Menü Bezárás

Szent András Laza Morál – Session IPA

Szent András Laza Morál - Session IPA

Frissen facsart komló gyűjtemény a nyári iszogatásokhoz.


Épp itt volt az ideje, hogy célkeresztbe vegyük a Szent András szezonális IPA-ját.

A legutóbbi hasonló termék az Ambar IPA volt, ami megfordult a kezünkben. Már csak azért is érdemes a két sört egymással szembe állítani, mert bár típusában egész hasonló, de a jelleg az ég és föld.Szent András Laza Morál - Session IPA

Amit az Ambar-nál hiányoltunk az itt tökéletesen megvan. Itt nem kell elmélkedni azon, hogy hová lett a komló a főzéskor. Az Ambar is különleges a maga módján, de igazából a Laza Morál még úgy is jobban magán hordozza a kötelező stílusjegyeket, hogy papíron ez egy kevésbé kesernyés ízű sör kéne, hogy legyen.

Szent András Laza Morál - Session IPA
Szent András Laza Morál – Session IPA

Az eddig kóstoltak közül a Rizmajer Pils of Simcoe-ja említhető még egy lapon a Szent András sörfőzde termékével, sőt igazából az talán egy fokkal jobb is azoknak akik szeretik az intenzív ízeket. (Na meg ugye a 0,5l-es kiszerelés.)

Simcoe komló: A Simcoe egy 2000-ben debütált kettős felhasználású komlófajta. Azon kívül, hogy nagyon különleges illata van, alfa-sav tartalma is magas. Olyan aromákkal büszkélkedhet, mint a maracuja és a fenyő. (Forrás: http://sorteka.hu/termek/simcoe/)

Először erőteljesen savanykás, majd átcsap száraz, inkább jellemzően keserűbb ízbe. Illata Intenzív, virágos, akácmézes.

Szent András Laza Morál - Session IPA

Emlékeztet a Bitburger és a Sierra Nevada 2020-as Session IPA-jára (bár abban a sörben Cascade, Centennial és Chinook komlókat használnak), de az talán kezdetben nem, vagy nem ennyire savanykás.

Citra komló: A Citra egy olyan komló, ami felér egy egész gyümölcskosárral. Annyira intenzív aromái vannak, hogy általában egyedüli komlóként használják, amihez hozzájárul magas alfa-sav tartalma, mely alkalmassá teszi keserű komlókénti használatra is. A gyümölcskosár tartalma a nevéből fakadó citrus mellett grapefruit, dinnye, lime, egres, golgotavirág és a licsi. (Forrás: http://sorteka.hu/termek/citra/)

Münich Dark malátát is használtak a cefrézéskor, amitől egy egészen picit sötétebb lett az árnyalata, illetve az ízét is inkább az édesebb irányba tereli, de a jellege inkább mondható friss, megfelelően kesernyésnek.

Szent András Laza Morál - Session IPA

Ha már a malátákat is sorba vesszük ne feledkezzünk meg a Pale malátáról sem, aminek részben köszönhető az akácmézes illat is.

Akciósan nem rossz vétel, de elférne a 0.5l-es is a palettán.

  • Kiszerelés: üveges/0.33l
  • Alkohol: 4.6%
  • Fő összetevők: árpamaláta, komlók (Simcoe, Citra), sörélesztő
  • Fajta: session IPA
  • Lelőhely: Lidl
  • Ár: 499 Ft
  • Pontszám: 7/10

Ajánlott cikkek