Menü Bezárás

Staropramen Praha – a diétás cseh vitéz

Staropramen Praha - a diétás cseh vitéz

Ha nyár, akkor búza és/vagy gyümölcsös sörök, na meg a “könnyített” lagerek. A nagyjából állandó termékpalettával rendelkező Staropramen húzott egy magához képest merészet. Lássuk mit tud a Praha, a Staropramen új (light) lagere.


Nehéz elmenni a dizájn mellett. A klasszikus, kicsit míves eredeti Staropramen dizájn itt maximum csak a feliratban köszön vissza.

Staropramen Praha - a diétás cseh vitézEgyébként telitalálat az új dizájn. Egy sokadik világos sörre nem feltétlen kíván rá a kedves fogyasztó a sorok között bóklászva. Ez viszont rikít a többiek között.

De ne ragadjunk le a külsőségeknél, a lényeg még is csak a dobozban van. Apropó – én nem vagyok naplopó (na erre vajon hányan fognak ráismerni. 🙂 ) – hol került a dobozba a sör? Bőcs, kedves olvasó, bizony-bizony ez Borsodban készült. Na igen ez egy picit csalódás lenne, ha nem lennénk tisztában azzal az aprócska ténnyel, hogy olcsón egész Európát ellátni egy gyárból nem lehet. Pontosabban nem igazán rentábilis.

Azt azért tegyük hozzá, hogy egy olyan sör, ami még a nevében is a márka eredetére utal, talán megérdemelné, hogy ne licencelt termékként árusítsák. Bár erre egy “light lager” a legkevésbé sem alkalmas, oda valami combosabb eresztés kell.

Sokan kezelik fenntartásokkal a licencelt söröket. Nem az igazi, nem lehet ugyanolyan alapanyagokat felhasználni, stb. Szubjektív vélemény, hogy nem feltétlen az alapanyag a gond (ha egyáltalán van gond). Vizet lehet előállítani. Érdemes rákeresni a Youtube-on egy Sopronis videóra, ahol ezt kicsit jobban kivesézik.

A különbség forrását az adott régió ízlésében érdemes keresni. Mondhatni nyílt titok, hogy a licencelt söröket az adott régió fogyasztóihoz igazítják. Ki-ki döntse el, hogy ez jó vagy sem.

Illat orgiát nem vár az ember egy ilyen terméknél. Nehéz ezt szebben megfogalmazni, de tulajdonképpen “ala natúr” sör illata van, egy nagyon kicsit a maláta azért érződik benne. A maláta dominanciája, amúgy a színében és az ízében is (majdnem) visszaköszön.

Hogy miért csak majdnem? A gyártó szerint ez egy “light lager” típusú sör. Alacsonyabb az alkoholtartalma (4.0%) és a cseh söröktől eltérően nem is annyira jellegzetesen komlós az íze. A “majdnemet” azért érdemes hozzátenni, mert a szénsavassága ezt a laza ízvilágot is javarészt elnyomja. Ha egy picit hagyjuk állni a sört akkor ez valamelyest elmúlik – tulajdonképpen javul -, de így is leginkább a vizes lecsengés a jellemző rá.

Legjobban talán úgy tudnánk jellemezni ezt a sört, hogy igazából ez egy nyárias (szezonális?) ivósör, ami kismértékben nem felejtette el, hogy honnan jött (a recept).

Még mielőtt szentségtörést kiálltunk, gondoljunk egy kicsit a paletta többi tagjára. Akik inkább az ízesebb, teltebb söröket kedvelik azoknak ott van az összes többi Staropramen – jó-jó kivéve az alkoholmentes. Az egyszerű vásárlóknak, (akiknek már sokszor egy Löwenbrau is maga a minőség netovábbja), nos nekik ez egy igazán nagy ugrás minőségben.

  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkohol: 4.0%
  • Fő összetevők: árpamaláta, árpa, komló
  • Fajta: light lager
  • Lelőhely: Spar
  • Ár: 279 Ft
  • Pontszám: 6/10

Ajánlott cikkek