Menü Bezárás

IKEA Öl Mörk Lager – egy palack svéd sötétség

IKEA Öl Mörk Lager - egy palack svéd sötétség

Kanapé, komód, húsgombóc és SÖR! Nyugi ezt készen árulják! Svéd sörök 2. rész.


Szabad fordításban nagyjából annyit jelent a termék neve, hogy sötét sör. Na igen, eléggé beszédes név, tulajdonképpen ez nem igazán meglepő az IKEA-tól.Márkaeredet: mivel ez is csak egy saját márkás sör, ezért nem meglepő módon ezt is egy nagy gyár készíti bérfőzésben. Ami inkább meglepő, hogy nem a lengyel, cseh, német vonalból került ki a győztes, hanem originál svéd termékről van szó. Ha jók az értesüléseink, akkor a Halmstad-ban található Krönleins Bryggeri AB a gyártó. A gyárat vezető Krönlein család már hat generáció óta vezeti a vállalatot. Büszkék is rá, hiszen ezzel az egyik legtradicionálisabb svéd gyárról beszélhetünk. A főzde 1836. február 15-e óta létezik és a régió egyik legfontosabb sörgyártója. Az 1950-es 1960-as évektől piacvezető szerepük van a régióban.

A két svéd közül ezt vártuk egy fokkal jobban. Elsőre talán hülyén hangzik, de minél “színesebb” egy sör, annál nagyobb eséllyel lesz az átlagostól eltérőbb, érdekesebb az íze.

Mazsolás, kávés illat, ennek megfelelő kávés íz, pici gyümölcsös beütéssel. Nem igazán testes, egész könnyen iható.

Az ízét alapvetően a pörkölt maláta lengi körbe. Ha a két sör alapanyagait párhuzamba szeretnénk állítani, akkor nagy eséllyel a fő különbség a malátában keresendő.

Gondolkodtunk azon, hogy milyen osztályzatot kapjon, de még az alapvetően jó íze sem menti meg. Nehéz megindokolni a közel 500 Ft-os árát. Maximum az “echte” svéd származás, ami indokolttá, vagy inkább érthetővé teszi.

A Krönleins amúgy egész széles termékpalettával rendelkezik. A San Miguel és a Pilsner Urquell söreit is forgalmazzák, de ami érdekesebb az a Stockholm nevű márkájuk, amiből 7 típust is forgalmaznak. Harmadiknak talán érdemes lenne bedobni valamelyik érdekesebb ízvilágút (pl. : Stockholm Höstbrygd).

  • Kiszerelés: üveges/0.33l
  • Alkohol: 4.7%
  • Fő összetevők: árpamaláta és komlókivonat (csak tipp, nincs konkrétan feltűntetve…)
  • Fajta: barnasör
  • Lelőhely: IKEA
  • Ár: 495 Ft
  • Pontszám: 6/10

Ajánlott cikkek