Menü Bezárás

Steffl lager – a távoli rokon Bécsből

Steffl lager - a távoli rokon Bécsből

Márka eredet, magyar vonatkozások és persze teszt. Kínpadon a 31 éve hazánkban készülő “schwechati” Dreher.


Szemben haladva a divattal, eltekintve a “grízes tésztás, szilvás gombócos, céklás” sörök hegye fölött, elővettük a ’90-es évek (egyik) “nyugati” sörét. (Sőt kapásból kettőt is, a folytatás majd kicsit később!)

A márka eredete és a magyar szál: nevét a bécsi Szent István-székesegyházról kapta, melynek beceneve a “Steffl”. (A székesegyház névadója az első keresztény vértanú, az első hét diakónus egyike.) Az eredeti főzdét ezzel a névvel 1632-ben alapították, de igazán csak 1796-ban Franz Anton Dreher indította be a sörgyártást Schwechatban. Az ő fia Anton Dreher, azaz Dreher Antal, aki 1862-ben a Kőbányai Serfőző Társaság felvásárlásával megalapította a budapesti Dreher sörgyárat.

Nagyon kevés, gyorsan illanó hab, de egészen tisztességes telt arany szín jellemzi. Az ízében maximum a karamell malátát lehet érezni, komlót egyáltalán nem.

Az ilyen söröket mindig gyanakvással fogadja az ember, és sajnos itt sem kellett csalódni, illetve részben igen.

GWDF - Weboldalkészítés
GWDF – Weboldalkészítés

A kinyitás után megcsapja az ember orrát egy kesernyés, amolyan klasszikus olcsó sör illat (szag). Igaz az íze egész jól kompenzált, de elolvasva az összetevőket kiderült az “illat” forrása. Kukoricadara. Mondjuk egész ügyesen használták, mert azt a kevéske ízt nem vágta tönkre.

Ami igazán bosszantó, azaz az, hogy az eredeti osztrák Steffl – így kóstolatlanul, – csak az összetevőket átböngészve is egy egész más világ.

Steffl lager - a távoli rokon Bécsből
Forrás: https://www.steffl.at/assortment/Steffl lager - a távoli rokon Bécsből
Forrás: https://www.steffl.at/assortment/

Sopron és Schwechat között nagyjából 70km a távolság, a két sör között valószínűleg sokkal több.

Ebben a kategóriában egy Aranyszarvas, egy Pécsi Szalon, de még egy Perlenbacher is kilométerekkel jobb választás. De ha már Sopron, akkor bármelyik nem “óvatos duhaj” is messze jobb.

  • Kiszerelés: dobozos/0.5l
  • Alkohol: 4,2%
  • Főösszetevők: árpamaláta, kukoricadara, komlókivonat
  • Fajta: világos sör
  • Lelőhely: Auchan
  • Ár: 229 Ft
  • Pontszám: 4/10

Ajánlott cikkek