Menü Bezárás

Soproni Óvatos Duhaj Hoplager – egy izgalmas kísérlet

Soproni Óvatos Duhaj Hoplager - egy izgalmas kísérlet

Új taggal bővült a Soproni különleges termékcsaládja. Az IPA és az APA után egy újabb újhullámos típussal jelentkezett a Nyugat-magyarországi sör fellegvár.


Márkaeredet: a Sopronit nem kell senkinek sem bemutatni idehaza. A Heineken érdekeltségébe tartozó sörgyár az egyik legnagyobb hazai sörmárka. Az “Óvatos Duhaj” család első példánya 2017-ben jelent meg a Soproni kínálatában. Ez az “almárka” azóta a gyár húzó termékcsaládja lett. Van már belőle IPA, APA, hoplager, porter és meggyes-, valamint málnás ale is. Ezzel nagyjából le is fedi a mostanában “trendi” sörök piacát a Soproni.

Soproni Óvatos Duhaj Hoplager - egy izgalmas kísérlet
Soproni Óvatos Duhaj Hoplager – egy izgalmas kísérlet
GWDF - Weboldalkészítés
GWDF – Weboldalkészítés

Hoplager: nehéz pontosan megfogalmazni, ennek a sörtípusnak pontos jegyeit. A legfontosabb különbség a normál lagerekhez képest a komló használatban van. Hazánkban a Borsodi Hoppy az egyik legismertebb hasonló sör, de eggyel magasabb polcon megtalálható a Bitburger és a Sierra Nevada “szerelemgyermeke” a Triple Hop’d Lager, valamint a Guinness Hop Hous 13 Lager. (Ha valaki szeret angolul olvasgatni annak itt egy kis magyarázat a típusról: https://beerandbrewing.com/hops-and-lagers/)

A II. Soproni Sörverseny győztese ez a receptúra, a megalkotója pedig Cserjés László. Érdekes kísérlet a kisüzem és a nagyüzem párosítása, de mindenképp üdvözlendő a próbálkozás. Mit próbálkozás, már lassan tradíció.

A Soproni a hazai nagyok közül az elsők között hallgatott az idők szavára és próbált meg olyan sörtípusokkal jelentkezni, amikkel a kisüzem feltört, mint a talajvíz.

Az IPA-juk és az APA-juk egész lendületesre sikerült, de egyik sem mondható igazán tiszta, kifinomult terméknek. Mindkettőnek van egy kicsit “kellemetlen” mellék íze. Az előző sörverseny győztes receptje alapján került piacra a Porter, ami általánosságban szintén nem rossz, de talán egy kicsit lehetne testesebb. S, akkor hívhatnák Démonnak. Talán a házon belüli konkurencia miatt, talán nem, de a hírek szerint nem sokára megszűnik a Porter.Az illata ebben az árkategóriában az intenzívebbek közé tartozik. Viszonylag hosszan érezhető, a hidegkomlózás miatt egész tartósnak mondható.

Gyantás, olajos íze, viszonylag erőteljes kesernyés komlós utóízzel párosul. Az IPA-hoz és az APA-hoz – bármennyire is dominál bennük a komló – nehéz hasonlítani, egészen más világ ez a sör. De a komlós jegyek miatt valószínűbb, hogy a két említett típus belső konkurenciája is lehet ez a sör.

Közvetlen vetélytársa a Borsodi Hoppy, már lassan egy éve a piacon van, és úgy tűnik marad is.

Ha ezt vesszük alapul, akkor van ráció a Soproni Óvatos Duhaj Hoplagerben, más kérdés, hogy a komlósabb ízre vágyó fogyasztók milyen lelkesedéssel fogják fogadni. Sikerül-e a kevésbé teltebb ízvilágot preferáló vevőket megszólítani, vagy a két ale típusú sör mellett nem tud majd érvényesülni?

Békeidőben furcsa lenne, hogy csak dobozos verzió készül belőle, 2020 után azonban ez talán érthető.A jó idő közeledtével valószínűleg felpörög a marketing gépezet, de a jelenlegi pandémiás helyzet, és az -eddig- elmaradó kulturális események nem kedveznek egy új sörtípus bevezetésének. Nagyban befolyásolni fogja ennek a sörnek a sikerét, hogy mikor indul újra az élet. Bízzunk benne, hogy minél hamarabb.

A pontozáskor plusz 1 jegyet ért az újdonságra való törekvés, és a hazai szakemberek felé való – újbóli – nyitás.

  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkoholtartalom: 4.5%
  • Fő összetevők: árpamaláta, komló, komlókivonat
  • Fajta: hoplager
  • Lelőhelyek: Spar és nagyobb áruházak
  • Ár: 299 Ft
  • Pontszám: 8/10

Ajánlott cikkek