Menü Bezárás

Soproni Óvatos Duhaj Búza – érdekes próbálkozás

Soproni Óvatos Duhaj Búza - érdekes próbálkozás

Egy belga típusú búzasör a nyugati végekről. Terítéken a legkisüzemibb nagyüzemi gyártó újdonsága.


Ha élhetünk ezzel az ellentmondással, akkor a Soproni a “legkisüzemibb” nagyüzemi sörgyár a hazai palettán.

Sopronban – a nagyok közül – elsőként hallgattak a modern idők szavára és kezdtek el az átlagostól különlegesebb söröket gyártani. A Soproni 1895 világos sör volt az első próbálkozás, majd pár év elteltével érkezett az Óvatos Duhaj IPA és APA, a már megszűntetett Porter, a Meggyes és Málnás ALE, valamint a Démon, hogy ne maradjon a paletta barnasör nélkül. (Ezek a sörök zömmel a Soproni sörfőző versenyek győztesei is voltak.)Nagyon sokan a cseh és a német (heffeweise) típusú söröket tekintik az etalonnak ebben a kategóriában, emiatt sokan megszólták a Soproni búzasörét. Ízlés kérdése, de ez egy deklaráltan belga típusú búzasör, ami nagyon nem egyenlő a német vagy cseh sörökkel. Magyarán az összehasonlítás is téves, de minimum csalóka.

A belga sörök általában édesebbek, legtöbbször a magasabb alkohol tartalom, és/vagy a gyümölcsös jegyek miatt.

A hozzáadott koriander és narancshéj miatt a fűszeres, de édeskés ízvilág itt is adott, az átlagos búzasörökre jellemző íz, nagyon minimálisan érezhető csak.Az illata leginkább a karácsonyi időszakban jellemző szezonális söröket idézi meg, ezzel is némiképp szembe menve a trendekkel. Ez persze nem hiba sőt, mi inkább érdekességként értékeljük.

Akik szeretik a fűszeresebb ízeket, de nem kifejezetten búzasör fanatikusok, azoknak is érdemes megkóstolni. Sőt talán leginkább nekik ajánlott.

Aki hozzászokott a Paulaner, vagy más német gyártók búzasöreihez, az kóstolás előtt, közben, vagy utána vegye figyelembe mielőtt leszólja ezt a sört, hogy ez egy másik kategóriában játszik.

Búzasör sorozatunk korábbi tesztjei: https://sortesztelo.hu/tag/buzasor-sorozat/

  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkohol: 5% (bár a weboldalukon 5,2%)
  • Fő összetevők:  árpamaláta, búzamaláta, narancshéj, koriander, komlókivonat, élesztő, fruktóz, természetes aromák
  • Fajta: felsőerjesztésű, belga típusú búzasör
  • Lelőhelyek: nagyobb áruházak, pl. Spar
  • Ár: 279 Ft (Spar online shop)
  • Pontszám: 8/10

Ajánlott cikkek