Menü Bezárás

Rizmajer megateszt vol 1.0 – Fekete Cherry Gyümölcsös Porter és Cortez Kukorica

Rizmajer megateszt vol 1.0 - Cortez Kukorica és Fekete Cherry Gyümölcsös Porter

Négyféle Rizmajer sör a terítéken. Nagy teszt a csepeli sörfőzde termékeiről. Az első felvonásban két merőben ellentétes fajta a tesztpadon.


Csepel büszkesége már nem először jár nálunk, akkor a Karácsonyi sört ízlelgettük egész jó eredménnyel.Rizmajer Karácsonyi sör

A Rizmajer sörfőzde viszonylag stabil termékpalettával rendelkezik. Lehet találni náluk egészen “vad” dolgokat is (pl.: Rumos Szilva, Konyakos Meggy), de alapvetően a kínálatukat a “mainstreamebb” típusok képviselik.

Két részes tesztünkben négyféle sört próbálunk ki, egészen ellentétes párokban. Mindkét részben igyekeztünk egy gyümölcsös mellé egy klasszikusabb jellegű, de mégis különleges alanyt beilleszteni.

Fekete Cherry Gyümölcsös Porter

A porter jellegű sörökre jellemző az a furcsa kettősség, hogy a sok maláta ellenére nem feltétlen annyira édesek, mégis viszonylag alacsony, max közepes kesernyésséget produkálnak. IBU értékük jellemzően 30-50 körül mozog.

A négyféle maláta közül a fekete maláta talán a legdominánsabb. A színért és a pörköltes, kávés jellegű ízért érzésre ez a fajta felel, míg a kesernyésséget a komló biztosítja.

Tömény sötétség…Ízében nem egy klasszikus gyümölcsös sör, mondjuk ennyi malátával és komlóval nehéz is lenne. A meggy inkább az illatában érezhető, ott viszont nagyon.

A habja porterhez méltóan nem túl sok, ellenben krémes, kevésbé erőteljes ízű.

Eléggé testes sör, megfelelően fickós alkoholtartalommal, ezért 1-2 üvegnél többet csak az igazán gyakorlottak tudnak elfogyasztani.

A sört patikamérlegen ízlelgetőknek csak a statisztika kedvéért: 14 B°, IBU 0 és EBC 156. (Érdekes, hogy a komló által biztosított kesernyésségért felelős alfasavat mennyire sikerült elnyomni)

Akik szeretik a porter, vagy stout jellegű söröket, de nem tartják eretnekségnek a gyümölcs hozzáadását, azok szeretni fogják.

 • Kiszerelés: üveges/0.5l
 • Alkohol: 5.5%
 • Fő összetevők: négyféle árpamaláta (pilseni, müncheni, kristály, fekete) komló, meggyvelő, ale típusú élesztő
 • Fajta: gyümölcsös porter
 • Lelőhelyek: Rizmajer Blaha, Sörház Csepel, Sörfőzde Csepel
 • Ár: 750 Ft
 • Pontszám: 8/10

Cortez Kukorica

A kukorica nem sörbe való. Vagy mégis?

Rizmajer megateszt vol 1.0 - Cortez Kukorica és Fekete Cherry Gyümölcsös Porter
Ne tévesszen meg senkit, alapból teljesen átlátszó…Alaphelyzetben a kukoricával készített söröket messzire elkerüli az ember, ezúttal azonban szántszándékkal ilyet kerestünk.

Kíváncsiak voltunk, hogy mi lesz abból, ha a kukoricát nem trükközésre használják, hanem a középpontba helyezik a főzés során.

Sok-sok IPA, APA, porter, stout és egyéb nyalánkságok sok éves ízlelgetése után az ember ízlésvilága átalakul, hozzászokik a testesebb, karakteresebb ízekhez.

Van, aki szerint ez egy testes sör, ami a 11.5 B° alapján nagy valószínűséggel igaz is, én azonban inkább laza, kicsit kesernyés ízű sörként tudnám jellemezni.

Furcsa dolog, de nekem az egyértelmű kukoricás íz mellett van egy pici diós beütése is.

Bármennyire is kézenfekvő lenne, nem sportszerű az ismert mexikói Coronita (vagy Corona) sörhöz hasonlítani. A minőségi alapanyagoknak köszönhetően egészen más ízről beszélünk.

A maga lazaságával együtt is van benne egy kis “boogie”, – ami az átlagember számára kukoricasört jelentő – “amigok” söréről nem igazán mondható el.

 • Kiszerelés: üveges/0.5l
 • Alkohol: 5.5%
 • Fő összetevők: csírátlanított kukorica gríz, pilseni árpamaláta, komló, sörélesztő, enzim
 • Fajta: kukorica sör (mexikói kocsmasör)
 • Lelőhelyek: Rizmajer Blaha, Sörház Csepel, Sörfőzde Csepel
 • Ár: 650 Ft
 • Pontszám: 7/10

Ajánlott cikkek