Menü Bezárás

Spaten Oktoberfestbier – kezdődjön a fesztivál szezon

Spaten Oktoberfestbier - kezdődjön a fesztivál szezon

Jön az ősz, jönnek az oktoberfestbier-ek. Irány München, csak egy picit másképp.


Gondolkozunk, gondolkozunk, hogy mit kéne tenni, mert óhatatlanul itt vannak a nyakunkon az oktoberfestbier-ek.

Ha München legismertebb sörgyárának oktoberfestbier-ét vennénk górcső alá sokkal egyszerűbb lenne a dolgunk. Beraknánk pár képet, közölnénk, hogy igen, még mindig ez a legjobb, vegyétek és igyátok (mértékkel), köszönjük szépen, mindenkinek kedves egészségére.Márkaeredet: a Spaten, mint márka egyike a hat legfontosabb müncheni főzdének. (A másik öt: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner.) A sörfőzde története egészen 1397-ig nyúlik vissza, amikor egy Hans Welser nevű sörfőző egy kis sörfőzdét alapított München központjában, eredetileg Welser Prew néven. (A müncheni adóösszeírásokban szerepel egy Hans Welser nevű sörfőző a Neuhausergasse 4. szám alatti Welser Prew sörfőzdéből.) A sörfőzde tulajdonjoga többször is gazdát cserélt, egészen 1807-ig, amikor egy bizonyos Gabriel Sedlmayr nevű sörfőzőmester vette át a főzdét, amely ekkor már Spatenbräu néven működött. (1622-ben a sörfőzde a Spatt család tulajdonába került, akik Oberspathbräu néven kezdenek sört gyártani, majd végül a nevet Spatenre változtatják, ami az ásóra utal.)

Ebben az időben ez volt München legkisebb sörfőzdéje. Sedlmayr fiai vezették tovább az üzletet, és 1867-ben a Spaten lett München legnagyobb sörfőzdéje, az akkori malátafelhasználás alapján.

(Érdekesség, hogy a Spaten Brauerei első búzasörét csak 1964-ben mutatták be, Champagner Weiße néven.)

1997-ben egyesültek a Löwenbrau sörfőzdével, majd 2004 óta a Spaten-Franziskaner-Löwenbräu Gruppe tagja a vállalat, amelynek tulajdonosa az Anheuser-Busch InBev.

Klasszikus esete az olyan söröknek, amiket kevésbé intenzív jellegük miatt nem érdemes nagyon lehűteni. Ha már megtörtént a baj és túlhűtöttük, akkor érdemes egy kicsit hagyni melegedni, hogy előjöjjön a maláta és a felhasznált komló, komlókivonat összességében leginkább édeskés picit fűszeres íze – némi kekszes utóízzel.

Könnyen fogyasztható, bár viszonylag erős 5.9%-os alkoholtartalmú ital. Szentségtörésnek hangzik, de összességében ez a sör egy erős hatos osztályzatot érdemel tőlünk. Összehasonlításképpen a Paulaner hasonló terméke jobbnak mondható, de ez persze erősen szubjektív vélemény.

  • Kiszerelés: üveges/0.5l
  • Alkohol: 5.9%
  • Fő összetevők: árpamaláta, komló, komlókivonat
  • Fajta: oktoberfestbier
  • Lelőhely: Újbuda Sörszaküzlet
  • Ár: 825 Ft (ha emlékezetünk nem csal)
  • Pontszám: 6/10

Ajánlott cikkek