tényleg kevés a habja.

Megtaláltuk volna a karácsonyi ivósört? Talán, bár az 5.5%-os alkohol tartalom, plusz a fűszerek hamar eltelítik a fogyasztót, viszont a belga társaihoz képest sokkal könnyedebb.

A 2019-es kiadás tesztje.
  • Kiszerelés: palackozott/1l
  • Alkohol: 5.5%
  • Főösszetevők: árpamaláta (pilseni, karamell, melanoid), komló, méz, ale típusú élesztő, fahéj, szegfűszeg.
  • Fajta: karácsonyi ale sör
  • Lelőhely: Rizmajer (http://rizmajersor.hu/index.php)
  • Ár: 880 Ft
  • Pontszám: 10/10

Ajánlott cikkek