Menü Bezárás

Apostel Weissbier Hell – az erős konkurencia

Apostel Weissbier Hell - az erős konkurencia

Az ismertebb németországi márkákon túl is van élet. Folytatva a sort, ezúttal Baden-Württemberg tartomány tartomány felé vettük a képzeletbeli irányt.


Ha egy kicsit el kezdünk elmélkedni a búzasörökről, akkor elsőre három ország jut az ember eszébe, mint búzasör nagyhatalom. Belgium, Csehország és Németország. Nehéz igazságot tenni, hogy melyik stílus a jobb, de mindegyiknek megvannak a saját szerelmesei. Ha a legyártott mennyiséget és az ismertséget vesszük alapul, akkor a német márkák elsőhelye stabilnak mondható.Még mielőtt nagyon belelendülnék ebbe a kétségkívül izgalmas sörbe, nem árt egy picit körbe járni az eredetét.

Apostel Weissbier Hell - az erős konkurencia

Búzasör: Ennél a sörtípusnál a felhasznált gabonának gyakran több mint a fele búza, amit a leggyakrabban világos malátákkal kevernek. Az így kapott sör homályos, jellegzetesen száraz karakterű – bár az ízek nagy részéért a felhasznált különleges élesztőtörzsek felelősek. A búzasörök élesztői igazi felső begyűjtésű élesztők, ami azt jelenti, hogy az erjedés során rendkívül magas habot képeznek, mivel az összes élesztő a sörlé felszínére kerül. A magasabb erjedési hőmérséklet bonyolultabb ízvegyületek és észterek kialakulását eredményezi, ami egyéb esetben, más sörfajtáknál hibát jelentene. A sörtípus egyedi jellegét különleges erjesztési és felszolgálási technikájának köszönheti. Az általában hidegen és sok szénsavval felszolgált búzasörök utóerjedése mindig palackban történik. (Forrás: Greg Hughes – Házi sörfőzde 182. oldal)

GWDF - Weboldalkészítés
GWDF – Weboldalkészítés

Weissbier: alapvetően bajorországi találmány, de más német régiókban is használják ezt a megnevezést. Számos fajtája létezik, a Hefeweizen (élesztőbúza) például szűretlen, a Kristallweizen (kristálybúza) típusba ezzel szemben a szűrt, tükrös sörök tartoznak. A “hell” megjelölés a világos színre utal, hiszen a barna búzasört is hívhatják weisbiernek, csak ott a “dunkel” elnevezést használják.Márkaeredet: az Apostel Weissbier eredete 1713-ig nyúlik vissza. Ekkortól kezdtek el sört főzni Apostelbräu néven Worms városában a helyi kolostorban. A márkanevet később a Werger sörfőzde vette meg, de jelenleg a Mannheim-i Privatbrauerei Eichbaum GmbH & Co. KG a tulajdonos. (Az eredeti Eichbaum főzdét a vallon származású Jean de Chaine alapította. Nevét az alapító családjáról kapta, melynek német fordítása az Eichbaum.)

A búzasöröknek van egy olyan jó alaptulajdonságuk, hogy baromi látványosak tudnak lenni. Az opálos állag és a telt arany szín a krémes hófehér habbal már látványnak sem utolsó. Enyhén fűszeres, citrusos illata mellett alapvetően krémes lágy íz, jellemzi picit száraz és erősen citrusos utóízzel.

Apostel Weissbier Hell - az erős konkurencia

Míg más sörtípusoknál a komló és a maláta szerepét szoktuk kiemelni, itt egyértelműen a nagy mennyiségben felhasznált búza és a különleges élesztő szerepe a meghatározó.

A tavasz közeledtével szezonja lesz a búzasöröknek (is), ami miatt talán várható, hogy a nagyobb boltokban megjelennek az akciós termékek. Érdemes lesz figyelni az Apostelre, mert tisztességgel hozza, amit egy ilyen sörtől el lehet várni. Egy kicsit markánsabb ízvilág talán jobb lenne, ezért nem 10-es, de egy 8-as osztályzatot megérdemel.

(Korábbi búzasör tesztjeink.)

  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkoholtartalom: 5.3%
  • Fő összetevők: búzamaláta, árpamaláta, komlókivonat, élesztő
  • Fajta: világos szűretlen búzasör
  • Lelőhelyek: Spar és nagyobb áruházak
  • Ár: 229 Ft
  • Pontszám: 8/10

Ajánlott cikkek