Menü Bezárás

Aecht Schlenkerla Rauchbier – Märzen – felszállott a füst!

Aecht Schlenkerla Rauchbier - Märzen - felszállott a füst!

Egy olyan sör ami ékes bizonyítéka annak, hogy van ám élet a mértani pontossággal elkészített lagereken, és búza sörökön túl a német sörgyártásban. Kicsit füstös, kicsit sötét, de nagyon is él és virágzik.


A német sörök a magyar fogyasztóknál általában kimerülnek a patikamérlegen kimért tisztaságú Paulanerrel, a bajor heffe weissbier-ekkel és sajnos a licenszelt, amolyan látszólag német márkákkal. Az átlag fogyasztóknál nagy vonalakban ennél nem is feltétlenül magasabb az igény. Kiegészítésként persze ide sorolhatjuk, magát az Oktoberfest-et is, vagy az erre az alkalomra készített szezonális söröket is, mint a német söripar hazánkban népszerűbb termékeit.Egy olyan ország iparágának kínálatából, ahol már több száz éve főznek sört, ahol külön törvényt alkottak a sör tisztaságáról – ami jelenleg már csak amolyan ajánlás mint sem igazi törvény – érdemes komolyabban válogatni és túllépni a bevált sztenderdeken.

Van abban valami “sorsszerű”, hogy pont most jelenik meg nálunk ez a teszt. Július 23. a füstös sör megőrzésének napja: ezen a napon, 1635-ben szabadalmaztatták az első füstmentes malátaszárító gépet. Ennek következtében a füstmentes sör világszerte uralkodóvá vált, és az eredeti füstös sör ritka, szinte kihalófélben lévő különlegességgé vált. Egyedül Bambergben maradt fenn folyamatosan a hagyományos égetőkemence: a Schlenkerla főzdében a tűz még ma is ég a malátagyárban. (Forrás: https://www.schlenkerla.de/)

Sokszor meglepődve hallom, hogy ezt a konkrét sört, nem csak mi keressük, hanem egész komoly rajongótábora van idehaza.

Aecht Schlenkerla Rauchbier - Märzen - felszállott a füst!

A füstös ízt egészen hasonló eljárással érik el, mint a whiskyknél. A maláta szárítása közben ez esetben azonban nem tőzeget használnak fűtőanyagnak, mint a derék skótok, hanem bükkfát. Talán ennek is köszönheti, hogy elsőre egy méretes adag füstölt kolzsvári szalonna ugrik be az embernek az illatáról.

Márkaeredet

Ha a Dominikanerstrasse 6. szám alatti ház egykori tulajdonosainak kevesebb önbecsülése és kezdeményezőkészsége lett volna, ma sokkal kevesebbet tudnánk a Schlenkerla kocsma épületének történetéről. Mivel folyamatosan építkeztek, további telkeket vásároltak, és – főleg emiatt – gondjaik voltak jámbor szomszédaikkal, a hatalmas domonkos kolostor lakóival, számos perirat és telekkönyvi bejegyzés ad fontos információkat az egykori Kék Oroszlán épületről.

A Schlenkerla kocsma épületének története a 14. században alapított kolostor történetével együtt kezdődik.

Az 1405 és 1615 közötti időszakban az épületet többször is eladták. A 30 éves háború (1618-1648) alatt a házat lerombolták és újjáépítették. Az 1678 előtti jelentések ritkák, de ebben az évben alapították a sörfőzdét, és ettől kezdve egyre többet találunk a feljegyzésekben.

Aecht Schlenkerla Rauchbier - Märzen - felszállott a füst!

A sörfőzdének 1678 óta számos tulajdonosa volt. Közülük nagyon fontos volt Johann Wolfgang Heller, aki a 18. század közepén vette át a vállalatot. Ő már rendelkezett egy régi sziklapincével a sör tárolására a “Kaulberg” dombon, Bamberg mellett. Később ezt a tárolóhelyet egy másik dombra, a Stephansbergre költöztették, amely ma a város, Bamberg közepén található. A 19. és a 20. században a sörfőzdét lépésről lépésre áthelyezték a Stephansbergen lévő ősi pincék fölé. A kereskedelmi nyilvántartásban a sörfőzde hivatalos neve “Heller-Bräu”, még akkor is, ha mindenki csak Schlenkerlának hívja.

Schlenkerla sörház
Schlenkerla sörház (https://www.schlenkerla.de/)

Az 1877-es év nagyon fontos volt a kocsma számára, mivel Andreas Graser lett az új tulajdonos. Kicsit mozgássérült volt, és járás közben furcsán mozgatta a karját. A frank nyelvjárásban ezt “schlenkern”-nek hívják. Az emberek hamarosan Schlenkerlának kezdték hívni a helyet, és ez a név a mai napig megmaradt.

Aecht Schlenkerla Rauchbier - Märzen - felszállott a füst!

1907-ben fia, Michael Graser vette át a sörfőzdét. Egyre több vendég érkezett a kocsmába, és az egykori kolostor egy részét bérbe vették a bajor kormánytól, amely tulajdonos lett.

A “Dominikanerklause” gyönyörű gótikus boltíves záródású festményeit az 1920-as években a nürnbergi Germanisches Nationalmuseum restaurálta. (https://www.schlenkerla.de/)

1960-ban a kocsmának ezt a részét megvásárolta az állam, és Michael Graser lánya, Elisabeth és férje, Jakob Trum vette át a sörfőzdét. 1967-ben átadták a sörfőzdét és a kocsmát fiuknak, German Trumnak.

(A szöveg forrása angolul: https://www.schlenkerla.de/schlenkerla/chronik/chronike.html)

Akik kifejezetten kedvelik a barnasöröket, azoknak érdemes az úgynevezett “rauchbier” kategóriát is kipróbálni. Vagy inkább mondjuk úgy, hogy megmártózni a töményfüstben.

Aecht Schlenkerla Rauchbier - Märzen - felszállott a füst!

Az íze leginkább egy testesebb barnasörhöz hasonló. 13.5% a szárazanyagtartalom, ami az átlagosnál magasabbnak mondható. Erősen keserű, kávés ízvilág uralja, a korty után kicsit fújtatva azonban még mindig érezni a füstös illatot.

Sokszor szoktuk mondani, hogy a jó sör alaptulajdonsága a jó, de még inkább jellegzetes illat. A bambergi főzőmesterek is leginkább ezzel operáltak.

Aecht Schlenkerla Rauchbier - Märzen - felszállott a füst!
Hol a hiba?

Ritkán szoktunk a magyar matrica miatt kötekedni, de ez itt mondjuk úgy, hogy “mellé ment”. A címke valószínűleg a Weizen-hez készült, de a Märzenre került.

A legfontosabb persze a tartalom, ami (némi elfogultság mellett) nem lehet, nem kaphat 10-esnél rosszabb osztályzatot.

Annyira átjárja az egész terméket az eredetiség, a hagyományőrzés és nagyon nem utolsó sorban a magas minőség, hogy erre muszáj maximális pontszámot adni. (Ami persze inkább egy szubjektív érték, mint sem egy valós mérőszám.)

  • Kiszerelés: üveges/0.5l
  • Alkohol: 5.1%
  • Fő összetevők: árpamaláta, komlók
  • Fajta: alsóerjesztésű barna lager sör, füstös sör
  • Lelőhely: Újbuda Sörszaküzlet
  • Ár: 985 Ft
  • Pontszám: 10/10

Ajánlott cikkek