Menü Bezárás

Pilsner Urquell – a név kötelez

Pilsner Urquell - a név kötelez

Egy sokak számára elérhető, műfajteremtő cseh termék a palettán. Komló, történelem, érdekességek és persze ízlelés!


Párszor említettük már itt az oldalon, hogy a bajor, a cseh (és a lengyel) sörfőzés története sokszor keresztezte egymás útját. Földrajzi és történelmi okokból ez egyáltalán nem véletlen. Gondoljunk csak bele, hogy ha el kezdjük fel sorolni a mainstream cseh söröket, akkor az első kettő nagy valószínűséggel a PU és a Budweiser Budvar. Hát igen egyik sem az a kifejezetten cseh név, pedig mégis, illetve majdnem.A csehek persze ettől függetlenül büszkék a saját márkáikra, és talán mondhatjuk azt, hogy ezek a termékek a nemzeti identitásuk részévé váltak az évek során.

Pilsner Urquell - a név kötelez
PU, Karel Gott, Petr Čech. Plzěn-i hírességek egymás közt
(Sörgyár fotó forrása: Norbert Aepli, Switzerland)

Az eredeti gyárat 1842-ben alapították, az eredeti receptet pedig Joseph Groll, egy bajor sörfőzőmester fejlesztette ki.

A Pilsner Urquell (csehül: Plzeňský Prazdroj) az Asahi Breweries tulajdonában van a Pilsner Urquell jelentése magyarul: „a pilseni ősforrás”.

Pilsner Urquell - a név kötelez
Pilsner Urquell – a név kötelez

Komló

A Saaz, vagy Zatec-i komlót inkább aromakomlónak tartják, mint keserűkomlónak, alacsony savtartalma miatt. A sörfőzési folyamat végén kerülnek a sörbe, hogy megmaradjon illatuk is a lagerben. (Ettől még speciel ez egy kifejezetten kesernyés sör lesz.)

“A Saaz az egyike a 4 eredeti nemes komlónak, amiből egyértelműen következik, hogy számtalan más komló “alapjául” szolgált. 1952-ben jegyezték be és azóta töretlen a sikere, amit egyesek szerint kellemes komlós aromájának köszönhet. A legnagyobb sörgyárak is nagy mennyiségben használják, mint például a Stella Artois és számtalan cseh sörfőzde, aki a Zatec-i komlóra esküszik. Nyersen fűszeres, fás aromái vannak, mint például a tárkony, levendula, cédrus és füstölt szalonna.” (sorteka.hu)

Különleges csapolás

“A különböző Pilsner Urquell csapolások mindegyikének lényege az aranyló lager és a nedves hab aránya. Ezek közül a Mlíko a legszélsőségesebb, ugyanis ez egy korsó tele nedves habbal épp csak egy kis sörrel az alján. Ez a krémes ital épp úgy néz ki, mint ha tej lenne és édes ízű és selymes állagú. Egy húzásra, gyorsan szokták meginni, így érződik jól a hab komlós aromája, mielőtt sörré olvadna.”

Pilsner Urquell - a név kötelez
Pilsner Urquell – közel sem Mlíko csapolással

A plzeňského typu, vagy pilsner típusú sörök a cseh světlý ležák (11-12,9 °P) és světlé speciální pivo (13-14.9 °P) kombinációi. A Cseh Köztársaságban csak a Pilsner Urquell-t és a Gambrinust nevezik “pilsnernek”, annak ellenére, hogy ezt a nevet széles körben elfogadják. Ezeket a söröket Csehországon kívül a cseh pilsner
vagy bohemian pilsner néven néha megkülönböztetik a más pilsner típusú söröktől.

Pilsner Urquell - a név kötelez
Pilsner Urquell – a név kötelez

Több ismertebb márkával ellentétben, a PU-t (tudtunkkal) csak Csehországban gyártják. Ez azért valamennyire garancia a minőségre, de arról már megoszlanak a vélemények, hogy a belpiacos és az exportra szánt termék között mekkora a differencia. (Ha egyszer eljutunk az “ősforráshoz”, akkor pótoljuk az összehasonlító tesztet.)

Összehasonlításképpen a sima Budweiser talán egy kicsit jobb választás, de igazából annyira sok a hasonlóság, hogy mi nem mernénk nagy különbséget tenni a kettő közé.

Ha kedvet kaptunk ehhez a műfajteremtő sörhöz, akkor nem árt enni is valamit mellé, például egy kis cseh gulyást, azaz leginkább marhapörköltet:

“A cseh gulyás azonban különbözik az eredeti magyartól, hiszen itt nem levesként, hanem főételként találjuk meg az étlapon, és tulajdonképpen egy marhapörköltet kapunk knédlivel vagy nokedlivel. Érdemes Hladinka vagy Šnyt csapolású Pilsnert kérni a gulyás mellé, mert mindkettő kiegyensúlyozott ízű és a Saaz komló adta keserűsége jól megy a gazdag húsos ízhez.”

  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkohol: 4.4%
  • Fő összetevők: ivóvíz, árpamaláta, komló, komlókivonat
  • Fajta: cseh pilsner
  • Lelőhelyek: Spar, Aldi, Auchan
  • Ár: ~350-380 Ft
  • Pontszám: 8/10

Felhasznált források: https://www.pilsnerurquell.com/hu/stories/miert-olyan-kueloenleges-a-saaz-komlo/, https://www.pilsnerurquell.com/hu/stories/a-mliko-csapolas-toertenete/, https://www.pilsnerurquell.com/hu/stories/gulyas-a-toekeletes-pilsner-urquell-kocsmaetel/, BJCP Beer Style Guidelines – 2021 Edition 5. oldal, https://hu.wikipedia.org/wiki/Plze%C5%88, https://hu.wikipedia.org/wiki/Pilsner_Urquell

Ajánlott cikkek