Menü Bezárás

Kozel Non Alcoholic – pehelysúlyú félbarna

Kozel Non Alcoholic - pehelysúlyú félbarna

Cseh alternatíva arra az esetre, ha mi vagyunk a sofőrök, de azért egy sört is meginnánk.


Egy klasszikus cseh márka bemutatását legtöbbször nem a “pehelysúlyú” versenyzőkkel szokás kezdeni. A sablonos (értsd.: szakmailag indokolt, bevált) megoldások kiválasztása a gyávák fegyvere, így mi mással is kezdhetnénk Velké Popovice büszkeségének, a Kozel-nek a bemutatását, mint egy kevésbé keménylegény félbarna ismertetésével.Márkaeredet: az eredeti Kozel a Kelet-prágai járásban található Velké Popovice-ben készül 1874 óta. A Kozel eredetileg egy barna sör volt, a kecskés dizájn-t pedig egy francia festőnek köszönhetik, aki hálája jeléül egy söröző kecskét ábrázoló festményt adományozott a községnek 1919-ben. Az 1930-as évek óta van saját kecskéje a főzdének, illetve az 1970-es évek óta nevezik Olda-nak a gyár saját kecskéjét, egy korábbi munkás, Oldrich Lenc tiszteletére, akinek a feladata volt a kecske gondozása. Jelenleg XV. Olda a Kozel hivatalos kecskéje. Maga a cseh kozel kifejezés is kecskét jelent magyarul.

Nehéz feladat igazán jó alkoholmentes sört találni. Kivéve, ha kilépünk a hyperek világából és elbaktatunk egy rendes szaküzletbe.

Sajnos a nagy áruházak polcain nem tolonganak a minőségi(bb) alkoholmentes sörök. A Paulaner HefeWeißbier vagy az Erdinger alkoholmentese általában ott van a polcokon, de nincs ekkora szerencsénk a Warsteiner mentes típusával. A Dreher 24 sorozatból is már csak a sima van, vagy a radlerek, de azért “húzzunk meg egy határt”.

Kozel Non Alcoholic - pehelysúlyú félbarna
Kozel Non Alcoholic – pehelysúlyú félbarna

Miközben tanácstalanul állunk a hyper illetékes részlegén és szemléljük a radlerek végeláthatatlan tengerét, felcsillan a sor végén a remény! Van színes, de nem ízesített alkoholmentes sör!

A “csehsör jósör” elv és a Dreher 24 Vörös sajnálatos kihalása mentén egy szereplősre csökken a lehetőségek legkevésbé sem végtelennek mondható tára.

A helyzet az az, hogy kategóriáját tekintve a Kozel félbarna “mentesnek” nincs igazi konkurenciája az átlag élelmiszerboltokban.

Ebből a szempontból mondhatnánk, hogy megtaláltuk a tökéletes választást, de a helyzet ennél árnyaltabb.

Illatra sajnos nem sokban különbözik az átlag alkoholmentes söröktől, igaz legalább az ízében tapasztalni némi komlósságot és valahol mélyen némi édeskésség is megbújik az amúgy pofás külalak mögött.

Kozel Non Alcoholic - pehelysúlyú félbarna
Kozel Non Alcoholic – pehelysúlyú félbarna

Vigasztaljon minket a tudat, hogy az ára is az alacsonyabb ligákban játszik. Ha igazi minőségre vágyunk, akkor érdemesebb elbaktatni egy sörszaküzletbe és kicsit emelni a kereten.

  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkohol: max. 0.5%
  • Fő összetevők: víz, árpamaláta, komló és komlókivonat, cukor
  • Fajta: alkoholmentes félbarna sör
  • Lelőhely: Spar
  • Ár: 329 Ft
  • Pontszám: 6/10

Forrás:

https://www.velkopopovickykozel.com/#heritage

Ajánlott cikkek