Menü Bezárás

Dreher Bitter Lager – élet a Red Ale után

Dreher Bitter Lager - élet a Red Ale után

Masszívan keserű, nagyüzemi magyar lager? Nem csalás nem ámítás, létezik! Az IPA a Pale Ale és a Hideg Komlós mellé megérkezett a mozaik újabb darabja.


Az elmúlt pár évben megszokhattuk, hogy a magyar nagyüzemi triumvirátus, évről évre a poharunkba tölt valami újdonságot. Ami kicsi lemaradással, kicsit talán “felvizezve”, de követi a “kraft” trendeket.A konkrét szakmai háttér ismerete nélkül úgy tűnhetett, hogy a Dreher a kezdetekben lemaradt, de ha volt is ilyen akkor ez mára már szerintünk elmúlt.

Sőt az Antl almárka, valamint a Bitter Lager bevezetésével az elmúlt egy évben gurítottak egy komolyabbat a kőbányai “sörszenszeiek”.

Dreher Bitter Lager - élet a Red Ale után

Sajnos az Antl söröket csak csapolva árulják, de itt van nekünk többek között a Bitter Lager. Apró érdekesség, hogy a Dreher honlapján egy kukkot sem írnak róla, de reméljük, hogy nem jut a Red Ale sorsára. Ha igen, akkor ez sajnos egy nekrológ, mint sem teszt/beszámoló/stb…

Talán a mi tájékozatlanságunk, talán nem, de még a viszonylag etalonnak tartott Beer Style Guidelines sem tudott érdemi infóval szolgálni, arról, hogy mi is az a Bitter Lager.

Még hogy nincs Magyarországon újítás! 😉

Keserű lager, hmm. Észak-nyugat felől mintha már láttunk volna hasonlót. Óóó tényleg, hát a PU! Azaz Pilsner Urquell, azaz a típus, mint pilsner. Hát igen, így már mindjárt más.

Dreher Bitter Lager - élet a Red Ale után

A védjegyek világában, célszerűbb saját nevet, vagy inkább típust kitalálni és igazából működik a dolog, mert ez tulajdonképpen pontosan az, ami rá van írva.

Mi tagadás, meglepett minket a Dreher, hogy jé ilyet is tudnak, azok után, hogy kaptunk egy “kvázi” szűrt IPA-t és ne feledjük el a Red Ale méltatlan kimúlását sem. (Hát igen kedves sörfogyasztók, ilyen ez a profit orientált világ, ha nem fogyasztjuk – eleget – akkor később már nem biztos hogy kapni fogjuk.)

Dreher Bitter Lager - élet a Red Ale után

Most hogy már túl vagyunk az első, kíváncsisággal vegyes szkeptikus perceken, láss csodát, valami érdekeset kaptunk.

Viszonyításként maradjunk a PU-nál. Szubjektív vélemény, hogy az egy kicsit nekünk jobban ízlett.

Ha nagyon sznoboskodni akarunk, mondhatnánk, hogy a “saaz komló” és a cseh maláta összhangja jobban átjárta a friss forrás víz tiszta molekuláit, de isten igazából a PU a keserűbbsége miatt lett nálunk jobb.

A sznoboskodás helyett maradjunk annyiban, hogy a keserű cseh jellegű lagerek kedvelői kaptak egy új és nem mellesleg hazai alternatívát, ami az ár érzékeny vásárlóknak kedvez.

Ésszel és mértékkel, de tessék fogyasztani, különben megy a Red Ale mellé a magyar sörgyártás történelemkönyvébe.

  • Kiszerelés: dobozos/0.33l
  • Alkohol: 5%
  • Fő összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komló és komlókivonat (összesen három féle komlóval)
  • Fajta: világos sör
  • Lelőhely: Auchan
  • Ár: 299 Ft
  • Pontszám: 7/10

Ajánlott cikkek