Menü Bezárás

Maltman IPA és APA – duplateszt

Maltman IPA és APA - duplateszt

Kicsi az üveg, de egész erős. Sörművek delux? India Pale Ale és Californian Summer duplateszt.

A hyperek polcain többször is összefutottunk már a márkával, és nem tagadom, hogy el eljátszottunk a gondolattal, hogy kipróbáljuk, de valahogy eddig nem sikerült.

EDDIG! Most azonban egy duplateszt formájában rögtön kettőt is kipróbáltunk.Pár perc kutatás után kiderült, hogy ezt a márkát Balatonszentgyörgyön készíti a Sörművek. Egy pillanatra azt hittem, hogy bérfőzésben, de ha jók az információim, akkor ez bizony saját márka. Méghozzá egy eggyel magasabb polcon lévő márkának tűnik házon belül, mint ahogy utaltam erre a bevezetőben is.A “kraft”, vagy kisüzemi sörökkel szemben amúgy is van egy magasabb elvárásom. Ez esetben meg pláne érdeklődve fogtam hozzá, hogy kiderítsem, vajon a prémium kinézet, prémium belsőt is takar-e. (Spoiler: igen.)

Hogy el tudjuk helyezni a márkát egy picit nézzük meg a termékpalettát is. A két tesztalanyon kívül, van még búza, porter, és egy bodzás-gyömbéres ale is.

Hogy ez miért érdekes? Mert ezek egytől egyig olyan jellegű termékek, amivel lehet villantani. Nem véletlen szerintem, hogy nincs köztük “lager”. Annak nem lenne valószínűleg piaca ebben a szegmensben. Vannak persze jó lagerek, de szerintem házon belül nem lenne értelme a “Fater” mellett még egynek.

India Pale Ale

Maltman India Pale AleIllatra elég citrusos, de érződik, hogy egy testesebb sör lakik mögötte.

Az erőteljes aromákért a Cascade, Centennial (ez utóbbi, amúgy a Cascade-al rokon fajta), Citra komló hármas felel.

Az árpamaláta mellett (ami valószínűleg kristálymaláta) SafaleUS-05 élesztő-t is használtak a készítéskor. Erről annyi érdemes tudni, hogy ez a fajta sörélesztő alacsonyabb diacetil tartalmat biztosít, ami által jóval tisztább lesz a végtermék. (Magyarán kevesebb lesz az ízhiba.)

Klasszikus minőségi IPA, talán egy picit erősebb alkohol tartalommal a megszokottnál. A külalakról és az állagról inkább beszéljenek a fényképek.

A kis kiszerelésért talán nagy kár, igaz a magas alkoholtartalom miatt érthető is. Jól működnek az alapanyagok. Meg van benne a keserűség, de még sem annyira karcos. Egészen tiszta íze van. Jó az összhang a dizájnnal is, úgy összességében majdnem kerek az egész termék.

A 9-es pontszám a méret miatt van, szerintem elbírna legalább egy 0.33-as kiszerelést is.

(Azt gondolom nem kell különösebben részletezni, hogy az IPA kedvelőknek erősen ajánlott termék.)

 • Kiszerelés: üveges/0.25l
 • Alkoholtartalom: 6%
 • Fő összetevők: árpamaláta, háromféle komló (Cascade, Centennial és Citra), sörélesztő (SafaleUS-05)
 • Fajta: minőségi IPA
 • Lelőhelyek: Auchan
 • Ár: 399 Ft
 • Pontszám: 9/10

California Summer Ale (APA)

Illatra először mangóra gondoltam, de tévedtem, igaz nem sokat, mert hivatalosan mandarinos-papajás jellege van. (Ízre is természetesen.)

Az első pár korty száraz és kesernyés, utána viszont inkább mondanám lágynak.A sokadik korty már abszolút édeskés, ezért is nagyon másvilág, mint az IPA. Az illata és a külleme miatt pozitív, ízre viszont nem annyira erős, leszámítva az első pár kortyot.Egy kicsit malátásabb ízt eltudnék ehhez képzelni, de értem a koncepciót, hogy miért lett ilyen, ezért ezt inkább csak egy szubjektív észrevételnek szánom.

Cascade komló benne is van, igaz ez esetben társnak a Taurus és a Mosaic komló érkezett. Ezek közül talán a Mosaic-nak köszönheti leginkább a gyümölcsös jellegét.

Szerintem kategóriáján belül inkább húz a lazább nyári sörökhöz, mint a testesebb IPA-khoz, de csak módjával, mert még is csak egy 5.2% alkoholtartalmú italról beszélünk.

Letisztult, selymes, krémes íze mellett egy pici “bugi” még elférne szerintem, de aki szereti a gyümölcsösebb ízvilágot, annak nagyon fog ízleni. Erősen ajánlott termék ez is.

 • Kiszerelés: üveges/0.25l
 • Alkoholtartalom: 5.2%
 • Fő összetevők: árpamaláta, háromféle komló (Cascade, Taurus és a Mosaic), sörélesztő
 • Fajta: minőségi APA
 • Lelőhelyek: Auchan
 • Ár: 399 Ft
 • Pontszám: 8/10

Zárásként azt még hozzátenném, hogy bár kicsinek tűnhet a kiszerelés, de ár/érték arányban a kategóriáján belül az élmezőnyhöz tartozik mindkét termék.

(Még valami. A Taurus szerintem német komló fajta, de ez legyen a legnagyobb baj.)

Ajánlott cikkek