Menü Bezárás

Löwenbräu Original – az igazi

Löwenbräu Original - az igazi

Van! Létezik! Kukorica mentes Löwenbrau! Egészen messze az alsópolcoktól rátaláltunk.


Egy kedves ismerős már-már szent fanatizmussal állította, hogy ő bizony nagyon is szereti a Löwenbräu-t. Mi több csekélyke fél éves müncheni tartózkodása alatt ő bizony csak csapolt Löwnbräu-t fogyasztott, ha éppen sörözni szottyant kedve.

Löwenbräu Original - az igazi
Löwenbräu, azaz az oroszlán főzeteEgészen addig nehéz volt ezt megérteni, míg valaki fel nem világosított minket, hogy… szóval… izé…. amit mi ismerünk Löwenbräu-ként, annak bizony nem sok köze van az igazi Löwenbrau-hoz.

Márkaeredet: az első sörfőző Jörg Schnaitter volt a müncheni Löwengrube 17-ben. Herr Schnaitter áldásos tevékenységét 1524-től űzte. 1818-ban Georg Brey sörfőző megvásárolta a Löwenbräuerei-t, és vele kezdődik a gazdasági felemelkedés: a Löwenbräu München (egyik) legnagyobb sörfőzdéjévé válik. 1872-től működik részvénytársaságként a főzde, amely 2004 óta a Spaten-Franziskaner-Löwenbräu Gruppe tagja, amelynek tulajdonosa az Anheuser-Busch InBev.

Őszintén bevalljuk, hogy az itthon kapható Löwenbräu viszonylag régóta elkerüli a figyelmünket. Megszépülő, halovány emlékeinkben messze nem ez a stílus és pláne nem ez az íz él, mint amit az Original nyújt.

Azért a Löwenbräu annál sokkal nagyobb márka, mint hogy itt szomorkodjunk az itthon készített “imposztor” minőségén. Az Original mellett megtalálható a termékpalettában az Oktoberfestbier, az alkoholmentes Löwenbräu, a Dunkel, a Natur Radler, a Triumphator, az Urtyp és a Weisse.

Itt van az ősz itt van újra – Löwenbräu Oktoberfestbier

Triumphator: ez egy viszonylag régmúltra visszatekintő sör. A történet szerint ahhoz, hogy a 259kg-os Steyrer-Hans követ valaki, például Bajország aktuálisan legerősebb embere felemelje, nem árt hogyha egy kicsit részeg. Mitől mástól, mint egy igazi müncheni erős sörtől, ami amúgy 7.6%-os alkoholtartalommal rendelkezik.

Minőség szempontjából nehéz megérteni, hogy az itthon készülő kistestvért miért kellett így “lebutítani”. Az “igazi” a kukoricát, maximum csak képeslapon látta, de beszédes, hogy az alkoholtartalom is csak 4%-os, szemben az original 5.2%-val. (A 11.8%-os szárazanyag-tartalomról nem is beszélve.)

Persze ha csak pusztán marketing szempontból vizsgáljuk a dolgot, akkor nyilvánvalóan egyszerűbb egy jól bejáratott márkanevet eladni, mint egy új brandet felépíteni, még akkor is, ha minőségben a “kanyarban sincsen” az “Original”-hoz képest.

Az Original alapvetően édeskés. Nagy eséllyel az íz fő letéteményese a müncheni típusú, vagy ahhoz nagyon hasonló maláta (a csomagoláson csak simán árpamaláta szerepel ezért ezt nehéz megállapítani, hogy mit használtak a főzéskor).

A leírás szerint található benne komló és komlókivonat is, ami kölcsönöz neki némi illatot és keserűséget, de ez alapvetően igazából egy malátásabb, édeskésebb jellegű, egyszerű “Helles Lager”.

Az itthon kapható ismertebb sörök közül talán a Zipfer Märzen-hez áll a legközelebb, de vetélytársa lehet a Paulaner Münchner Hell is. Az ára miatt azonban mindkettő terméket előrébb sorolnánk az “Original”-nál.

Nos igen az ára is igen érdekes, mert 550 Ft-ért is kapni, illetve van ahol 950 Ft-ért osztogatják. Nekünk üveggel együtt 685 Ft-ért sikerült hozzájutnunk a zseniális Újbuda Sörszaküzletben, akiket innen is üdvözlünk!

Egészen elképesztő a felhozataluk. Külön plusz pont az elhelyezkedésért, szóval ne fogja vissza magát senki, ha meg van a csirke farhát a Tescoban, akkor lehet át bandukolni a pénztárakkal szembe igazi, mondhatni “Original” sört venni.

A közel 700 Ft-os ár miatt nem tudunk magas osztályzatot adni. Szubjektíven 6-os és a 7-es között billegett az értékelés, de az ár miatt inkább 6-os lett.

  • Kiszerelés: üveges/0.5l
  • Alkohol: 5.2%
  • Fő összetevők: árpamaláta, komló, komlókivonat
  • Fajta: világos sör
  • Lelőhely: Újbuda Sörszaküzlet
  • Ár: 685 Ft
  • Pontszám: 6/10

Ajánlott cikkek