Menü Bezárás

Bitburger – Deschutes – Dry Hop’d Zwickl

Bitburger - Deschutes - Dry Hop'd Zwickl

A német precizitás és az amerikai kraft főzde együttműködésének gyümölcse bedobozolva. Egy amerikai stílusú német sör a terítéken.


A német Bitburger és az amerikai Deschutes főzde együttműködése nem most kezdődött. Először 2019-ben kerültek kapcsolatba, ez a termék azonban még számunkra is újdonság.

Az persze nem, hogy a Bitburger hajlamos a kollaborációra, hiszen civilben járt már a kezünkben a Sierra Nevada-val közös Bitburger is, ami emlékeink szerint nem sikerült rosszul.A Bitburger főzde

Az eredeti főzdét 1817-ben alapította Johann Peter Wallenborn az Eifel hegység lábánál található Bitburg városában. 1880 óta készítenek üveges söröket, és már 1886 óta gyártanak exportra is. 1921-ben már volt saját laboratóriumuk a főzdén belül, továbbá 1927-ben jelen voltak a Nürburgring megnyitásakor.

A II. világháborúban a főzde gyakorlatilag megsemmisült. 1958-ban felépült egy új üzem, ami 1959-ben már teljes kapacitással tudott üzemelni. 1971-től a ’90-es évekig csak a Bitburger Pils-t gyártotta a főzde. Az 1990-ben átadott saját kutató és fejlesztő laborjuk volt az alapja a 2013-ban átadott Craftwerk Brewing-nak.

Bitburger - Deschutes - Dry Hop'd Zwickl
Bitburger – Deschutes – Dry Hop’d Zwickl

Együttműködés a Deschutes Brewery-vel

A kapcsolat 2019-ben kezdődött, amikor az Oregon-i főzde elindult a Portland-ben rendezett “Bitburger Challenge”-en. A győztes jutalma egy gyárlátogatáson és a Trier-ben rendezett Craft Beer Festival meglátogatásán túl egy együttműködési lehetőség is volt.

Próbáljuk meg kicsit tisztába tenni ezt a kissé zavaros nevet, hogy mit is takarhat pontosan.

Mi az a Zwickl?

Minden zwickl kellerbier, de nem minden kellerbier zwickl? Nagyjából. A “kellerbier”, magyarul pincesört jelent. Eredetileg azokat a német – főleg bajor – söröket nevezték így, amiket a főzde pincéjében, vagy a főzde alatti barlangokban erjesztettek. Ezeket a söröket alapvetően erős, tartós söröknek szánták, amiket közvetlenül a pincéből szolgáltak fel. Nem volt különösebb típus béli megkötés.

A zwickl nevet az erjesztő tartályon található csapról kapta. Általában azokat a söröket nevezik így a kellerbiereken belül, amelyek alsó erjesztésűek.

A trükk a komlózásban rejlik

A zwickl sörökre jellemző – leginkább a malátázásnak és az élesztőnek köszönhető – lágy íz mellett közepesen erős kesernyésség tapasztalható, emiatt egy fokkal különlegesebb az átlag zwickl söröknél. Ennél a terméknél azonban a Hallertauban termesztett saját komló mellett az amerikai citra és mozaik komlókat is felhasználták.

Míg a legutóbbi közös főzetben a Callista aromakomlót használták, amelynek kifejlesztésében a Bitburger kulcsszerepet játszott, a mostani együttműködés középpontjában a két aromakomló, a Citra és a Mosaic állt – ezek tipikus amerikai komlófajták, amelyeket az aromájuk intenzitása jellemez. “Mindkét fajta hihetetlenül gyümölcsös, citromra és lime-ra emlékeztető. Az őszibarack, az ananász és a maracuja ízei is érezhetők. Ha így nézzük, elsőre nem is gondolnánk, hogy ilyen erős gyümölcsaroma csak a komlótól származhat. Itt Németországban a komlót elsősorban keserű komponensként ismerjük, amely néha inkább fűszeres vagy virágos ízű. De hogy a komlótobozokkal ilyen gyümölcsös aromát lehet létrehozni, az sokakat tényleg meglep.” (https://www.bitburger.de/blog/dr-stefan-meyna-im-interview-zu-unserem-dry-hopd-zwickl/)

Bitburger - Deschutes - Dry Hop'd Zwickl
Bitburger – Deschutes – Dry Hop’d Zwickl

“Ebben a sörben is nagyon erős a malátaalap, és itt a pince sörünket vettük mintának. Ezért sokat dolgoztunk különleges malátákkal, például karamell malátákkal, müncheni malátákkal ill. klasszikus pilseni malátákkal, ami a sör kissé sötétebb színét is magyarázza” (https://www.bitburger.de/blog/dr-stefan-meyna-im-interview-zu-unserem-dry-hopd-zwickl/)

Összegzés: érdekes hab és könnyedség

Nagyon lágy krémes habja van, ami inkább a nitrogéndioxidos sörökre jellemző, itt valószínűleg a szűretlen jelleg és az élesztő garantálta a lágy habot. A kicsit erőteljesebb íz és a már említett szűretlenség miatt nem mondható kifejezetten könnyeden fogyasztható terméknek, a 4.9%-os alkoholtartalma azonban a vártnál egy kicsit alacsonyabb.

Kiszerelés: dobozos/0.33l
Alkohol: 4.9%
Fő összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komlók (a Bitburger sajátja mellett: citra- és mozaik komló), komlókivonat, sörélesztő
Fajta: alsóerjesztésű zwickl
Lelőhely: Spar
Ár: 399 Ft
Pontszám: 7/10

Források:

https://www.bitburger.de/blog/bitburger-und-deschutes-freundschaft-unter-brauern/

https://www.bitburger.de/geschmack/hopfengarantie/

https://www.bitburger.de/blog/dr-stefan-meyna-im-interview-zu-unserem-dry-hopd-zwickl/

Ajánlott cikkek