Menü Bezárás

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde – Az atya, a fiú és a szentlélek, meg a ráadás nevében

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde - Az atya, a fiú és a szentlélek, meg a ráadás nevében

Három a magyar igazság, plusz egy a ráadás. Terítéken a teljes pannonhalmi szortiment.
Idén nyáron úgy alakult, hogy egy pár napot eltöltöttünk a környéken. Nem először merült fel az ötlet, hogy teszteljük az apátság termékeit, de eddig valamiért mindig kimaradtak sorból. Eddig, mert a közelség megadta az utolsó löketet.

Nem is annyira titkon bíztam benne, hogy a főzde is látogatható. Osztottam szoroztam magamban, végül is vállalható “áldozatnak” tűnt, hogy a kötelező családi “kultúrprogramok” után “Apu” is áldozhasson egy kicsit a gasztronómia oltárán.

Az apátság vezetett túra során látogatható. A kb. 80-90 perces túrák során majdnem mindenhova be lehet jutni.

Majdnem. Igen, sajnos a főzde nem látogatható. A cukrászda és a borbár viszont igen – a kettő közül nekünk a cukrászdára esett a választás, természetesen a kilátó és a Lombkorona Tanösvény meglátogatása után.

Érdemes a környéket is bejárni, még akkor is, ha alapvetően a főcél a sör, illetve bor forrásának megtekintése.

A főzde

2014-ben vetődött fel először az ötlet, majd 2020-ban indult a főzde Tihanyi Fülöp sörfőzőmester (egykori bencés diák, SZIE-n végzett élelmiszermérnökként) szakmai irányítása mellett.

(A főzdének otthont adó, Ravazdon található ingatlan korábban is élelmiszeripari létesítmény – egykoron például palackozó üzem is – volt.)

Az üzem megnyitását megelőzően az apátság részéről a Westvleteren főzde segítségével a La Trappe, az Achel, és a Zundert apátsági sörfőzdékben tettek látogatást. Ez a tanulmányi út elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a koncepcióból valóság legyen.

Trapista termék védjegy: a monostorban, vagy a monostor közelében készült, van benne trappista szerepvállalás legalább a felügyelet szintjén. A termékből befolyó bevétel a monostor fenntartására, vagy jótékonycélra fordítható.

Jelenleg négy sör alkotja a teljes szortimentet, de érdemes megjegyezni, hogy a Blonde volt az első a Quadrupel pedig a második a sorban.

(A két véglet azaz “leggyengébb” és a legerősebb. A címkén található arany “X”-ek az erősségre utalnak.)

(Forrás: Pannonhalma: így kezdték a sörfőzést – https://www.youtube.com/watch?v=L_U1GmsgmUk)

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde - Blonde
Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde – Blonde

Blonde

Illat: bár nincs benne búzamaláta, de még így is erősen búzasörre emlékeztető az illata. Kicsit hasonlít a Leffe Blonde illatára. (7)

Íz: kezdetben erősen komlós, de a sokadik korty után az élesztő furcsán gyümölcsös íze lesz a domináns. Összességében olyan, mint egy feljavított Leffe Blonde. (8)

Hab, külalak: kevésbé szénsavas a Dubbelhez képest, a habja azért tartósabb és mutatósabb is. (7)

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde - Blonde
Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde – Blonde

A Blonde és a Golden ale a pale ale könnyed változatai, gyakran pilsner malátával készülnek. Egyes sörszakírók a blonde és golden ale-t különálló stílusnak tekintik, míg mások nem. A Duvel a belga blonde ale archetípusa, az egyik legnépszerűbb palackozott sör az országban, és nemzetközileg is jól ismert. A neve “ördögöt” jelent, és néhány más sör is követi ezt a témát – például Satan, Lucifer és Judas. A stílus népszerű a vallon sörfőzők körében, a kissé zavaros Moinette a legismertebb példa. (A Chouffe egy fűszeres változatnak tekinthető korianderrel). (Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_in_Belgium#Blonde_or_golden_ale)

Típus: belga típusú, apátsági, szűretlen világos sör

Főösszetevők: víz, árpamaláta, komló, élesztő

Alkoholtartalom: 5%

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde - Dubbel
Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde – Dubbel

Dubbel

Illat: nagyon erősen banános, de kicsit pihentetve az alkohol vissza-visszatér. (8)

Íz: erősen élesztős. a jellegzetes barna sörös száraz íz, inkább az utóízben jelentkezik. (6)

Hab, külalak: leginkább egy átlagos porterekhez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy habja gyakorlatilag nincs. (6)

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde - Dubbel
Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde – Dubbel

A Dubbelek jellegzetesen sötétbarna színű, erős ízű sörök, “sötét” gyümölcsös (többek között mazsola, aszalt szilva és datolya) jegyekkel. Ezek az ízek és színek szinte teljes egészében az erősen karamellizált (vagy kemencében égetett) cukor nagymértékű hozzáadásából származnak, amely teljesen alkohollá erjed, ami a kész sör testét könnyíti, és hozzájárul a száraz lecsengéshez. A cukor karamellizációja a főszereplője a Maillard-reakciónak is, beleértve a csokoládés, karamellás és diós árnyalatokat, amelyek a dubbel ízvilágának széles skáláját adják. Az előállításukhoz használt különleges sörélesztő-törzsek miatt a dubbelek gyakran enyhén fűszeresek. (Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Dubbel)

