Menü Bezárás

Mort Subite Witte Lambic – belga búzasör különlegesség

Mort Subite White Lambic - belga búzasör különlegesség

Ha Mort Subite, akkor meggy. Vagy mégsem? Egy igazi kakukktojás a belga óriás palettájáról.


A Mort Subite magyarországon főként a meggysöre miatt be lett skatulyázva, mint “a belga meggysör”. Van ebben igazság, meg nincs is. Az előző Mort Subite tesztünkben már taglaltuk: “a Mort Subite jelenleg összesen hét féle sört forgalmaz, melyek közül három fajta is minimum 19% belga meggyet – illetve ez esetben koncentrátumot – tartalmaz.”

Mort Subite White Lambic - belga búzasör különlegesség
A habja szép vastag, de gyorsan leülepszik.A márka története az 1800-as évek közepéig nyúlik vissza, amikor is Jan Fransiscus De Keersmaeker feleségül vette Johanna Philipina Bastaerts-t. Az ifjú férj családja eredetileg állattenyésztéssel foglalkozott, ám a felesége révén megörökölték a sógora Kobbegem-ben található sörfőzdéjét. Bővebben itt foglalkoztunk a márkával: https://sortesztelo.hu/sortesztek/mort-subite-a-belga-meggysor/

Az előítélet rossz dolog. Ha csak felületesen nézzük a címkét, akkor simán elhiteti magáról ez a sör, hogy ennek is van némi köze a meggyhez. És egy nagy túrót! Épp csak kicsapja az ember szemét az alábbi felirat: “Unexpected twist of apricot”. Azaz ez nem meggy, hanem barack, amit érzünk.

Mort Subite White Lambic - belga búzasör különlegesség

A gyümölcsízt, a felhasznált természetes aromáknak köszönhetjük. Tényleg nincs fura műanyag íze. Kellően erős fantáziával látni benne némi gyümölcsrostra utaló maradványokat is, így azért hihető, hogy természetes módon érték el a kívánt hatást.A német és a cseh búzasörökhöz képest a Mort Subite lambic típusú sörei egy egész más ízvilágot képviselnek.

Az előbbieknél a búza jelenléte abszolút domináns. Az adja a lelkét a sörnek, főleg egy weissbiernek.

Mort Subite White Lambic - belga búzasör különlegesség

A Mort Subite sörei ezzel szemben sokkal inkább gyümölcsös jegyeket hordoznak. Érezhető bennük a búzasör jelleg, főleg ebben a sörben, de alapvetően nem ez a meghatározó íz. Az illatban meg abszolút nem is érezni, hogy búzasör lenne.

GWDF - Weboldalkészítés
GWDF – Weboldalkészítés

Nehéz megítélni, mint búzasör. Személyes tapasztalat alapján az átlag búzasör kedvelő inkább a német vonalat preferálja. Viszont azoknál, akik kedvelik a belgasöröket és/vagy a gyümölcsösebb vonalat, nos azoknál ez a sör nagyon betalálhat.

Egy sorozat lényege az összehasonlítás. Így ez a sör sem maradhatott ki, pláne úgy hogy várható volt némi csavar, amit a gyümölcsösséggel meg is kaptunk.

De ha már összehasonlítás, az ár/térfogat arány mellett nehéz elmenni. Ebben az árkategóriában bármelyik 0.5-ös német prémiumot megkapjuk.

(A sorozat többi része itt érhető el.)

  • Kiszerelés: üveges/0.25l
  • Alkohol: 5.5%
  • Fő összetevők: árpamaláta, búza, fruktóz-glükóz szirup, természetes aromák, vad élesztő, komló, komlókivonat,
  • Fajta: belga, lambic típusú, spontán erjedésű búzás sörkülönlegesség
  • Lelőhelyek: Auchan, Tesco
  • Ár: 499 Ft
  • Pontszám: 7/10

Ajánlott cikkek