Menü Bezárás

Mort Subite – A belga meggysör

Mort Subite - A belga meggysör

Lambic típusú meggysör a meggysörök hazájából Kobbegem-ből. Érdekességek, történelmi betekintés a márka eredetébe és persze a teszt.
Az üveg gyerekméret, 2,5dl-es, de az ára (400 Ft) nem egy észvesztő. Sőt, az ilyen jól csengő, belga eredetű termékek esetében többre számítana az ember.

A márka története az 1800-as évek közepéig nyúlik vissza, amikor is Jan Fransiscus De Keersmaeker feleségül vette Johanna Philipina Bastaerts-t. Az ifjú férj családja eredetileg állattenyésztéssel foglalkozott, ám a felesége révén megörökölték a sógora Kobbegem-ben található sörfőzdéjét.

Nyitáskor a meggy illata azonnal érződik, méghozzá intenzíven, persze ebben nincs semmi meglepő. Az íze kicsit hasonlít a Szent András sörfőzde meggyeséhez (ami mellesleg a kedvenc ízesített söröm), de nem annyira erőteljes.

A Mort Subite jelenleg összesen hét féle sört forgalmaz, melyek közül három fajta is minimum 19% belga meggyet – illetve ez esetben koncentrátumot – tartalmaz.

Amit a Lambic típusú söröknek a készítéséről tudni lehet, hogy 70-30% arányban árpamaláta és búza keverékéből főzik, az erjedés pedig spontán megy végbe. Az erjedésért felelős gombák és baktériumok az általában fából készült, nyitott erjesztőkádakban lelhetők fel. További érdekesség, hogy az eredeti módszer szerint a palackozás során két különböző évjáratű sört pakolnak bele az üvegbe.

A legnagyobb hatást talán Huber De Keersmaeker gyakorolta a családi főzdére, aki miután letöltötte kötelező katonai szolgálatát és hazatért Németországból, az ott tanultak alapján (is) felső erjesztésű és lambic típusú sörök főzésébe kezdett. A leghíresebb úgynevezett gueuze típusú sörét egészen 1971-ig árulták Gueuze Den Hert néven.

GWDF - Weboldalkészítés
GWDF – Weboldalkészítés

A város és a sörfőzde összefonódására jellemző, hogy 1932-től 1945-ben bekövetkezett haláláig Hubert De Keersmaeker volt a város polgármestere és a főzde vezetője is. Az 1980-as évek vége felé volt egy komolyabb megingás a gyár életében, ami kihatással volt a termékek minőségére is. A rendet végül Marcel Lebeau vezetésével sikerült helyre állítani, aki korábban a Belle Vue-nél is dolgozott. Lebeau felismerte, hogy a problémát a hűtőrendszer kialakítása okozta, amely nem voltak képes a benne tárolt sörmennyiséget kezelni.

A probléma megoldására félig levegővel és félig sörlével töltött fémtartályokat kezdtek el használni, aminek köszönhetően beindult a spontán erjedés, ami egy lényegesen tisztább főzetet eredményezett. (Ennek az eljárásnak egy korábbi verzióját még a Bel Vue-nél is használta.) A főzde egészen 2000-ig részben a De Keersmaeker család tulajdonában volt, de miután a Scottish & Newcastle társaság felvásárolta a másik tulajdonos Alken-Maes group-ot André De Keersmaeker is eladta a saját részesedését a főzdéből. A márka 2007 óta a Carlsberg és a Heineken tulajdona.

Összességében elmondható, hogy egy igazán kellemes, gyümölcsös sört hoztak össze. Aki kedveli az efféle itókát, feltétlenül vegyen belőle. Megkockáztatom, még a nem különösebben sörkedvelő csajoknak is tetszeni fog. Az egyetlen dolog, ami nekem hiányzik, az a nagyobb kiszerelés.

  • Kiszerelés: üveges/0.25l
  • Alkohol: 4.0%
  • Fő összetevők: árpamaláta, búza, friss meggy (1.2%) , meggylé sűrítményből (19.8%), bodza kivonat, vad élesztők, komló, komlókivonat, fruktóz-glükóz szirup
  • Fajta: belga meggyes lambic
  • Lelőhelyek: Auchan, Tesco
  • Ár: 399 Ft
  • Pontszám: 8/10

Ajánlott cikkek