Maillard-reakció: Magas hőmérsékleten a cukormolekulák és a fehérjék reagálnak egymással. Barna színanyagok és aromaanyagok keletkeznek. Amikor a burgonya, hús, kenyér vagy sütemény sütésekor barna kéreg keletkezik (amely jellemző ízzel, illattal is rendelkezik), akkor egy Maillard-reakció lezajlásáról beszélhetünk. (Forrás: https://tudatosvasarlo.hu/eszam-lexikon/maillardreakcio/)

Típus: belga típusú, apátsági, szűretlen barna sör

Főösszetevők: víz, árpamaláta, kandiscukor, komló, élesztő

Alkoholtartalom: 6,5%

kandiscukor vagy jegeccukor nagy méretű kristályokból álló cukor. Az Európai Unióban használt meghatározás szerint a kandiscukor „olyan cukor, amely legalább 5 milliméter hosszú nagy kristályokból áll, és melyet megfelelő mértékben koncentrált cukoroldat hűtésével és lassú kristályosításával nyernek; és száraz állapotban 96 vagy annál több tömegszázaléka szacharóz, melyet a polarimetriás módszerrel összhangban határoznak meg.”

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde - Tripel
Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde – Tripel

Tripel

Illat: erősen alkoholos, kezdetben enyhén banán és sárgadinnye jellegű. (6)

Íz: kissé száraz, de erős képzelőerővel a sárgadinnye és a banán ízéhez hasonló. (8)

Hab, külalak: tartós, krémszerű, aprószemű hab, opálos, aranysárga állag. (10)

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde - Tripel
Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde – Tripel

A tripel egy olyan kifejezés, amelyet a sörfőzők főként a Németalföldön, néhány más európai országban és az Egyesült Államokban használnak egy erős világos sörre, amely nagyjából a Westmalle Tripel stílusát követi. A kifejezés eredete ismeretlen, bár a fő elmélet szerint valamilyen módon az erősségre utal. A kifejezést 1956-ban a Westmalle trappista sörfőzde használta a kínálatukban szereplő legerősebb sör átnevezésére, bár mind a Tripel kifejezés, mind a névhez kapcsolódó sörstílus (strong pale ale) már 1956 előtt is létezett. A Westmalle Tripel stílusát és a nevet a belga sörfőzdék széles körben lemásolták, és 1987-ben egy másik trappista sörfőzde, a hollandiai Koningshoeven La Trappe Tripel nevű sörrel bővítette kínálatát, bár ők is készítettek egy erősebb sört, amelyet La Trappe Quadrupel néven emlegettek. A kifejezés az Egyesült Államokban és más országokban is elterjedt, és számos világi sörfőző alkalmazza.

Típus: belga típusú, apátsági, szűretlen világos sör

Főösszetevők: víz, árpamaláta, kandiscukor, komló, élesztő

Alkoholtartalom: 8%

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde - Az atya, a fiú és a szentlélek, meg a ráadás nevében
Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde – Quadrupel

Quadrupel

Illat: malátás, mazsolás és erősen alkoholos. (8)

Íz: kicsit hasonlít az aszúra, de annál enyhébb kevésbé testes. Intenzív mazsolás, malátás íz, gyakorlatilag keserű, száraz íz nélkül. A sokadik kortynál már inkább sziruposan édes, egy pici kesernyésség, szárazság jót tenne neki. (6)

Hab, külalak: habja nem sok van, bár ebben az alkoholtartományban ez nem is elvárás. A színe egészen fantasztikus. A szűrt jelleg és a vöröses barnás, egészen sötét borostyán szín kiváló látvány. Összességében ez a legnagyobb erőssége. (10)

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde - Quadrupel
Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde – Quadrupel

A Quadrupel (flamandul: “négyes”) egy olyan sörtípus, amelynek térfogatszázalékos alkoholtartalma 9,1-14,2%-ig terjedhet. A Quadrupel mint sörstílus státuszát illetően kevés az egyetértés. Tim Webb író megjegyzi, hogy a hasonló söröket Belgiumban Grand Cru-nak nevezik, noha az ötlet a belga sörök elnevezésének konvenciójából származik, amely a kiemelkedő összetevők számát leíró számértékeket használ. A Quadrupel a hollandiai De Koningshoeven sörfőzde által főzött La Trappe Quadrupel nevű erős szezonális sör márkaneve is, amely egyike a világ tizennégy trappista sörének. Más országokban, különösen az Egyesült Államokban a quadrupel vagy quad általános védjeggyé vált. A kifejezés utalhat egy különösen erős, fűszeres, érett gyümölcsös ízű sötét sörstílusra. (Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Quadrupel)

Típus: belga típusú, apátsági, magas alkoholtartalmú barna sör

Főösszetevők: víz, maláta, kandiscukor, komló, élesztő

Alkoholtartalom: 10%

Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde - Az atya, a fiú és a szentlélek, meg a ráadás nevében
Kész, meggyóntuk minden bűnünk.

Összegzés:

Volt azért ami annyira nem nyerte el a tetszésünket, de összességében a minőségre való törekvés mindegyik termékben érezhető, így az itt-ott alacsonyabb pontszámok inkább az ízlésünket tükrözik. Túrával egybekötve és (lehetőség szerint) helyben fogyasztva még autentikusabb termékek.

Blonde: 7.3
Dubbel: 6.6
Tripel: 8
Quadrupel: 8

  • Kiszerelés: 4X0.33l üveges
  • Lelőhely: Apátsági ajándékbolt, Pannonhalma
  • Ár: 2.990 Ft

Kapcsolódó írások:

Apátsági sörök: https://sortesztelo.hu/tag/apatsagi/

Hazai(kis)pálya: https://sortesztelo.hu/category/sortesztek/hazaikispalya/

Belga sörök: https://sortesztelo.hu/category/sortesztek/belga_sorok/

Ajánlott cikkek