Illetve inkább különlegesség. Terítéken az alkoholmentes cseh sörök. Első felvonás: “Keresztapja: Bohumil Hrabal”.
Nyakunkon a nyár, nyitnak a strandok, de a családi csapatszállítót is el kéne juttatni a vízpartra, meg persze haza is.
Az egyszeri sörfogyasztónak talán nehéz megindokolni, hogy mi szükség van az ilyen termékekre, de a fenti példa is azt mutatja, hogy egy létező probléma, létező megoldásáról van szó amikor az alkoholmentes söröket dicsérjük (vagy éppen nem dicsérjük :)).
Mielőtt belecsapnánk a “mélyebb” elemzésbe, következzen a szokásos történelemóra.
Nymburk városa
Prágától 45 km-re keletre, az Elba (Lábe) folyó mellett fekvő település. Nymburk és környéke már a kőkorszakban (Kr. e. 3600) is lakott volt az itt talált leletek alapján. A várost még 1275-ben II. Przemysł Ottokár alapította. Az Elba partján épült várost a 14. században épült; hat bástyával, kettős árokkal körülvett várfal védte. Ez Csehország egyik legépebben megmaradt városfala.
Nymburk egyik leghíresebb szülöttje Bohumil Hrabal.
Alapítás, viharos XX. század és a jelen
Történelmileg nagyon nehéz követni a sörfőzés kezdeteit Nymburkban és közvetlen környezetében. Nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor, hol és ki kezdte el a sörfőzést ezeken a helyeken. Az azonban valószínű, hogy ez a város alapítása idején történt.
Már az első évben, amikor az új sörfőzde önállóan dolgozott, 21.075 hl-es termelést értek el.
A környékbeli vendéglők pénzügyi nehézségei és a sörgyár óvatos üzletpolitikája hozzájárult ahhoz, hogy maga a sörgyár több tucat vendéglő tulajdonosa lett. A modern sörfőzés sikeres és ígéretes kezdeteit Nymburkban az I. világháború kitörése szakította meg.

A hadsereg igényeihez szükséges árpa szitálása, valamint a komló- és malátahiány a sörgyártás talán legnagyobb visszaesését okozta a nymburki sörfőzés egész évszázados történetében. Csak 1925-ben stabilizálódott a termelt sör mennyisége a háború előtti értéken. Az 1927 körül végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően az 1928-1929-es üzleti évben először sikerült túllépni az évi 30.000 hl előállított sör határát. 1931-ben a Nymburk sörgyár Kolínban sörpalackozó üzemet hozott létre, amelyben a működés első évében 1.695 hl sört palackoztak.
A II. vh. befejezése után a sörgyár nemzeti igazgatás alá került. František Hrabal, a világhírű író, Bohumil Hrabal édesapja, aki szintén Nymburkban töltötte gyermekkorát, az 1948. februári kommunista puccsig töltötte be az igazgatói tisztséget.
1948-ban a sörfőzde először egy helyi vállalatokból álló társulás része lett, majd később beolvadt a Polabské pivovary Kolín-ba.
A Nymburk sörgyár 1958-ban állandósította helyét a csehszlovák sörgyártásban, amikor a Středočeské pivovary np Velké Popovice részévé vált. Az 1960-as években lépték át az évi 50.000 hl-es szintet, 1975-ben pedig a jubileumi 100.000 hl-t. A nyolcvanas évek végi társadalmi és gazdasági változások során a Pivovary Velké Popovice is átszerveződött Pivovary V. Popovice-vé.

1989 után a Nymburk sörgyár a Pivovary Bohemia Praha a.s. csoport része lett. A Nymburk sörgyár mellett ehhez a részvénytársasághoz tartoztak a Podkováň, Kutná Hora és a Benešov sörgyárak, a Příbram szódagyár és a Kralupy nad Vltavou palackozó és malátagyár.
Jelenleg a Pivovar Nymburk teljesen független, és tagja a kis független sörfőzdék szövetségének.
Vissza az alkoholmentes sörökhöz
A legtöbb terméknél az elsődleges probléma a jellegtelenség, avagy se íze se bűze.
A búza sörök kedvelői némi előnyben vannak, mert nagyjából az összes nagy hazai boltban lehet kapni Erdinger-t vagy Paulaner Heffeweisse-t alkoholmentes kiadásban. A “búza sörségük” miatt általában is van egy minimálisnál éppen, hogy jellegzetesebb illatuk és ízük is. A többieknek szűkül a felhozatal, de talán még a Dreher 24 Vörös, vagy a Kozel félbarna alkoholmentes merül fel, amolyan menekülő útként.
Marad tehát a szaküzlet vagy a webshop, na nem mint kényszer megoldás, hanem mint jó hír!
És akkor a teszt…
A “střízlík” jelentése ökörszem, hogy miért ezt a nevet kapta a Postřižinské alkoholmentes verziója, azt nem sikerült kideríteni.
Nehéz terep az alkoholmentes sör, mert a gyártás során jelentősen el kell térni a megszokottól. (Erről itt írtunk: https://sortesztelo.hu/sortesztek/dreher-24-voros-sor-a-zero-tolerancia-neveben/)
Lényegében minden paraméterében kellemes meglepetés. Van illata, van íze és van habja!
Ilyen volt… …ilyen lett.
Az íze kicsit furcsán, de kesernyés leginkább a diófélék utóízéhez hasonlítható. Az illata az átlag alkoholmentes sörökénél sokkal jobb. (Értelemszerűen nem olyan erős mint normál társaié.)
Kategóriáján belül messze átlagon felüli élmény volt, és a komlótól még álmosak is lettünk.
- Kiszerelés: üveges/0.5l
- Alkohol: max 0.5%
- Fő összetevők: ivóvíz, árpamaláta, feldolgozott komló és komlótermékek
- Fajta: alkoholmentes sör
- Lelőhely: Beer Gourmet Sörkereskedelem – Savoya Park
- Ár: 590 Ft + betét
- Pontszám: 8/10
Felhasználtforrások: http://www.hrabal-nymburk.cz/index.php?stranka=postrizinsky-pivovar, https://www.postriziny.cz/o-pivovaru/historie, https://www.postriziny.cz/o-pivovaru/zasadni-okamziky, https://hu.wikipedia.org/wiki/Nymburk)