Menü Bezárás

Primátor Weizen – a cseh vitéz

Primátor Weizen - a cseh vitéz

Németország után irány egy kicsit keletebbre. Terítéken egy első ligás cseh craft főzde búzasöre, egyenesen Náchod városából.


A Primátor már nem először szerepel nálunk. Nehéz nem szeretni ezt a márkát. Annyira magas színvonalat képviselnek, hogy már-már azt mondhatjuk, hogy vannak olyan jók, mint a Rizmajer idehaza. Jó-jó mi elég elfogultak vagyunk a csepeli sörmanufaktúrával, de muszáj volt egy ilyen poént ide biggyeszteni ezekben a vészterhes időkben. (Tessék szépen rendelni online, ha megtehetjük. Támogassuk a hazait, de ennyit a belföldi kikacsintásról.)Primátor Weizen - a cseh vitéz
W, mint Weizen

Márkaeredet: az első sört a Náchod-ban található főzdében 1873. december 6-án főzték (bár maga az alapítás már 1872-ben megtörtént), a főzde neve pedig Náchod-i helyi Sörfőzde lett(szabad fordításban). A Náchodský PRIMÁTOR márkanév először 1935-ben jelent meg a cseh sör piacon. A két világháború komoly sebeket ejtett a főzdén, amely ugyan ebben az időszakban – a kevésbé jó alapanyagok miatt – nem tudott kiemelkedő minőségben termelni, de legalább működőképes maradt. Az 1948-as újjáépítés után 1961-től sikerült megint minőségi termékeket előállítani az észak-csehországi gyárban, amely 1993-ban magán kézbe került.

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem ezt vártuk egy Primátor sörtől.A gyártó craft főzdéktől nem meglepő módon büszkén hirdeti a fő összetevőket (jó-jó azért mindent nem kötnek az orrunkra): a pilseni és a búza maláta mellett, két féle komlót (Žatecký poloraný červeňák és Sládek) kapott ez a sör.

Ami egy kicsit vicces ebben a sörben, hogy ez úgy cseh sör, hogy közben erősen hasonlít a német búzasörökre. Olyannyira, hogy 2020-ban még egy német sörversenyen is elsőhelyezett lett a Hefeweizen Hell kategóriában. Mondhatjuk, hogy ez egy Csehországban gyártott bajor stílusú búzasör.

GWDF - Weboldalkészítés
GWDF – Weboldalkészítés

Az igazi erőssége az illatában rejlik. Az erőteljes banános illat kiemeli az átlag búzasörök közül. Viszonylag magas szénsavtartalma mellett frissítő íz és relatíve tartós hab jellemzi. Az íze kevésbé lágy, inkább erőteljesnek mondható az Apostel Weissbier Hell-hez képest. De őszintén szólva ez a két sör nem egy ligában játszik.

Minden búzasörnél érdemes kiemelni, hogy a trükk az élesztőben van. És ez itt is nagyon igaz, mert az élesztő által keltett illat aromák nagyon feldobják ezt a sört.

Nem kifejezetten olcsó a maga 500 Ft körüli árával, viszont a 800-900 Ft körüli craft sörökhöz képest még így is jelentős az árelőny. Főleg, hogy mindezért nem 0.25l vagy 0.33l, hanem 0.5l jár, egy egészen pofás üvegben.

(A sorozat többi része itt érhető el.)

  • Kiszerelés: üveges/0.5l
  • Alkoholtartalom: 4.8%
  • Fő összetevők: búza maláta, pilseni maláta, Žatecký poloraný červeňák és Sládek komló, élesztő
  • Fajta: világos szűretlen búzasör (cseh import búzasör)
  • Lelőhelyek: Spar és nagyobb áruházak
  • Ár: 499 Ft
  • Pontszám: 9/10

Ajánlott cikkek