Menü Bezárás

Kilkenny Irish Red Ale – kifőzte meg Kenny-t?

Kilkenny Irish Red Ale - kifőzte meg Kenny-t?

Ha már így belevetettük magunkat az ír sörök világába, akkor a másik nagyágyú sem maradhat ki. Terítéken az egyik legtradicionálisabb ír sör.


A legutóbbi felsülés után kénytelenek voltunk alkotni valamit, amihez párosult egy jó adag szerencse is, mikor szembejött velünk az írek vöröse a Spar polcain. Ezt bizony nem lehetett ki-, illetve otthagyni, szóval nézzük mit érdemes tudni a Diageo másik klasszikus termékéről.

Márka eredet: dublini “kuzinjához” hasonlóan a Kilkenny eredete is az 1700-as évekre tehető. Egész pontosan 49 évvel a Guinness előtt, azaz 1710-ben alapította John Smithwick az eredeti főzdét Kilkenny városában. Maga a márkanév azonban csak az 1980-as években alakult ki. A Smithwick’s brand megmaradt, de a könnyeben kiejthető márkanév miatt a Kilkenny lett a főzde fő exportra (is) szánt terméke. Ami amúgy nem csak nevében, hanem összetételében is különbözik az eredeti sörtől. A Kilkenny markánsabb ízű és kicsit komlósabb is az “eredeti” red ale-hez képest. Persze nem Írországról beszélnénk, ha nem lenne valami köze ennek a terméknek is a katolicizmushoz. Az eredeti, Kilkenny-ben található főzde helyén a XIV. századtól egy apátság működött, ahol a szerzetesek lelkesen főzték a sört. Persze lehet asszociálni az írek híres vagy inkább hírhedt alkoholfogyasztási szokásaira, de ne felejtsük el, hogy a középkorban egészen más szerepe volt a sörnek, mint ma. Akkoriban a tiszta ivóvíz nem számított alapnak, ezért az alapvetően alacsony alkoholtartalmú sör fogyasztása teljesen megszokott volt.

Egyenesen ÍrországbólA Guinness-hez hasonlóan a Kilkenny is Dublin-ban készül. Nem volt ez mindig így, 2013-ig a Kilkenny-ben található Smithwick’s Brewery-ben készült ez a sör is, csak ezután került át a gyártás a St.James’s Gate főzdébe.

Na azért nem maradt üresen az eredeti főzde sem. Smithwick’s Experience Kilkenny néven amolyan sör múzeum, vagy inkább taproom üzemel a régi gyárban. Persze csak békeidőkben, jelenleg ez is zárva van a pandémia miatt.

GWDF - Weboldalkészítés
GWDF – Weboldalkészítés

Szögezzük le, hogy nem mindegyik licenszelt termék rossz, de alapvetően az eredeti szokott a jobb lenni. Mondhatjuk azt is, hogy a prémium sörök egyik alaptulajdonsága, hogy az eredeti helyen, az eredeti recept alapján készülnek.

A Guinnesshez hasonlóan ebben a dobozos sörben is van műanyag golyó, ami a felbontáskor nitrogéngáz-keveréket bocsát ki, ami által krémesebb lesz a hab és picit csapolt sör jellege lesz, már ami a frissességet illeti. (Nem véletlen a “draught”, azaz “csapolt ital” felirat a csomagoláson.)És igen ez az egyik legjobb tulajdonsága ennek a vöröskének. Van ugyan kicsi komlósság benne, mind illatban, mind ízben, de alapvetően ez egy lágy, selymes ital.

Nyilván lehet rá mondani, hogy nem elég testes, de ez a sör nem feltétlen erről szól. A hangsúly itt a lágy, de picikét kesernyés ízen van. Furcsa kettőség ez, de ettől lesz egyensúlyban ez a red ale.

Az ára miatt nem lehet 10-es, de ettől még erősen ajánlott kategória, persze ezt is csak mértékkel.

(Ui.: nem tudjuk, hogy csak a nitrogénes golyó miatt, de könnyen kiszalad a dobozból, szóval csak óvatosan.)

  • Kiszerelés: dobozos/0.44l
  • Alkoholtartalom: 4.3%
  • Fő összetevők: árpa maláta, pörkölt árpa, komló és nitrogén
  • Fajta: ír vörös sör
  • Lelőhely: Spar
  • Ár: 799 Ft
  • Pontszám: 8/10

Ajánlott cikkek