Menü Bezárás

Rizmajer Karácsonyi Sör – Ki sült e már a kalácsom?

Rizmajer Karácsonyi Sör - Ki sült e már a kalácsom?

A fenyő zöld, a gyertya ég, az ünnepi sörökön nincsen fék.


A karácsonyi sörök története a kereszténység előtti Skandináviában kezdődik. A vikingek december végén, a “Jul”, más néven “Yule” idején téli söröket főztek az északi istenek és a téli napforduló tiszteletére.A jul (németül: Julfest; nyugati nyelvekben gyakran: Yule) az egykori germánoknál és más pogány népeknél tartott ünnep volt, a téli napforduló idején.

Amikor a X. században a kereszténység elterjedt a skandináv régióban, bizonyos törvények tulajdonképpen kötelezték a polgárokat, hogy karácsonyi söröket készítsenek az új istenség tiszteletére és az ünnep megjelölésére. (Ennek elmulasztása pénzbírsággal vagy a vagyon elkobzásával is járhatott akár.)

Rizmajer Karácsonyi Sör - Ki sült e már a kalácsom?


A Beer Judge Certification Program bizonyos irányelveket határoz meg arra vonatkozóan, hogy mi jellemzi a karácsonyi söröket. A minősítéshez egy karácsonyi sörnek erősebb, sötétebb, fűszeres sörnek kell lennie, amely gyakran testesebb jellegű és felmelegítő érzésű lecsengéssel rendelkezik.

(Ha valakit érdekel: https://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf 65. oldal)

Ahogy számos társadalom változott, költözött és fejlődött az elmúlt évszázadok során, úgy tették ezt az évszaknak megfelelő sörrel a kezükben.

Az Egyesült Államokban a XVIII. században terjedtek el a karácsonyi és úgy általában a barna sörök a beérkező skandináv bevándorlóknak köszönhetően.

A korai karácsonyi sörök általában sötét és malátás jellegűek voltak.

Bár kicsit sem hasonlít a jelenleg elfogadott, vagy akár a vikingek által készített karácsonyi sör stílusra, de mint történelmi érdekesség érdemes megemlíteni, hogy a Stella Artois 1926-ban karácsonyi sörként került forgalomba. A “stella” szó, amely latinul csillagot jelent, a karácsonyi csillagnak kívánt emléket állítani.

Rizmajer Karácsonyi Sör - Ki sült e már a kalácsom?

Így érkeztünk el a 2000-es évek kb. második felére, amikor már hazánkban is megjelentek a sörforradalom hozadékaként a karácsonyi – és egyéb szezonális – sörök.

A Rizmajernél már-már évtizedes hagyománya van a karácsonyi söröknek. Ha minden igaz, akkor 2012 óta minden évben kiadják ezt a típust.

Rizmajer Karácsonyi Sör - Ki sült e már a kalácsom?

A Rizmajer Christmas Ale, nem annyira brutálisan testes, mint például a Bush Noel karácsonyi külön kiadása, egészen más irányvonalat képvisel.

Könnyed, de kicsikét az átlagosnál testesebb, illatában különleges termék ez. Pici túlzással olyan, mintha egy márkásabb brit ale típusú sört megbolondítanánk némi fahéjjal és szegfűszeggel.

Az 5.5% nem mondható különösen erősnek, ezért viszonylag könnyen fogyasztható évvégi bulikon is, de! Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a felelősségteljes fogyasztásra, így azért legyen mindenki óvatos.

Így szilveszter közeledtével tényleg próbáljon meg mindenki odafigyelni, inkább hívjon taxit, vagy használja a Sofőrhívó alkalmazást.

  • Kiszerelés: üveges/0.5l
  • Alkohol: 5.5%
  • Fő összetevők: ivóvíz, pilseni maláta, melanoid maláta, karamell maláta, zabpehely, méz, fahéj, szegfűszeg, ale típusú élesztő
  • Fajta: karácsonyi sörkülönlegesség
  • Lelőhely: Rizmajer Sörház Csepel
  • Ár: 590 Ft
  • Pontszám: 10/10

(Felhasznált források: https://vinepair.com/articles/christmas-beers/, https://hu.wikipedia.org/wiki/Jul)

Ajánlott cikkek