Menü Bezárás

Leffe Blonde – mindenki “belgasöre”

Leffe Blonde - mindenki "belgasöre"

Ha 10 sörfogyasztó embert megkérdezünk, hogy melyik az első prémium márka ami eszébe jut a belga sörökről, akkor 10-ből 8-an valószínűleg a Leffe márkát említik meg.


Igazából nincsenek véletlenek. A Leffe söröket talán úgy lehetne a legjobban jellemezni, hogy ezek azok a sörök, amik nem kifejezetten olcsók, viszont még épp az az árkategória, amit szívesen kiadunk egy jó belga sörért.Márkaeredet: a név eredete 1152-ig nyúlik vissza, ekkor alapították a Belgium déli részén található Leffe nevű apátságot. Sört először 1240-ben főztek az apátságban. Érdekesség, hogy összesen négy alkalommal semmisült meg az apátság: 1460-ban egy áradás, majd 1466-ban egy tűzvész miatt, később 1735-ben katonák forgatták fel a szerzetesek életét, míg 1794-ben a francia szabadságharc miatt vált elhagyatottá. A márka jelenleg az AB InBev tulajdonában van és a Stella Artois Leuven-i gyárában készülnek a Leffe sörök.

A kukorica kicsit döbbenet, hogy belekerült. Szenttül meg voltunk győződve róla, hogy ez túl prémium kategóriás ahhoz, hogy ilyen megtörténjen, erre tessék.

Leffe Blonde - mindenki "belgasöre"
Leffe Blonde – mindenki “belgasöre”

Érdekes dolog ez amúgy, mert érzetre a minőségre ez nem volt annyira negatív hatással. Jó az igaz, hogy nem feltétlen segít, max. az előállítási költségeken, de egész jól elrejtették. (De tényleg, elsőre azt hittük, hogy csak megszokásból maradt ott az importőr neve mellett a kukorica…)

Vastag, nagy szemű, paplan szerű habja felett enyhén gyümölcsös, friss illat kering.

Testes (6.6%!), leginkább komlós, kesernyés íz jellemzi, némi szárazsággal vegyítve. Bár igazából az utóízében mintha érezné az ember a kukoricát.

Leffe Blonde - mindenki "belgasöre"
A színe a jobb féle märzenekhez hasonló, kicsit sötétebb arany árnyalatú.

Ha valahol belefutunk csapolva, akkor egész jó választás. Ettől függetlenül a kukorica használatán nehéz túllépni. Kár érte.

  • Kiszerelés: üveges/0.33l
  • Alkohol: 6.6%
  • Fő összetevők: árpamaláta, kukorica, cukor, komló
  • Fajta: eredeti belga apátsági világos sörkülönlegesség (szó szerint így szerepel a csomagoláson)
  • Lelőhelyek: Auchan, Tesco, kb. minden nagyobb boltban
  • Ár: 499 Ft
  • Pontszám: 6/10 (a kukorica -1 pont)

Ajánlott cikkek