Menü Bezárás

Rizmajer Mézes Narancsos Gyömbér – variáció egy témára

Rizmajer Mézes Narancsos Gyömbér - variáció egy témára

A múltkori az Edge of Eden után folytatjuk kalandjainkat a csepeli gyümölcsösben.


Narancsfák még mindig nem nőttek a tízemeletesek tövében, de ezúttal sem a bio piacra mentünk Csepelre. Vigyázó szemeink előtt még mindig a zöld alapon fehér R betű lebegett, illetve így az esti órákban már inkább a neon felirat, de ez már részletkérdés.Rizmajer Mézes Narancsos Gyömbér - variáció egy témára

Volt egy prekoncepció a kóstolás előtt, ezért akit érdekel a legutóbbi tesztalanyunk a témában az mindenképp olvassa el ezt az irományunkat is mielőtt folytatná: Rizmajer Edge of Eden Tropical APA – ez nem a nagyi lekvárja .

Meg volt? Szuper. Akkor folytassuk. Ha már korábban felhoztuk az IBU extrakt tartalom grafikont, akkor vegyük elő most is.

This chart shows the how malty or bitter a beer will be based on the ratio between its original gravity and IBUs
Forrás: https://absolutebeer.com/beer101/the-ibu-origin-its-measurement-and-perceived-taste/

Ha hozzávesszük, hogy nem vagyunk vakok és látjuk a három piktogramot, akkor bizony érezzük, hogy itt valami egészen más lesz, mint a legutóbb.

Maga a “malátásság” egy dolog. Még is csak van benne két féle is (pilseni és karamell), ugyanakkor még sem mondanánk dominánsnak ezt a két összetevőt. (A grafikon és a számok szerint az “extra malty” zónában kéne lennie, de ugye ez ízesített, nem is kicsit.)

Ha ki kell emelni valamit, és miért is ne kéne, akkor inkább mondanánk erősen mézesnek édesnek az ízét. Persze a komló nem bír a “fenekén” maradni, ezért minden igyekezet ellenére, csak előbújik a háttérből, de ettől még a lényeg változatlan marad.

A narancs és a gyömbér inkább az illatában érhető tetten, de őszintén szólva a Százholdas pagony lakói közül erősen Micimackó lett a célcsoport.

Pozitívum, hogy nem túl extrém ízű, ezért az átlagosabb sörök kedvelőinek is jó lehet – meg ugye ne feledkezzünk meg a csacsi öreg medvéről sem.

“Már az ókori Kínában is előszeretettel ízesítették gyömbérrel az italukat. A viktoriánus kor Angliájában éledt újjá ez a szokás, és nem csak üdítőket készítettek, hanem sört is főztek evvel a kedvelt keleti fűszerrel.” (Forrás: https://www.rizmajershop.hu/mezes-narancsos-gyomber)

Negatívum: Visszautalva a korábban kóstolt gyümölcsös Rizmajer sörre, egy kicsit több gyümölcs ízt vártunk. Lehetne fűszeresebb és kissé gyümölcsösebb is.

Rizmajer Mézes Narancsos Gyömbér - variációk egy témára
Ugyanitt megkövetjük a gyártót, ők szóltak a címkén, hogy mire számítsunk.

Verdikt: Mint sör, nem lehet azt mondani, hogy gyenge vagy rossz lenne. Mint gyümölcsössör, az Edge of Eden nekünk jobban betalált.

Kicsit lehet, hogy túl volt hűtve a teszt idején. Ha hagytuk melegedni akkor jobban érződött a narancs és a gyömbér is.

További tesztek a témában: https://sortesztelo.hu/tag/rizmajer/

  • Kiszerelés: üveges/0.5l
  • Alkohol: 5.5%
  • Fő összetevők: árpamaláta (pilseni, karamell), méz, narancs, komló, gyömbér, sörélesztő
  • Fajta: mézes narancsos gyömbéres sör
  • Lelőhely: Rizmajer Sörház Csepel
  • Ár: 490 Ft
  • Pontszám: 7/10

Ajánlott cikkek