Menü Bezárás

Rizmajer Edge of Eden Tropical APA – ez nem a nagyi lekvárja

Rizmajer Edge of Eden Tropical APA - ez nem a nagyi lekvárja

Csepelen nem tréfálnak, ha különleges sörről, illetve sörkülönlegességről van szó. Terítéken egy keserűen édes Tropical APA.


Kevés dolog van távolabb a trópusi hangulattól, mint a Csepeli 10 emeletesek. Persze az ember hangulatán igen sokat dob, hogy ha a 10 emeletesek tövében leteszi a hátsófelét a Rizmajer Sörházban.Bizonyos mennyiség elfogyasztása után talán már a trópusok sem tűnnek annyira messzinek.

Hinnénk, hogy egy “lingyilangyi” gyümölcsös, trendi sörrel van dolgunk, de a rutinosabbaknak feltűnik, hogy 40 az IBU-ja.

Ez pedig azért már inkább a keserű komlós ízre utal, mint sem az édes gyümölcsös jellegre. Nem szeretünk ezeken a számokon lovagolni, mert igazából önmagában nem sokat jelentenek az átlag sörkedvelőnek, de érdekességképp találtunk egy grafikont, ami talán jó iránymutató lehet, ha csak a csomagolást nézzük a vásárlás előtt.

Az alábbi grafikonon a 13.5 °B a 40-es IBU-val már az extra komlós kategóriában tanyázik.

This chart shows the how malty or bitter a beer will be based on the ratio between its original gravity and IBUs
Forrás: https://absolutebeer.com/beer101/the-ibu-origin-its-measurement-and-perceived-taste/

Márkaeredet: helyett ezúttal típus eredetet. Ha jók az információink, akkor ez a konkrét típus a Rizmajer palettáján a 2019-es Belvárosi Sörfesztiválon mutatkozott be. Akkor a Hopkin’s sörfőzdével közösen alkották meg, 3 féle komlóból, 11 féle gyümölcsből és persze malátából, meg élesztőből. (Plusz víz, de azért az elég egyértelmű…) A Hopkin’s azóta már bezárt, ha jók az értesüléseink, így ezt már önállóan készítik Csepelen.

Savanykásan édes íze mellett a komlóssága dominál leginkább, lásd a grafikon. Az illata egyértelműen gyümölcsös, bár ezt egy idő után átveszi a komló illata, de mint a címben is írtuk, ez nem a nagyi lekvárja!

Három féle komló van benne. Bár a fajtájukat nem kötik az orrunkra, de Simcoe komló egészen biztos van benne – legalábbis szerintünk.

A nyelv hegyén nagyon érezni a gyümölcsök savanykás ízét, ezért hatalmas plusz pont jár az értékelésnél. Nagyon érdekes az a kettőség, amit a komló és a gyümölcsök íze produkál. Malátából két féle is van benne, de igazából ezt az ízében külön nem érezni.

Összességében egy nagyon sok színű terméket kap a vásárló a pénzéért. Jellemzően nagyon keserű de, ennyi féle gyümölcsöt akkor sem lehetne elrejteni, ha megállna a kanál a sörben a komlótól.

  • Kiszerelés: üveges/0.5l
  • Alkoholtartalom: 5.5%
  • Fő összetevők: ápramaláta (pale ale, müncheni), három féle komló, sörélesztő, trópusi mix sűrítmény (11 gyümölcs – ananász, narancs, mandarin, barack, guáva, mangó, maracuja, banán, alma, papaja, lime)
  • Fajta: tropical APA
  • Lelőhely: Újbuda Sörszaküzlet
  • Ár: 800 Ft
  • Pontszám: 8/10

(További Rizmajer termékek: https://sortesztelo.hu/tag/rizmajer/)

Ajánlott cikkek